Arvostelussa Scribblenauts Unlimited

Sanan voima

5th Cell Studiosin Scribblenauts Unlimitedin tie Eurooppaan on ollut kivinen. Pelin piti olla saatavilla Wii U:lle jo laitteen julkaisupäivänä, mutta Euroopassa kaikki myyntikappaleet vedettiin takaisin vain muutama päivä ennen h-hetkeä. Syyksi yllättävälle päätökselle ilmoitettiin jotkin arkaluonteiset sanat ja brittienglannin puutteet Scribblenauts-sarjan ytimenä toimivassa sanakirjassa. Australiassa ja Yhdysvalloissa pelin matka kauppoihin sujui ongelmitta. Eurooppalaisille Nintendo-konsoleille Scribblenauts Unlimited saapui lopulta vasta vuosi alkuperäisen julkaisun jälkeen, mikä on harmi, sillä peli olisi voinut piristää täälläkin hieman Wii U:n myyntiä alkuvuodesta.

Unlimited on ensimmäinen kotikonsolilla koettava Scribblenauts-peli. Aiemmin sarjaa on nähty vain Nintendon käsikonsoleilla. Wii U:n versio noudattaa sarjan perinteitä mutta päivittyy graafisesti näyttävämmäksi. Maxwell-nimisellä sankarilla on taikalehtiö, johon kirjoitetut asiat heräävät eloon. Kirjansa avulla Maxwell pyrkii pelastamaan siskonsa velhon kiroukselta ja ratkaisemaan muiden hahmojen ongelmia.

Sanat kirjoitetaan kätevästi Wii U GamePadin virtuaalinäppäimistöllä ja mukaan voi lisätä myös adjektiiveja. Peli ymmärtää yleisimmät englanninkieliset sanat ja jopa muutamia internet-vitsejä, sekä Nintendo-hahmojen nimiä. Ratkaisuksi erinäisiin pulmiin sopii usein muutamakin vaihtoehto. Esimerkiksi rikollisjoukon voi häätää rakennuksesta vaikkapa poliisilla, Bowserilla tai mekaanisella pinkillä lohikäärmeellä. Mitä mielikuvituksellisempia sanoja kokeilee, sitä hauskempaa pelin kanssa on. Suupielet kääntyvät lähes väkisin ylöspäin, kun pelin alkumetreillä pelokkaan oppilaan saa menemään kouluun lahjomalla koulukiusaajat rahalla sen sijaan, että olisi itsestäänselvyytenä antanut oppilaalle opettajan saattajaksi.

Unlimitedissa on mahdollista luoda täysin uusia objekteja tai jopa uusi pelattava sankari. Pelin sisäinen editori on varsin monipuolinen, kunhan sitä oppii ensin käyttämään. Luovimmat kaverit pystyvät tuomaan peliin mukaan esimerkiksi tuotemerkkejä tai pelata koko tarinan Batmanin asussa. Omat luomukset voi myös halutessaan jakaa muille ladattavaksi. Esineiden luominen on yksi Unlimitedin mielenkiintoisimmista ominaisuuksista, mutta kenties monimutkaisuutensa takia sille annetaan pelissä erittäin vähän huomiota, jolloin sen tuoma hauskuus jää monilta pelaajilta kokematta.

Yhteenveto

Scribblenautsin Wii U -painoksessa ei ole oikeastaan mitään suurempia vikoja, sillä peli pyörii mallikkaasti myös pelkällä GamePad-ohjaimella. Sarjakuvamainen ulkoasu on miellyttävä, vaikkei sillä esitelläkään konsolin tehoja. Vaikeusasteen ja läpipeluuseen vievän ajan määrittelee oma englannin sanavarasto ja mielikuvitus. Kentät voi porhaltaa läpi minuuteissa pyssyt ja rakettireput laulaen, tai niihin voi jäädä kokeilemaan vaikkapa luonnonilmiöiden vaikutuksia. Eniten vastinetta rahoille Scribblenauts Unlimited tarjoaa luoville taiteilijasieluille, mutta peliä voi suositella kaikille alennuskorin löytönä.

Hyvää:
– Sanojen yhdistely toimii
– Laajat kustomointiominaisuudet

Huonoa:
– Ei tunnista aivan kaikkia perussanoja
– Sama ratkaisu toimii moniin arvoituksiin
– Ei lokalisoitu suomeksi

Scribblenautsin maailma kannustaa luovuuteen.

Arvostelu julkaistu alun perin IGN Suomessa.

Scribblenauts Unlimited
Alusta:
Wii U, (3DS, PC, IOS, Android)
Ilmestynyt: 6.12.2013
Kehittäjä: 5th Cell
Julkaisija: Nintendo, Warner Bros.