Arvostelussa Tetris 99

Kuninkaallinen taisto idän tyyliin

Värikkäät palikat tippuvat katosta muodostaen kasoja, kadoten rivi kerrallaan näkyvistä. On oudolla tavalla tyydyttävää, kun saa hyvän flow’n päälle ja palikat ohjautuvat hallitussa kaaoksessa oikeille paikoilleen. Tetris on varmasti useimmille pelaajille tuttu, mutta markkinoilla on jo valtava kasa pelin erilaisia variaatioita. Tuorein näistä on kehutut Tetris: The Grandmasteritkin luoneen japanilaisen Arikan Tetris 99. Nintendo Switchin nettipalvelun tilaajille ilmaiseksi ladattava peli yrittää kuitenkin rikkoa kaavaa, sillä palikoita ei tarvitse tiputella yksikseen tai paria pelikaveria vastaan, vaan samalle areenalle heitetään 99 pelaajaa.

Jos olet elänyt ikäsi kiven alla, niin kerrottakoon, että pelinä Tetris on yksinkertainen mutta paljon taitoa vaativa. Ruudukon yläosasta tippuu yksi kerrallaan neljän palikan muodostamia tetrominoja, joita pystyy siirtämään sivusuunnassa sekä kiertämään myötä- ja vastapäivään. Tavoitteena on muodostaa ruudun alareunaan täysiä rivejä, jotka katoavat ja antavat normaalisti pelaajalle pisteitä. Tetris 99:n tapauksessa pisteitä ei tosin tule, sillä rivien tuhoaminen muuttuu toisia pelaajia vahingoittavaksi hyökkäykseksi eli siis palikkatornia korottaviksi lisäriveiksi.

Tetriksen perusteet voi oppia minuuteissa, mutta oikeasti hyväksi tuleminen vaatii toistoa. Tetriksen suorittaminen eli neljän rivin tuhoaminen kerralla pitkän I-palikan avulla on tehokas strategia, mutta vieläkin syvemmälle voi edetä tekemällä T-palikkojen taitavaa pyörittelyä vaativia T-spinejä. Etenkin Tetris 99:n tapauksessa sorminäppäryys on eduksi, sillä kovimmat pelaajat harvemmin antavat aikaa siirtojen pidempään mietiskelyyn.

Kuinka Tetris edes voi toimia näin montaa pelaajaa vastaan? Keskeistä Tetris 99:ssä on iskujen kohdistaminen toisiin pelaajiin muutamaa eri vaihtoehtoa käyttäen. Lisärivit voi lähettää takaisin omille hyökkääjille, putoamisvaarassa oleville pelaajille, paljon muita kilpailijoita eliminoineille tai täysin satunnaisille henkilöille. Muiden pelaajien pudottamisesta palkitaan eräänlaisilla mitaleilla, jotka lisäävät omien hyökkäyksien voimaa. Omasta pelityylistä riippuen peliä voi pelata joko aggressiivisesti keräten mitaleita heti ottelun alusta alkaen tai puolustuspainotteisesti sinnittelemällä hengissä loppumittelöihin asti. Mitaleihin keskittyminen tekee pelaajasta helposti maalitaulun, joten riskejä pitää jatkuvasti arvioida omia siirtoja suunnitellessa.

Pelin alussa jokainen pelaaja lähettää oletuksena omat hyökkäyksensä satunnaista vastapeluria kohti, joten huonolla tuurilla oma pää voi olla kymmenien liipaisimien alla, ja matsi voi olla ohi alle minuutissa. Pieni tuurielementti siis on Tetris 99:ssä mukana, mutta pääsääntöisesti oma menestys riippuu omista taidoista. Matsin edetessä ja porukan harvetessa taidot korostuvat entisestään, eikä palikoiden kiihtyvä tippumisvauhti ainakaan helpota tehtävää. Jo kymmenen parhaan joukkoon yltäminen on saavutus, eikä voitto todellakaan ole itsestään selvää edes ohjain kourassa nukkuville Tetris-mestareille. Miellän itseni melko kokeneeksi Tetris-pelaajaksi, mutta silti voitettuja otteluita ehti kertyä vain seitsemän yli 120:sta pelatusta ottelusta.

Vaikka Tetris 99 tekee monia asioita oikein, eivät kaikki palikat ole tippuneet oikeille paikoilleen. Selkeä ulkoasu on Tetriksessä kaikki kaikessa, ja tämä näkyy 99:ssä muun muassa eri muotojen värikoodeissa sekä riittävän isona pelialueena. Vihollisten kiusaamista simuloidaan taas suuren osan ruudusta täyttävillä kipinöillä, jotka voivat ärsyttää silmiä. Olisin toivonut mahdollisuutta säätää efektien voimakkuutta tai kääntää ne kokonaan pois. Muutkin asetukset olisivat olleet tervetulleita, sillä näppäinasetelmia on tarjolla vain kaksi, ja ainoat pois tai päälle kytkettävät toiminnot koskevat ohjaimen tärinää ja palikoiden pikapudotusta. Mahdollisuus ohjauksen vapaaseen säätämiseen nappikohtaisesti olisi varmasti ollut monien pelaajien mieleen, sillä erityisesti Switchin Pro-kapulan ristiohjain aiheuttaa välillä virheellisiä pudotuksia.

Pelitiloja Tetris 99:ssä on vain yksi eli edellä kuvailtu battle royale. Peli ei sisällä lainkaan mahdollisuutta kaverien kanssa pelaamiseen paikallisesti tai edes netin välityksellä, eikä pakkaa ole sekoittamassa muita muunnelmia Tetriksestä. Toisaalta on kuitenkin muistettava, että kyseessä on ilmaispeli. Jos haluaa huomattavasti kattavamman Tetris-kokemuksen, kannattaa suunnata suoraan esimerkiksi Puyo Puyo Tetriksen luo. Huhut kertovat mahdollisista tulevista pelitiloista, mutta jää nähtäväksi, miten peli kehittyy tulevaisuudessa. Minkäänlaisia mikromaksuja ei 99:ssä myöskään ole. Lähes sadan pelaajan maailmanlaajuinen nettipeli saattaa kuulostaa hyvin alttiilta lagille, mutta kehittäjät ovat onnistuneet välttämään ongelman kokonaan. Meno pysyy aina tasaisen sulavana ilman pelkoa liiallisesta viiveestä tai nettipelin kaatuilusta. Vaikka yksi erä vaatii paljon pelaajia, ei odotusaulassa tarvitse siltikään odotella pariakymmentä sekuntia kauempaa.

Yhteenveto

En tiennyt tarvitsevani mitään Tetris 99:n kaltaista elämääni, mutta se onnistuu puskemaan itsensä Switchin koukuttavimpien pelien joukkoon. Tetris 99 ei keksi pyörää uudelleen, vaan lisää 98 ylimääräistä pyörää kilpailemaan sen yhden kanssa. Lopputulos on jopa yllättävän toimivaa, hektistä ja koukuttavaa kilpailua, vaikka Tetris 99 ei tarjoakaan sisällöllisesti kovin paljoa. Kyseessä ei missään nimessä ole definitiivinen Tetris-kokemus, mutta erikoisena twistinä tuttuun kaavaan se erottuu kymmenien erilaisten variaatioiden joukosta edukseen.

Hyvää:
– Nopea ja vakaa nettipeli
– Yllättävän paljon strategisia vaihtoehtoja

Huonoa:
– Pelitilojen puute
– Päällekäyvät efektit

Battle royalien eliittiä.

Tetris 99
Alusta: Switch
Ilmestynyt: 13.2.2019
Kehittäjä: Arika
Julkaisija: Nintendo