Arvostelussa LEGO Marvel Super Heroes

Rakenna oma supersankariseikkailusi

Marvel jos jokin brändi on pitänyt suosionsa korkealla jo vuosikymmenien ajan. Jo toisen maailmansodan aikoihin sarjakuvien tuotannon aloittanut firma on kasvanut kasvamistaan, laajentaen elokuviin, peleihin ja kaikenlaiseen oheiskrääsään. Eikö olisikin upeaa, jos saman pelin sisältä käsin voisi tutustua koko Marvel-historiaan ja sen tuhansiin hahmoihin? Se lienee aivan liian paljon pyydetty, mutta LEGO Marvel Super Heroes pääsee aika lähelle, tarjoten yli 150 pelattavaa hahmoa, avoimen maailman New Yorkin sekä lukuisia tuttuja maisemia sarjakuva- ja elokuvauniversumin faneille.

Vaikka se onkin karkea stereotypia, niin Marvel-maailman tuotteelta voi odottaa aina jonkinlaista maailmanvalloitustarinaa. LEGO Marvel Super Heroes ei tee kovin suurta yllätystä tällä saralla. Tohtori Doom yrittää luoda voimakkaiden kosmisten palikoiden avulla tuomionpäivän säteen, jota on tarkoitus käyttää apuna maailman haltuun nappaamisessa yhdessä Lokin ja muiden pahisten kanssa. Sankarit tulevat nopeasti hätiin Nick Furyn johdolla yrittäen pelastaa maailman. Ei ehkä Oscar-palkinnon arvoinen tarina, mutta ajaa asiansa LEGO-lisenssipelissä vallan mainiosti.

Jos LEGO Marvel Super Heroes onnistuu jossain, niin todella valtavassa määrässä Marvel-fanipalvelua. Hahmoja on laidasta laitaan, vaihdellen Spider-Manista, Iron-Manista ja Wolverinesta aina Magnetoon, Tohtori Mustekalaan ja Arnim Zolaan asti. Myös elokuvien ulkopuolelle jääviä hahmoja on mukana valtava määrä, mutta peli ei millään tavalla odota pelaajan tuntevan hahmoja etukäteen. Ympäristöjen puolella on vastaavalla tavalla monia tuttuja paikkoja Asgardista aina Stark Toweriin asti, X-Menin kartanoa unohtamatta.

Tarinatehtävät ovat LEGO-peleille tyypillisiä lineaarisia putkia, joissa on paljon tavaraa ja vihollisia tuhottavana. Välillä pitää ratkoa pieniä pulmia rakennellen palikoista objekteja, tai hyödyntäen tehtävässä mukana olevien hahmojen erikoiskykyjä, kuten Kapteeni Amerikan kilpeä kaukaisten kappaleiden tuhoamiseen, tai Thorin salamoita akkujen lataamiseen. Rakentelu on tietyllä tapaa hukattua potentiaalia, sillä pelissä ei suinkaan pääse sijoittelemaan LEGO-palikoita vapaasti, hahmojen rakentaessa kappaleet automaattisesti pelaajan painaessa napin pohjaan. Toisaalta peli onkin suunnattu nuoremmalle yleisölle, joten suoraviivainen ja helppo toiminta ei ole varsinaisesti mikään ongelma.

Tarinatehtävien ulkopuolella päästään tutkimaan vapaasti New Yorkia ja S.H.I.E.L.D:in Helicarrier-alusta. Maailma on kiitettävän laaja, ja sinne on sijoitettu pieniä sivutehtäviä, valuuttana toimivia LEGO-nappeja sekä kultaisia palikoita, joilla avata ekstroja. Uusia hahmoja avautuu tehtäviä suorittamalla, mutta osa niistä pitää ostaa pelin sisäisellä rahalla. Hauskasti peli mahdollistaa myös pahiksilla pelaamisen vapaassa maailmassa, eikä New Yorkin asukkailla ole mitään sitä vastaan, jos superhyvis tai -konna tarvitsee lainaan ajoneuvoa (Venom ajamassa taksia on eksoottinen näky). Avoimen maailman tutkiminen on kivaa vaihtelua hyvin suoraviivaisille tehtäville, mutta pidemmän päälle Manhattanin kadut eivät ole tarpeeksi erikoisia, jotta mielenkiinto säilyisi loppuun asti.

Vaikka LEGO Marvel Super Heroesissa on paljon hyvää, tuntuu se monella tapaa melko viimeistelemättömältä. Erityisesti avoimessa maailmassa Iron-Manilla tai Human Torchilla lentäessään huomaa, kuinka kömpelöä ohjaaminen on välillä, hahmon törmäillessä seiniin ja kameran näyttäessä aina väärään suuntaan. Kartasta on jonkin verran apua maailmaa tutkiessa, mutta harmittavasti se on sekä visuaalisesti että toiminnallisesti keskinkertainen. Informaatiotulva on valtava, kun ruudulla näkyy pahimmillaan satoja ikoneita, eikä suttuinen tausta auta asiaa. On myös mainittava, että peli saattaa toisinaan hämmentää tehtävärakenteellaan, vapaan maailman tutkimisen ollen toisinaan mahdollista ja toisinaan taas ei, vaikka pelaaja päästettäisiinkin New Yorkin kaduille.

Switch-peliksi LEGO Marvel Super Heroes on teknisesti varsin onnistunut. Monet ympäristöt ovat yksityiskohtaisia, valaisuefektien ollessa usein yllättävän näyttäviä. Erityisesti monet tarinatehtävien videopätkät ovat tyylikkäitä, näyttäen sankarit parhaimmillaan iskemässä vihollisia lättyyn. Ruudunpäivityskin pysyy pääsääntöisesti aisoissa, vaikka ruutu olisi täynnä räjähdyksiä ja LEGO-palikoita. Pientä nykimistä on havaittavissa lähinnä silloin, kun ruudulla temmeltää kaksi pelaajaa. Ääninäyttely on varsin laadukasta, vaikka ei kannatakaan odottaa kuulevansa Robert Downey Juniorin tai Chris Hemsworthin ääntä lausumassa LEGO-peleistä tuttuja korneja vitsejä.

Nintendo Switch ei ole suinkaan ainoa Nintendo-alusta, jolle LEGO Marvel Super Heroes on rantautunut. Se nimittäin julkaistiin myös Wii U:lle jo vuonna 2013, mutta kovin suuria eroja julkaisujen välillä ei ole. Myös Nintendo DS ja 3DS saivat omat versionsa, mutta ne ovat pikaisen googlailun perusteella hyvin erilaisia pelejä.

Yhteenveto

LEGO Marvel Super Heroes on pitkälti juuri sitä, mitä LEGO-peleiltä voi odottaa. Erityiseksi sen tekee valtava määrä Marvel-hahmoja, -ympäristöjä ja -viittauksia. Koko perheelle suunnattu toiminta viihdyttää epäilemättä nuorempaa yleisöä, mutta myös vanhemmat pelaajat saattavat arvostaa aivot narikassa pelattavia toimintakohtauksia, hölmöjä vitsejä unohtamatta. Avoimen maailman seikkailuja ei ole Switchillä liikaa, joten LEGO Marvel Super Heroes on tervetullut lisä laitteen valikoimaan. Kohdeyleisö huomioiden on tosin harmillista, että mukana ei ole suomenkielistä dubbausta tai edes tekstityksiä, sillä muilta osin tässä olisi melko täydellinen koko perheen yhteistyöpeli.

Hyvää:
– Valtava määrä Marvel-fanipalvelua
– Koko perheelle sopivaa toimintaa
– Avoimessa maailmassa on paljon tutkittavaa
– Pääsääntöisesti hyvä suorituskyky ja nätti ulkoasu

Huonoa:
– Yksitoikkoiset tehtävät
– Turhan samankaltainen muiden LEGO-pelien kanssa
– Ohjaus välillä kömpelöä

Excelsior!

Kiitokset Mi5 Communicationsille arvostelukappaleesta.

LEGO Marvel Super Heroes
Alusta: Switch, (Wii U, Win, Mac, PS4, Xbox One)
Ilmestynyt: 5.10.2021 (Switch), 22.10.2013 (Wii U)
Kehittäjä: TT Games
Julkaisija: WB Games