Arvostelussa Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Games

Venäläistä rulettia

Vielä kaksikymmentä vuotta sitten kukaan tuskin uskoi kahden kilpailevan tasoloikkasankarin, Marion ja Sonicin, esiintyvän yhteisessä pelissä. Kaksikko on kuitenkin mittaillut paremmuuttaan Wiin Super Smash Bros. Brawlissa ja peräti kahdessa virallisessa Mario & Sonic -olympiapeleissä. Turpakäräjät jatkuvat ensi vuonna Wii U:lla uudessa Smash Brosissa, mutta sitä ennen palataan vielä kerran urheilukentille. Valitettavasti viiksivallun ja vauhtisiilin visiitti Sochin talviolympilaisissa on melkein täydellinen toisinto neljän vuoden takaisesta Vancouverin kisareissusta.

Wii U:n Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Gamesin parinkymmenen lajin kattaus koostuu puoleksi perinteisistä talvilajeista aina mäkihypystä jääkiekkoon ja puoleksi Marion ja Sonicin maailmoihin viedyistä mielikuvitusaktiviteeteista, kuten rakettikelkkailusta ja lumipallosodasta. Lajit ovat lähes kaikki tuttuja vuoden 2010 Wii-olympialaisista. Uutuutena mukaan on tuotu vain ampumahiihto, minkä lisäksi mielikuvituskilpailut ovat saaneet pientä päivitystä.

Huvin ja kisafiiliksen maksimoimiseksi kannattaa kotisohvalle kerätä pari kaveria ja lyödä jokaiselle käteen oma Wii Remote. Joissain lajeissa pärjää myös pelkällä Wii U:n GamePadilla. Omaa hahmoa ohjataan pääasiassa Wii-kapulaa kallistelemalla ja vatkaamalla. Jatkuva ohjainten vispaaminen rasittaa pidemmän päälle rannetta etenkin pidemmissä hiihto- ja luistelukilpailuissa. Liikeohjauksen takia monet lajit muistuttavat myös liikaa toisiaan. Alppihiihdolla, lumilautailulla ja kelkkailulla ei käytännössä ole muuta eroa kuin kilpailurata.

Kaikki pelit eivät onneksi ole pelkkää tylsää ohjaimen kallistelua, sillä esimerkiksi curlingissa ratkaisee myös strategia. Curling-kivet työnnetään liikkeelle Wiimotea heilauttamalla ja ohjaimella voi myös lakaista kivelle lisää vauhtia. Taktikoinnin apuvälineenä voi käyttää GamePadin kosketusnäyttöä, johon voi piirtää heittoratoja ja pistealueen kohteita. Lajeja voi pelata yksittäin tai muutaman pelin ryppäinä. Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Games sisältää lisäksi Legends Showdown -nimeä kantavan todella simppelin tarinatilan ja kummallisen Action & Answer Tour -visailun, jossa esimerkiksi lauotaan kiekkoa olympialaisia tai peliä koskevien kysymysten vastausruutuihin.

Mukana on myös ensimmäistä kertaa sarjan historiassa muutaman lajin käsittävä neljän pelaajan nettimoninpeli. Hauskana ideana kisamenestystä pääsee vertailemaan verkossa maiden välisten ranking-listojen avulla. Peliseuraa oli kuitenkin todella hankala löytää testihetkellä. Kävin kaikki pelini loppujen lopuksi 1 vs. 1 -otteluina ja jotain pelin suosiosta tai verkko-ongelmista kertoo myös se, että sain nostettua Suomen yksin listojen kärkisijoille vain parilla voitolla. Ehkä onneaan kannattaa kokeilla uudelleen lähempänä oikeiden olympialaisten ajankohtaa.

Yhteenveto

Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Games ei tuo oikeastaan mitään uutta ja mielenkiintoista urheilu- tai minipelikokoelmien maailmaan. Uusia lajeja oltaisiin voitu esitellä paljon enemmän ja GamePad-ohjaimelle olisi suonut myös enemmän käyttöä. Jääkiekkoon olisi sopinut esimerkiksi rangaistuslaukaukset, joissa maalivahti olisi napsinut kiekkoja kiinni GamePad-hanskalla. Kun verkkopuolikaan ei vakuuta, on pelin hauskuus pitkälti kiinni peliseurasta ja siitä, omistaako aiemmat Marion ja Sonicin olympialaiset. Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Games tuntuu valitettavan paljon vuoden 2010 Vancouverin kisailujen teräväpiirtopäivitykseltä.

Hyvää:
– Curling
– Hauskaa porukalla

Huonoa:
– Puolivillaisesti toteutettu nettipeli
– Samanlaiset liikkeentunnistusta käyttävät pelit
– Liian tuttu Vancouverin kisaturisteille

Putkimies ja siili eivät ole täysin kisakunnossa.

Arvostelu julkaistu alun perin IGN Suomessa.

Mario & Sonic at the Sochi 2014 Olympic Winter Games
Alusta:
Wii U
Ilmestynyt: 8.11.2013
Kehittäjä: Sega, Nintendo SPD
Julkaisija: Nintendo