Arvostelussa VA-11 Hall-A: Cyberpunk Bartender Action

Kuppilassa kuntoon

Hämyinen baari syrjäisellä kujalla on nappipaikka kaikenlaiselle epämääräiselle toiminnalle: huumekauppaa, pahoinpitelyitä, ahdistelua… Onneksi on olemassa myös kunnollisia juottoloita, joissa palvelu pelaa ja baarimikko on sosiaalinen tuki romahduksen partaalla oleville asiakkaille. Sukeban Gamesin VA-11 Hall-A: Cyberpunk Bartender Action antaa mahdollisuuden kokeilla juomanlaskijan tehtävää dystooppisessa tulevaisuudessa. Jääkö baarimikkoilusta käteen muutakin kuin ankara darra?

Pelaaja ohjastaa Jilliä, syrjäisen VA-11 Hall-A ‑pubin baarimikkoa, jonka tehtävänä on palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin ja selvitä kotipuolessa odottavista laskuista. Baarissa ramppaa jos jonkinmoista asiakasta, joilla on kaikilla omat murheensa ja juomatoiveensa. Juomien kuluessa vieraat avautuvat Jillille yhä enemmän, paljastaen monia kipeitäkin asioita.

Vaikka VA-11 Hall-A näyttää ensisilmäyksellä puhtaalta visual novelilta, on pelissä asiakkaiden jututtamisen lisäksi muutakin tehtävää. Pelaajan on osattava valmistaa asiakkaan toiveisiin sopivaa juotavaa 24 drinkkireseptiä listaavan kirjan avulla. Mikseriin valitaan ensiksi sopivissa määrin viittä eri ainesosaa, minkä jälkeen juomaan voi lisätä jäitä tai antaa sen ikääntyä hetken ennen tarjoilua. Ennen tarjoilua koko komeus ravistellaan vielä kevyesti tai perinpohjaisesti. Asiakkaat tilaavat yleensä drinkkejä nimellä, mutta tilauksia tulee myös maun ja tyypin mukaan. Miehistä juotavaa tilaavalle ei siis kannata juottaa makeinta sokerilitkua, sillä oikeista tilauksista saa tipin lisäksi provisiota ja virheettömästä illasta lisäbonuksen. Rahalla voi sisustaa Jillin asuntoa ja maksaa laskuja, kuten sähkön ja vuokran. Jos pelissä haluaa saavuttaa hyvän lopun, täytyy sekä Jillin mielen että rahatilanteen olla tasapainossa.

Eksentriset hahmot sanomalehden päätoimittajasta robotti-idoliin ja hakkerista palkkatappajaan saapuvat baariin viettämään rentoa aikaa yksin tai muiden kanssa. Erilaisista elämäntilanteista tulevat henkilöt vuodattavat juomien lomassa tuntojaan baarimikolle ja kommentoivat pelimaailman viimeaikaisia tapahtumia. Uskomattoman monisyiset ja vaihtelevat asiakkaat johdattavat keskusteluja välillä todella syviin vesiin, eikä yllätyksiltä vältytä. Baarin muut työntekijät ovat myös suuria persoonia: mystinen baarimikkotoveri Gil ja pomona hääräävä Dana värittävät jokapäiväistä elämää läsnäolollaan. Jill on henkilöhahmona ymmärtäväinen mutta oman menneisyytensä kanssa kipuileva, ja hänenkin tarinakaarensa aikana vierähti kyynel jos toinenkin. Kuppilassa ei varota kielenkäyttöä, ja yksi pelin hahmoista puhuu sangen avoimesti prostituoidun työstään. Itseäni teemat ja karskit ilmaisut eivät haitanneet, sillä ne nivoutuvat yhteen pelin baariteeman ja dystooppisen kyberpunk-maailman kanssa.

Työpäivien ohella maailman menoa voi seurata Jillin kotona puhelimen sovellusten avulla. Idolin blogi, keskustelufoorumi ja uutissivusto taustoittavat maailmaa uskottavasti, vaikkakin runsaalla huumorilla, syventäen immersiota sekä kertoen baarin ulkopuolisesta elämästä uusien näkökulmien kautta. Noin kymmenen tunnin aikana koetaan melkoisia tunteiden vuoristoratoja, ja pelissä on kuusi erilaista ”loppua”, joista positiiviset voi nähdä yhdellä pelikerralla. Läpäisyn jälkeen aukeava New Game+ ‑tila ei tarjoa uutta pelattavaa mutta jättää pelaajan tilille edellisen pelikerran rahat ja tavarat. Aloitusruudusta löytyvät myös kolmipäiväinen prologi sekä Anna-hahmon kanssa käytävät miniepisodit, jotka ovat oiva lisä tarinaan.

Pikseligrafiikkaan luottava peli on täynnä omalaatuisia hahmoja ja kaunista pikkukilkettä. Runsaat populaarikulttuuriviittaukset, huoneen sisustusvaihtoehdot ja jopa TV-kanavat antavat pelaajalle vaikutusvaltaa ympäristöön. Runsas ääniraita on iso plussa, ja tyylilajit vaihtelevat J-popista akustiseen kitaraan ja teknosta surullisiin balladeihin. Pelaaja saa itse päättää pelissä kuultavan musiikin päivittäin, mikä lisää entisestään immersiota baarissa työskentelemiseen.

Yhteenveto

VA-11 Hall-A on loistava tarinallinen peli, joka luottaa vahvaan ilmaisuun, omituisiin hahmoihin ja syvälliseen sisältöön. Käsikirjoitus on erinomaista kautta linjan, ja Switch-käännös on toteutettu erinomaisesti peli-iloa karsimatta. Kosketusnäyttöohjauksen lisäksi ohjainkontrollit ovat toimivat, eikä pikseligrafiikka kärsi pienelle näytölle siirtyessä. Jokaisen tarinapelien ystävän tulisi kokea baarimikkona olemisen haasteet, ja lyhykäisen kestonsa ansiosta se on myös helposti lähestyttävä. Jatkoa on luvassa ensi vuonna, kun yhtä kekseliäästi nimetty N1RV Ann-A saapuu Switchille, PS4:lle ja PC:lle.

Hyvää:
– Loistava juoni ja maailma
– Omaperäinen ulkoasu
– Soundtrack

Huonoa:
– Loppuu hieman liian aikaisin

”Ravistettuna, ei sekoitettuna.”

Kiitokset Stride PR:lle arvostelukappaleesta.

VA-11 Hall-A: Cyberpunk Bartender Action
Alusta:
Switch, (Win, Linux, Mac, PS4, Vita)
Ilmestynyt: 2.5.2019 (Switch), 21.6.2016 (Win)
Kehittäjä: Sukeban Games
Julkaisija: Ysbryd Games