Toimituksen omat suosikkitekstit
Fintendossa on julkaistu vuosien varrella satoja arvostelu- ja artikkelitekstejä. Moni pienempää peliä käsittelevä juttu jää kuitenkin odotettujen AAA-nimikkeiden varjoon. Päivän luukussa toimituksen jäsenet pääsevät jakamaan omia suosikkijulkaisujaan, joita oli hauska kirjoittaa, jotka ovat heidän kirjoitushistoriansa kulmakiviä tai käsittelevät enemmän huomiota ansaitsevia pelejä. Lisäksi luukussa paljastetaan arvosteluista muutamia yksityiskohtia, jotka ovat pujahtaneet monilta lukijoilta varmasti ohitse.
Villen suosikit
Lonely Mountains: Downhill
Ilmestynyt: 2020 | Alusta: Switch, (Win, Linux, Mac, PS4, Xbox One) | Fintendo: 4,5/5
Suunta on vain alaspäin, kun pelaaja määrätään laskeutumaan jyrkkiä vuorenrinteitä pitkin kohti maalia. Reitti on vapaa, sillä Lonely Mountains ei pakota pelaajaa tyytymään ennalta-arvattaviin polkuihin. Nimenomaan pelin tarjoama vapaus sekä rento tunnelma tekevät Lonely Mountainsista erityisen kokemuksen, johon on julkaistu säännöllisiä sisältöpäivityksiä julkaisun jälkeenkin.
A Robot Named Fight!
Ilmestynyt: 2018 | Alusta: Switch, (PC)| Fintendo: 4/5
Voiko metroidvanian ja rogueliten sekoitus toimia hyvin? A Robot Named Fight osoittaa, että kyllä voi. Kehittäjä on tuonut julkaisun jälkeen peliin lukuisia päivityksiä, tehden jo entuudestaan isosta pelistä suorastaan massiivisen. Kaikesta huolimatta yksi läpipeluu ei kestä montaa tuntia. Koska esimerkiksi pomot vaihtuvat jokaisella pelikerralla, on pelillä hyvin koukuttava vaikutus. Tällaista omistautumista näkisi metroidvanioiden tekijöiltä mielellään useamminkin.
Dandara: Trials of Fear Edition
Ilmestynyt: 2020 | Alusta: Switch, (Win, Linux, Mac, PS4, Xbox One, iOS) | Fintendo: 4,5/5
Jos jokin metroidvania on jäänyt liian vähälle huomiolle, niin Dandara. Painovoima ei Dandaran maailmassa ole tuttu konsepti, joten pelattavuus sen sijaan keskittyy pinnoilta toisille hyppimiseen. Yllättäen tämä jopa toimii, tehden pelistä yhden nopeatempoisimmista metroidvanioista mitä olen pelannut. Trials of Fear ‑lisäsisältö tekee pelistä alkuperäiseen verrattuna huomattavasti laajemman, kartan laajentuessa kokonaan uusilla alueilla, uusia parannuksia sekä vihollisia unohtamatta. Lisäri on integroitu jopa yllättävän luonnolliseksi osaksi kokemusta, sillä osa sisällöstä saattaa tulla vastaan jo verrattain varhain, eivätkä uudet alueet tunnu irrallisilta.
Veetin suosikit
Cytus α
Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch, (Android, iOS, Vita) | Fintendo: 3,5/5
Yli 200 kappaletta ja DS:n parhaista musiikkipeleistä muistuttava kosketusnäyttötuki. Rytmipelit ovat lähellä sydäntäni, ja Cytus α on se peli, johon palaan tasaisesti Rhythm Thief and the Emperor’s Treasuren lisäksi. Ruudun tökkiminen hyvän musiikin tahtiin on juuri sitä, mitä kaipaa raskaan inttipäivän tai eurooppaoikeuden tentin jälkeen.
The Banner Saga 3
Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch, (iOS, PC, PS4, Xbox One) | Fintendo: 4/5
Banner Saga -trilogian pelaaminen putkeen vajaassa kahdessa kuukaudessa oli melkoinen urakka, ja kolmannen pelin julkaisu oli homman päätös. Ennen julkaisun Day 1 -patchiä tasapainotus oli hieman vaiheessa, mutta pelin ja arvostelun dramaattisessa alussa on saagan päätökselle ominaista painoarvoa ja dramaattisuutta. Viimeinen osa sitoo tarinan yhteen tarjoten tunteikkaita kohtaloita sekä selityksiä moniin mysteereihin. Monipuolinen taistelujärjestelmä ja moraalisia dilemmoja tarjoava tarina vaikeuttavat pelaamisen lopettamista, kunnes saaga on saatettu katkeransuloiseen päätökseensä.
VA-11 Hall-A: Cyberpunk Bartender Action
Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch, (Win, Linux, Mac, PS4, Vita) | Fintendo: 4,5/5
Mikä Cyberpunk 2077? Switchillä on VA-11 Hall-A: Cyberpunk Bartender Action, joka näyttää perinteiseltä visual novellilta, mutta on todellisuudessa paljon enemmän. Se kertoo ihmisistä, heidän haasteistaan ja tietysti baarista, jossa he voivat purkaa murheitaan drinkkejä miksaavalle pelaajalle. Elämä ei ole helppoa, mutta toisten kanssa siitä selviää. 2020 loppuu pian, enkä ole saanut minulle luvattua jatko-osaa, N1RV Ann-Aa, mikä on vuoden suurin pelilykkäys.
Senjan suosikit
Story of Seasons: Trio of Towns
Ilmestynyt: 2017 | Alusta: 3DS | Fintendo: 4/5
Story of Seasons: Trio of Towns oli ihka ensimmäinen Fintendossa julkaistu tekstini. Olin tuolloin vasta aloittanut kirjoittamisharrastukseni, ja jälkikin oli sen mukaista. Onneksi herra päätoimittaja kuitenkin oikoluki tuotokseni kärsivällisesti ja muokkasi siitä ne kamalimmat virheet pois. Teksti on tällä listalla muistuttamassa lähinnä minua siitä, miten paljon olen kirjoittamisessa kehittynyt.
Story of Seasons: Friends of Mineral Town
Ilmestynyt: 2020 | Alusta: Switch, (Win) | Fintendo: 3/5
Samaan pelisarjaan kuuluvan Story of Seasons: Friends of Mineral Townin arvostelu on sattumalta viimeisin tekstini, joka on julkaistu Fintendossa. En väitä olevani vieläkään erityisen taidokas kirjoittaja, mutta kun tuoreinta tuotostani vertaa ensimmäiseen tällä sivustolla julkaistuun arvosteluuni, on ero valtava. Toivottavasti kehitykseni jatkuu samansuuntaisena, ja ensi vuonna voin kehuskella olevani vielä taidokkaampi kirjoittaja.
Spirit Hunter: NG
Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch, (Win, PS4, PS Vita) | Fintendo: 3,5/5
Spirit Hunter: NG lukeutuu ilmestymisvuotensa suosikkipeleihini vaikka annoinkin sille 3,5 tähteä joidenkin pienten ärsytysten takia. En yleensä innostu visual novel -genren teoksista, mutta tämä kauhuteemainen tekele onnistui pitämään minut otteessaan yllättävän hyvin. On siis harmi, ettei Spirit Hunter: NG ole herättänyt juuri huomiota ainakaan länsimaissa.
Hups, siinähän tuli kolme ässää.
Päätoimittajan suosikit
Fire Emblem Heroes
Ilmestynyt: 2017 | Alusta: Android (iOS) | Fintendo: 4/5
Kohta neljä vuotta sitten ilmestynyt Fire Emblem Heroes on yksi harvoista mobiilipeleistä, joita pelaan aktiivisesti. Peliin lisätään yhä säännöllisesti uusia hahmoja ja pelimuotoja. Loppua tuskin nähdään heti, sillä Switchin Fire Emblem Three Houses menestyi erinomaisesti, eikä Heroes sisällä vasta kuin murto-osan uuden pelin hahmoista. Vaikka gacha on monille kirosana, on Nintendon ja Intelligent Systemsin peli prosentuaalisesti yksi anteliaimmista lottokoneista. Peliin lisättiin esimerkiksi vastikään mahdollisuus avata viiden tähden sankari pakosti 40 summonin jälkeen, unohtamatta tietenkään ajoittain jaettuja ilmaistikettejä.
Niin ja onhan tekstillä vielä täydellisesti peliä kuvaileva otsikko. Pidän hämärien referenssien viljelemisestä otsikoiden lisäksi myös tähtimäärän alla sijaitsevassa loppuletkautuksessa. Tämä ei ole myöskään sivuston ainoa Teräsbetoni-viittauksia sisältävä teksti.
Astral Chain
Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch | Fintendo: 4/5
Astral Chain on kummallinen Switch-peli. Se on kaikkien mielestä hyvä, ei ehkä saman tekijätiimin Bayotenan veroinen, mutta kuitenkin erittäin viihdyttävä uusi nimike. Kukaan ei kuitenkaan muista mitään pelin paljastamisesta, ennakkohypetystä ei juuri kuulunut ja jatko-osankin laita on pieni kysymysmerkki, vaikka peli menestyi PlatinumGamesin mielestä toivotusti. Itsekin unohdan pelin olemassaolon välillä pitkäksi aikaa, vaikka Astral Chain on sentään yksi Switchin visuaalisesti näyttävimmistä ja ehkä parhaimman taistelusysteemin sisältävistä peleistä.
Pelin arvosteluteksti syntyi helposti, sillä olen tunnetusti suuri kyberpunk-estetiikan ja futurististen tulevaisuusskenaarioiden fani. Jos Fire Emblem Heroesin otsikko oli yksi suosikeistani sivustolla, kamppailee Astral Chain vähintään kakkossijasta samoista syistä.
The Walking Dead – All Seasons
Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch (Win, PS4, Xbox One) | Fintendo: 4,5/5
Telltalen luoman The Walking Deadin ensimmäinen kausi herätti ilmestyessään minussa enemmän tunteita ja vapinoita kuin yksikään videopeli aikoihin. Murhasta tuomitun Leen ja Clementine-pikkutytön välinen kemia välittyi niin hyvin, että myöhemmät kaudet ja muut vastaavat tarinapainotteiset kliksuttelupelit jäivät jalkoihin. En uskonut lainkaan tarinan saavan tyydyttävää loppua, sillä finaalia edelsivät kakkos- ja kolmoskauden kokeilulliset sivujuonet ja ohjaksien siirtyminen Skyboundille alkuperäisen kehittäjän kaatumisen myötä. Jostain kumman syystä kaikki kuitenkin loksahti lopulta paikalleen, ja The Final Season sulki kirjan onnistuneesti.
Kaikki The Walking Dead -pelin kaudet ja lisäosat kattava tekstini on 2000 sanallaan pisin arvostelu Fintendossa. Vaikka arvio sisältää alussa spoilerivaroituksen, onnistuin käsittelemään kaikki osat paljastamatta merkittävimpiä juonenkäänteitä.