Arvostelussa Over Horizon X Steel Empire
Ilmalaivalla yli horisontin
ININ Games on tullut viime aikoina tunnetuksi monenkirjavasta Switch-pelikirjastostaan. Joukkoon mahtuu erittäin onnistuneita retropelikäännöksiä (Irem Collectionit, Darius HD), kuin myös originaaleja, joskin samaan aikaan hyvin retrohtavia julkaisuja (Air Twister, Jitsu Squad). Parhaiten firma on kunnostautunut 2D-pikseliräiskyttelyjen saralla, josta on esimerkkinä jälleen uusi shmup-kokoelma, joka kattaa tavallaan kaksi ja puoli peliä. Mitä tämä tarkoittaa ja mitä on tällä kertaa tarjottimella?
Kuten pelitiedoston nimestä voi päätellä, Over Horizon X Steel Empire koostuu kahdesta eri pelistä: Over Horizonista ja Steel Empirestä. Viimeksi mainitusta on kelpuutettu mukaan niin Japanin kuin lännenkin Mega Drive- ja GBA-versiot, Over Horizonista vain NES-julkaisu. Retrogenren perinteistä poiketen kokoelman pelit ovat eräässä mielessä uniikkeja tapauksia, sillä niitä ei koskaan julkaistu kolikkopelihalleissa missään muodossa, vaan räiskintälentelyt tehtiin varta vasten kotikonsolit mielessä.
Over Horizon
Kun puhutaan visuaalisesti ja teknisesti parhaista NES-peleistä, ei Over Horizon ole kovin usein näissä keskusteluissa mukana, vaikka syytä ehkä olisikin. Kollektiivistä unohdusta voi tosin perustella sillä, että peli kiersi ysärin alussa länsimaat kaukaa Saksaa lukuun ottamatta. Mr.Gimmickistä tuttu epämääräinen julkaisumalli oli varmasti tuon ajan pelaajille nihkeä juttu, sillä Over Horizon nautti etenkin Japanissa suurta suosiota vanhan kasibittisen matolaatikon vedellessä viimeisimpiään.
Perinteistä vasemmalta oikealle rullaavaa avaruusräiskintää edustava Over Horizon ei tuo genreen mitään uutta ja mullistavaa, mutta se on NES-peliksi erittäin vakuuttava tapaus. Graafisesti peli on niin nätti, että se jättää helposti taakseen NES:n tunnetummista shmup-tapauksista vaikkapa Gradiusin ja Life Forcen. Ruudulle mahtuu paljon liikkuvaa kilkettä, eikä peli tahmaile ollenkaan, vaikka hahmomallit ovat parhaimmillaan oikeinkin isoja ja värikkäitä. Musiikkipuolella Over Horizon ei nouse mihinkään genren suurklassikoiden joukkoon, mutta kaikki muu pelissä kyllä toimii todella hyvin.
Jokainen shmup-räiskyttely tarvitsee sen jonkun jipon, ja Over Horizonissa tämä oivallus on niinkin simppeli asia kuin taaksepäin ampuminen. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tuo pienen lisäulottuvuuden vihollisaaltojen tuhoamiseen. Kyseinen ominaisuus tekee myös pelille hallaa, sillä iso osa lajityypin haasteesta ja viehätyksestä muodostuu niistä vihollisista, joita pelaaja ei voi tuhota. Over Horizon muuttuu hieman liian helpoksi, kunhan ymmärtää, että menestymiseen riittää ruudun keskiosissa liiteleminen ja molempiin suuntiin säännöllinen tykittely.
Steel Empire
Shoot ’em up -pelien yleisin kulkuneuvo on eittämättä avaruushävittäjä. Harvinaisemmissa tapauksissa saatetaan ohjata mm. sukellusvenettä, ihan oikean elämän hävittäjäkonetta, helikopteria, pingviiniä, tai Steel Empiren tapauksessa ilmalaivaa. Steampunk-maailmojen vakiovaruste liikkuu ruudulla ihan yhtä ketterästi kuin Gradiuksen Vic Viper tai R-Typen lukuisat alukset, joten siinä mielessä shmup-pelaajien ei tarvitse opiskella kotiläksynä raskaiden zeppeliinien lentofysiikkaa ja käyttäytymistä. Ja jos menneiden aikojen siistein kulkuväline ei nappaa, lukeutuu Steel Empiren alusvalikoimaan myös perinteinen kaksitasokone, jolla jokainen voi leikkiä oman elämänsä Punaista paronia.
Steel Empire on samoilta tekijöiltä kuin ylempänä mainittu Over Horizon, ja pelimekaniikat ovat kaksikon kesken likimain identtiset, koska Steel Empiressäkin on mahdollista ampua erikoisuutena takasuuntaan. Avaruustaustat ovat saaneet kuitenkin väistyä laajemman steampunk-teeman tieltä, ja pelimaailma vihollisineen onkin komean uniikkia ihailtavaa, sen mitä sitä hektisessä shmup-ympäristössä ehtii ihailemaan. Graafisesti ja musiikillisesti peli edustaa Mega Driven parempaa keskitasoa, eikä isompia hidasteluita pääse teknisellä puolellakaan pahemmin muodostumaan.
Steel Empire on Over Horizonin lailla sangen helppo ja lyhyt tapaus. Kaksi pelattavaa alusta tarkoittaa vähäisten pelituntien tuplaamista, mutta viihdearvo ei oikeastaan nouse, koska menopelit poikkeavat toisistaan vain nopeudeltaan ja kestävyydeltään. Steel Empiren GBA-versio, eli kokoelman ”kolmas” tai ehkä pikemminkin puolikas lisäpeli tarjoaa sentään hieman erilaisen kokemuksen. Nämä erot eivät kuitenkaan ole sisällöllisiä, vaan lähinnä GBA:n teknisiin rajoitteisiin perustuvia muutoksia. Kuvakulma on käsikonsolimaiseen tyyliin erittäin lähellä ruutua, ja postimerkin kokoisen resoluution vuoksi etenkin pelin hienoihin pomotaisteluihin on jouduttu tekemään skaalausta ja muita viilauksia.
Monien muiden nykypäivän uudelleenversiointien tapaan myös Over Horizon X Steel Empire sisältää pienimuotoisia päivityksiä. Näppäinasettelut ovat täysin muunneltavissa, kelausominaisuudet tekevät pelaamisesta vielä helpompaa, ja kaikki alkuperäisten pelien huijauskoodivalikoimat ovat nyt näppärästi valittavissa. Steel Empiren GBA-versio sisältää jopa ruutufilttereitä, jotka mukailevat autenttista käsikonsolikokemusta.
Yhteenveto
Over Horizon X Steel Empire on pätevä kokoelmapaketti, vaikka sen sisällä ei massiivista määrää pelejä olekaan. Kaksi harvinaisempaa, joskin aikalaisiinsa nähden todella laadukasta shmuppia alle 15 eurolla on sellainen tarjous, johon ainakin genren ystävien kannattaa Switchillä tarttua sen enempiä kyselemättä. Noviiseille ININ esittelee matalan kynnyksen räiskyttelypelejä, joilla voi vaikka tutustua hienoon ja palkitsevaan peligenreen tutustua ensimmäistä kertaa. Yksi tai kaksi lisäpeliä ei olisi kuitenkaan ollut pahitteeksi, mikä tuntuu olevan kesto-ongelma kaikissa ININ-kokoelmissa.
Hyvää:
– Vähemmän tunnetut pelit samassa paketissa
– Teknisesti erittäin pätevä
– Maksaa varmasti itsensä takaisin
Huonoa:
– Sisältöä on kuitenkin aika niukasti
Perushyvää tähtiräiskyttelyä pikkurahalla.
Kiitokset PR Houndille arvostelukappaleesta.
Over Horizon X Steel Empire
Alusta: Switch, (PS4)
Ilmestynyt: 18.7.2024
Kehittäjä: mebius, (alkuperäiset Hot-B Co.)
Julkaisija: ININ Games