Nintendo Switchin osto-opas

Usein kysytyt kysymykset

Nintendo Switch on suosittu valinta perheen ensimmäiseksi pelikonsoliksi. Uuden konsolin ominaisuudet ja palvelut herättävät tietysti myös kysymyksiä. Tähän artikkeliin on koottu yleisimpiä Nintendo Switchillä pelaamiseen, laitteen online-toimintoihin ja pelien jakamiseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia. Muistathan, että voit esittää Nintendo-laitteisiin ja -peleihin liittyviä kysymyksiä myös Fintendon foorumilla ja Discord-keskustelukanavalla.

Tuleeko konsolin mukana pelejä?

Yleisimpien Nintendo Switch -konsolipakettien mukana ei tule pelejä. Myöskään kaikkien The Legend of Zelda-, Pokémon- ja Animal Crossing -väriteemaisten konsoleiden mukana ei tule pelejä. Nintendo eShopista voi kuitenkin ladata muutamia ilmaisia pelejä, kuten Fall Guysin ja Rocket Leaguen. Rajoitetusti saatavilla olevien Nintendo Switch Sports– ja Mario Kart -konsolipakettien mukana toimitetaan pelin latauskoodi ja Switch Online -palvelun ilmainen kokeilujakso kolmeksi kuukaudeksi. Ilmaisista kylkiäisistä kerrotaan konsolin myyntipakkauksessa.

Mikä on Nintendo Switch Online?

Nintendo Switch Online on Nintendon nettisivuilta tai Switchin eShop-kaupasta ostettava maksullinen jäsenyys, joka vaaditaan esimerkiksi Animal Crossing New Horizonsin, Mario Kart 8 Deluxen ja Super Smash Bros. Ultimaten kaltaisten pelien pelaamiseen verkossa yhdessä muiden pelaajien kanssa. Lisäksi palvelun tilaajat pääsevät käsiksi muutaman kuukauden välein päivittyvään ilmaiseen retropelikirjastoon ja tallennusten varmuuskopioihin. Palvelua voi kokeilla ilmaiseksi viikon ajan.

Retropelit julkaistaan erillisten ladattavien sovellusten kautta. Switch Onlinen perusversion valikoimaan kuuluvat NES-, SNES-, Game Boy -pelit. Kalliimpi Expansion Pack -tilaus sisältää myös Nintendo 64-, Game Boy Advance- ja Sega Mega Drive -pelejä, sekä Animal Crossing New Horizonsin, Mario Kart 8 Deluxen ja Splatoon 2:n sisältölaajennukset ilman lisämaksua.

Jokainen konsoliin rekisteröity käyttäjätili tarvitsee voimassa olevan tilauksen hyödyntääkseen Switch Onlinen tuomia etuja tai pelatakseen vain tilaajille tarkoitettuja pelejä (mm. Tetris 99 ja F-Zero 99). Tilaajat voivat hankkia myös tiettyjä digitaalisia pelejä eShop Vouchereilla tarjoushintaan kaksi kappaletta 99 euroa. Jokaisesta eShop-ostoksesta saa myös rahanarvoisia bonuspisteitä (1 piste = 1 sentti), oli tilaus voimassa tai ei.

Jäsenyyden voi ostaa joko kuukaudeksi tai vuodeksi kerrallaan yhdelle tai maksimissaan kahdeksalle Nintendo-tilille. Kahdeksan käyttäjän ryhmätilausta kutsutaan myös perhepaketiksi (Family Plan). Perhetilauksessa maksaja toimii myös ryhmän valvojana, joka voi lisätä ryhmään itse esimerkiksi samaa konsolia käyttävien lasten tilit tai lähettää liittymiskutsuja sähköpostilla Nintendon web-sivujen kautta. Perhetilaus on usealle käyttäjälle edullisin vaihtoehto.

Voiko Switchillä pelata muiden Nintendo-konsoleiden, kuten Wiin tai Nintendo 3DS:n pelejä?

Ei voi. Switch ei ole yhteensopiva vanhempien Nintendo-konsoleiden kasettien, levyjen tai ohjaimien kanssa. Tiettyjä klassikkopelejä on kuitenkin mahdollista ostaa eShop-kaupasta ja pelata Switchiä varten suunnitelluilla retro-ohjaimilla.

Toimivatko Japanista tai Amerikasta ostetut pelikasetit eurooppalaisella Switchillä?

Kyllä. Switch on aluevapaa pelikonsoli. Vaihtamalla käyttäjätilin maa-asetuksia pelien lataaminenkin onnistuu Japanin tai USA:n eShopeista, mutta maksaminen ei välttämättä onnistu suomalaisilla pankkikorteilla. Tällöin tarvitaan netistä ostettavia ulkomaalaisia eShop-lahjakortteja.

Mistä näkee eShopin tarjoukset?

Uusimmat tarjoukset näkee kätevästi Deku Dealsista. Ostoksia voi tehdä myös eShopin virallisella nettisivulla.

Minulla on kaksi Switch-konsolia. Täytyykö pelit ostaa kahdesti?

Ei tarvitse. Voit käyttää samoja pelikasetteja kummallakin konsolilla. Eteneminen ja tallennusdata sidotaan Nintendo-tiliin, ei pelikasettiin, joten tarvitset nettiyhteyden ja Switch Onlineen sisältyvän pilvipalvelun jatkaaksesi samaa peliä suoraan toisella laitteella. Muuten tallennustiedot täytyy siirtää vaivalloisesti toiselle Switchille joka kerta manuaalisesti.

Eshopista ostetut digitaaliset pelit ovat käytettävissä kummallakin konsolilla, mutta kakkoskonsolilla ainoastaan pelit ostaneella tilillä. Jos sinulla on vain yksi Switch-konsoli, voit pelata kerran ostettuja pelejä kaikilla samaan konsoliin sidotuilla tileillä. Animal Crossing New Horizons on poikkeuksellinen peli, siinä kaikki käyttäjät jakavat yhteisen pelialueen, ja tallennuksen siirtämiseen toiselle konsolille vaaditaan erikseen ladattava Island Transfer Tool.

Voiko samaa digitaalista peliä pelata yhtä aikaa useammalla konsolilla tai käyttäjällä?

Kyllä, mutta tietyin rajoituksin. Jos sinulla on vain yksi Switch-konsoli, voit pelata kerran ostettuja pelejä vapaasti kaikilla konsoliin lisätyillä tileillä.

Mikäli omistat useamman Nintendo Switchin, voi ainoastaan yksi niistä olla määriteltynä kerrallaan käyttäjätilisi ”ykköskonsoliksi” (primary console). Tätä asetusta voi vaihtaa eShop-kauppapaikan tiliasetuksissa. Kaikki ykköskonsolille ladatut pelit ovat kaikkien samalle konsolille lisättyjen tilien pelattavissa. ”Kakkoskonsolilla” muut käyttäjät eivät voi pelata ostamiasi pelejä, ja tällöin konsolin on oltava yhdistettynä verkkoon aktiivisen tilan tarkastamiseksi. Mikäli aloitat pelin yhtä aikaa samalla tilillä ykköskonsolilla, täytyy toinen aktiivinen pelisessio sulkea.

Samaa peliä on mahdollista pelata yhtä aikaa ainoastaan silloin, kun pelin ostanut tili käynnistää sen ensin verkkoon kytketyllä kakkoskonsolilla. Tällöin sen voi käynnistää myöhemmin jollain toisella tilillä ykköskonsolilla. Kaikki paikalliseen moninpeliin liittyvät ominaisuudet (local wireless multiplayer) eivät kuitenkaan ole tällöin käytössä, eli esimerkiksi Armsin ja Minecraftin langaton yhteistyöpeli ei onnistu. Animal Crossing New Horizons ei ole myöskään tuettujen pelien joukossa. Verkossa pelatessa kaikilla käyttäjillä on oltava voimassa oleva Nintendo Switch Online -tilaus.

Voiko Switchin tallennustilaa laajentaa? En voi asentaa enempää uusia pelejä.

Kyllä. Switch tukee microSD-muistikortteja aina 2TB:n kokoon asti. Lue lisää SD-korteista täältä.
Tilanpuutteen vuoksi poistetut pelit voi ladata eShopista uudelleen ilmaiseksi.

Miten liitytään kaverin kanssa samaan peliin verkossa?

Jokaisella Switch-käyttäjällä on 12-numeroinen yksilöllinen tunnistekoodi. Voit lisätä toisen käyttäjän Switch-kaverilistallesi syöttämällä hänen koodinsa profiilisi asetuksissa. Kun kaverisi on hyväksynyt ystäväpyyntösi, näette toisenne ja pystytte luomaan pelihuoneita tai lähettämään kutsuja pelien sisällä. Joihinkin peleihin voit liittyä suoraan Switchin kaverilistan kautta, toiset vaativat pelin käynnistämisen ja online-tilaan siirtymisen. Voit vaikuttaa profiilisi asetuksissa myös siihen, näkyykö pelihistoriasi julkisesti muille pelaajille.

Voiko Switchillä lähettää viestejä tai keskustella äänichatissa muiden pelaajien kanssa?

Viestittelyominaisuudet eivät ole sisäänrakennettuja konsoliin tai automaattisesti päällä, vaan ne vaihtelevat pelien mukaan. Fortnitessa äänikeskustelu onnistuu erikseen ostettavan kuulokemikrofonin avulla, Mario Kart 8 Deluxessa se hoidetaan älypuhelimelle ladattavan Switch Online -sovelluksen kautta. Monster Hunter Rise -peli tukee taas USB-näppäimistöä ja tekstichattia. Nettipelaamiseen vaaditaan Switch Online -tilaus.

Voiko lasten pelaamista rajoittaa Switchillä?

Kyllä, älypuhelimelle ladattavan Nintendo Switch Parental Controls -sovelluksen avulla. Sovellukseen voidaan syöttää lapsen käyttäjätilillä päivittäin käytössä oleva peliaika ja sallitut pelit PEGI-ikäsuosituksen mukaan.

Ovatko Switchin valikot ja pelit suomeksi tekstitettyjä?

Konsolin käyttöliittymä ei ole suomenkielinen. Valtaosa Switch-peleistä ei sisällä myöskään suomenkielistä tekstiä tai puhetta, mutta esimerkiksi pienille lapsille suunnatut Paw Patrol World (Ryhmä Hau) ja Pipsa Possu -peli puhuvat suomea. Nintendon omista peleistä esimerkiksi Super Mariot ja Kirbyt ovat helposti ymmärrettäviä kaikenikäisille englannista huolimatta.

Mitä video- ja striimauspalveluita on saatavilla Switchille?

Saatavilla on sovellukset muun muassa YouTubelle, Hululle ja Crunchyrollille. Videosovelluksia on mahdollista käyttää ilman Switch Online -tilausta.  Eshopissa on tarjolla myös muutamia ainoastaan striimaten toimivia pelejä, kuten Control ja Kingdom Hearts 3. Merkittävistä palveluista esimerkiksi web-selain, Spotify ja Netflix eivät toimi toistaiseksi Switchillä.

Mikä Switch-konsolimalli on paras?

Nintendo Switchistä on olemassa kolme erilaista mallia: Nintendo Switch, Lite ja OLED. Kaikki Switch-mallit ovat yhtä tehokkaita ja niiden ominaisuuksissa on vain pieniä eroja, joten parhaan mallin valitseminen on käyttötarkoitus- ja budjettikysymys.  Tutustu eri Switch-mallien eroihin tarkemmin täällä.

Lue lisää Nintendo Switchin teknisistä ominaisuuksista ja ohjaimista täältä.