Arvostelussa Art Academy: Atelier

Kynä kauniiseen käteen

Piirtämistä ja maalaamista opettavat ohjelmistot ovat olleet harvinaisempia näkyjä konsoleilla, mutta se ei ole estänyt Nintendoa tuomasta aiemmin käsikonsoleilla nähtyä Art Academy -sarjaa Wii U:lle. Maistiaisia saatiin jo muutama vuosi sitten ladattavan Art Academy: SketchPadin muodossa. Kosketusnäytöllinen GamePad-ohjain soveltui piirtämiseen mainiosti, mutta akatemian oppitunteja saatiin odottaa Atelier-lisänimeä kantavaan versioon asti.

Art Academy: Atelier sisältää kaikki SketchPadin ominaisuudet ja vähän enemmän, joten vanhat maalarimestarit ovat ateljeessa heti kuin kotonaan. SketchPadin omistajille tarjotaan jopa pientä alennusta valmiiksi muutaman kympin tavallista edullisemmasta pelistä, mikäli päätyy perustamaan täysin digitaalisen työhuoneen. Piirtämisen aloittaminen on todella helppoa. Pelaajalle annetaan täysin vapaat kädet alustan materiaalin ja taustavärin valinnan jälkeen. Halutessaan tv-ruudulle voi myös valita referenssikuvan malliksi pelin galleriasta tai omalta muistikortilta.

Erilaisia välinesalkkuja on viisi erilaista: lyijykynät, värikynät, pastelliliidut, hiilet ja maalit. Värejä voi ja kannattaa myös sekoitella keskenään, sillä taustan maalaaminen käy sukkelammin vesiliukoisilla maaleilla kuin ohutkärkisillä kynillä. Välineiden vaihtaminen pakottaa tosin aina tallentamaan edelliset muutokset. Ohjaimen näyttö ei valitettavasti tue paineentunnistusta, mutta kyniä löytyy kuitenkin useista eri paksuusluokista ja jälkeä voi aidon oloisesti esimerkiksi pyyhkiä kumeilla ja levittää kangaspalalla. Realismi viedään jopa niin pitkälle, ettei kuvankäsittelyohjelmista tuttuja tasoja hyödynnetä, eikä virhevetoja voi peruuttaa loputtomiin. Onneksi yksityiskohtia varten on sentään olemassa zoomaustoiminto.

Mikäli inspiraation lähde ei ala välittömästi kuplimaan, kannattaa suunnata oppituntien puolelle. Kurssit on jaettu aloittelijoille ja kokeneemmille taiteilijoille soveltuviin kategorioihin, joiden lisäksi jokaiselle piirtovälineelle on oma opastus. Pelaajaa ohjaa Vincent-niminen mestari, joka kertoo harjoitusten ohessa myös hieman taiteen historiasta. Tekniikkavinkkejä voi palata lukemaan lisäksi maalaamisen lomassa. Vasta-alkajien kursseilla lähdetään liikkeelle yksinkertaisista esineistä ja muodoista sekä opetellaan valon ja varjon merkitystä. Edistyneissä harjoituksissa edetään vähän ripeämmin esimerkiksi kasvokuvien tekoon.

Kaikki tehtävät eivät ole auki välittömästi, mutta halutessaan Vincentin jorinat voi kahlata muutamassa minuutissa ensiksi läpi. Sisällöllisesti oppitunnit ovat kuitenkin selkeitä ja opettavat jotain uutta jopa entiselle taideopiskelijalle. Keskittymällä aiheeseen saa yhteen harjoitusmaalaukseen kulutettua aikaa peräti kymmeniä minuutteja. Piirtämisen voi myös jättää aina kesken ja jatkaa toisella kerralla.

Valmistuneen teoksen voi tallentaa Wii U:n muistiin, SD-kortille tai jakaa Miiverse-palvelussa. Taulut voi ripustaa myös nätisti seinälle panoraamagalleriaan vieraille esittelyä varten. Jakomahdollisuuksia on siis kiitettävästi ja lisäbonuksena maalausprosessi välinetietoineen tallennetaan vielä automaattisesti videolle, jonka voi ladata halutessaan pariminuuttisena pätkänä YouTubeen. Ikävä kyllä Wii U:lla vain kestää videon ja värikylläiden kuvien prosessoinnissa suhteellisen kauan, eivätkä siirtymät pelitilasta toiseen ole myöskään nopeita tapauksia.

Yhteenveto

Art Academy: Atelier on ammattimaisesti toteutettu maalaussovellus, jonka voisi ottaa mukaan jopa ala-asteiden opetusohjelmaan. Täysiveriseksi konsoleiden omaksi Photoshopiksi siitä ei ole, mutta taiteilu pelin tarjoamilla välineillä on tarkkaa ja muistuttaa todella paljon aidolle paperille piirtämistä, mistä ovat todisteena lukuisat Miiversessä nähtävillä olevat mestariteokset.

Hyvää:
– Paljon piirtovälineitä
– Opettaa oikeasti piirtämään

Huonoa:
– Pitkät latausajat
– Ei eroa merkittävästi halvemmasta sisarpelistä

Paras konsoleille saatavilla oleva piirto-ohjelma.

Arvostelu julkaistu alun perin IGN Suomessa.

Art Academy: Atelier
Alusta:
Wii U
Ilmestynyt: 26.6.2015
Kehittäjä: Headstrong Games, Nintendo SPD
Julkaisija: Nintendo