Arvostelussa Art Academy: SketchPad

Luonnoslehtiö

Piirtämistä ja maalaustekniikkaa opettavat Art Academyt ovat pelejä enemmän sovelluksia. Sarjaa on julkaistu aiemmin DS- ja 3DS-käsikonsoleille, mutta syksyllä Wii U:n eShopiin saapuneen Art Academy: SketchPadin avulla maalaukset pääsevät ensi kertaa kunnolla oikeuksiinsa tv-ruudulla. Piirtoalustakin on vaihtunut muutamaa tuumaa suurempaan ja tarkempaan GamePadin kosketusnäyttöön. Aloitteleville taiteilijoille tarjolla olisi loistavat piirtovälineet, eikä itse Art Academyakaan ole hinnalla pilattu. Kompastuskiveksi koituu tosin piirtosovelluksen rajoittuneisuus ja se, ettei Wii U:n akatemiassa yllättäen opetetakaan piirtämistä.

Art Academy: SketchPadin päävalikossa taiteilijaa tervehtii neljä eri laatikkoa. Studio, joka vie suoraan piirtämiseen, Portfolio, jonka kautta pääsee tarkastelemaan aiemmin tehtyjä taideteoksia, sekä jo kahden kuukauden jälkeen avautumista edelleen odottavat Lessons ja Gallery. Ilmeisesti Nintendon alkuperäiseen suunnitelmaan kuului sisällyttää SketchPadiin aiemmissakin peleissä olleet oppitunnit, mutta sovellus päätettiin julkaista keskeneräisenä. Pelin kotisivuille on myöhemmin ilmestynyt teksti, jossa kerrotaan Nintendon kehittävän uutta, kyseiset ominaisuudet sisältävää Art Academy -nimikettä Wii U:lle. Siitä ei ole mainintaa, saavatko SketchPadin lataajat puuttuvat ominaisuudet mahdollisesti ilmaiseksi tulevaisuudessa.

Tärkein ominaisuus, eli piirrosten tekeminen, on GamePadilla ja stylus-kynällä kuitenkin helppoa. Aluksi valitaan halutessaan valmis mallikuva, paperin väri ja joku kolmesta pinnoitteesta (pehmeä, karkea tai pastelliväreille sopiva), jonka jälkeen päästään itse asiaan. Valittavana on kolme erilaista välinesalkkua: hiili- ja lyijykynät, puuvärit sekä pastelliliidut. Eri värivaihtoehtoja on joka lähtöön ja terän paksuudenkin voi valita. Lisäksi jokaisesta salkusta löytyy korjaus- ja sumennustyökalut sekä pyyhekumi. Piirtoalustaa voi zoomata yksityiskohtia varten, ja työvälineiden välillä voi vaihtaa vapaasti. Ohjaimen näyttö huomioi kynän liikkeet tarkasti. Teoksen saa luonnollisesti näkymään myös tv-ruudulla.

Tässä kohtaa kuvaan astuu SketchPadin harmittavat rajoitukset. Jos kuvan läpi piirtää vahingossa yhden virheviivan, ei vetoa voi perua vain nappia painamalla, vaan se täytyy pyyhkiä itse kumilla tai värittää piiloon, kuten oikean paperin kanssa työskenneltäessä. Kuvaan ei voi myöskään luoda värittämistä helpottavia tasoja tietokoneen kuvankäsittelyohjelmien tapaan, vaikka sen pitäisi olla lähes päivänselvä ominaisuus digitaalisissa piirto-ohjelmissa. Olisi myös hienoa, jos mallikuvia voisi ottaa GamePadin kameralla tai siirtää konsoliin SD-muistikortilta.

Hienona oivalluksena valmiit teokset voi lähettää muiden ihailtavaksi pelin Miiverse-sivuille. Tietokoneen nettiselaimen avulla teokset voi tallentaa myös omalle kiintolevylle varsin hyvälaatuisina kuvatiedostoina. Taideteosten välitallentaminen vie tosin tolkuttoman paljon aikaa, eivätkä pelin lataustauotkaan ole kovin sukkelia.

Yhteenveto

Art Academy: SketchPadista ei siis ole korvaamaan Photoshopia ja piirtopöytää, mutta neljän euron hintalapun kanssa se on varteenotettava väline harrastelijapiirtäjälle. Täysin taideuntuvikoille SketchPad ei kuitenkaan sovellu, sillä oppituntien puuttumisen johdosta käyttäjän täytyy tietää valmiiksi värien sekoittamisesta ja työkalujen käyttämisestä jotain. Mikäli sovelluksen ja työkalujen kanssa jaksaa olla kärsivällinen, voi osaavissa käsissä Art Academy: SketchPadilla syntyä yllättävän näyttävää taidetta.

Hyvää:
– Edullinen
– Realistinen värittäminen

Huonoa:
– Hitaat lataustauot
– Ei tasoja tai peru-nappulaa
– Välineet vaativat opettelua

Kylli-tädin digitaalinen aloituspaketti.

Arvostelu julkaistu alun perin IGN Suomessa.

Art Academy: SketchPad
Alusta:
Wii U
Ilmestynyt: 9.8.2013
Kehittäjä: Headstrong Games, Nintendo SPD
Julkaisija: Nintendo