Arvostelussa Arcade Classics Anniversary Collection

Kolikot biteiksi

Japanilainen peliyhtiö Konami täytti 50 vuotta 21.3.2019. Kunnioitettavan iän saavuttanut yhtiö on viime vuosina ottanut etäisyyttä perinteiseen pelibisnekseen ja keskittynyt sen sijaan toisenlaisiin projekteihin, kuten pachinko-halleihin ja mobiilipeleihin. Konamin mittavaa historiaa ei kuitenkaan missään tapauksessa pidä sivuuttaa, sillä varsinkin 80- ja 90-luvuilla japanilaisjätti tuotti ja julkaisi useita hittipelejä monille sen ajan alustoille. 50-vuotisjuhlan kunniaksi Konami on päättänyt julkaista kokoelmia vanhoista hiteistään nykykonsoleille, ja ensimmäisenä eetteristä ulos tulee Arcade Classics, joka pitää nimensä mukaisesti sisällään kolikkopelejä.

Mukaan on poimittu kahdeksan kappaletta kolikkopelejä vuosilta 1981–1988. Pelejä ei ole käännetty toimimaan suoraan nykykonsoleilla, vaan emuloinnin on hoitanut Arcade Archives ‑sarjastaan tunnettu Hamster. Itse asiassa kaikki pelit ovat lähestulkoon sellaisenaan nähty jossain muodossa aiemmin valikkoja myöten. Switchillä näitä pelejä ei ole vielä julkaistu yhtäkään, joten siinä mielessä Arcade Classics on tervetullut lisä konsolin pelikirjastoon. Vanhojen emulointikoodien uudelleenkierrättämisen voi vielä ymmärtää, mutta Hamsterin emulointi on valikkoja myöten jokseenkin kankeaa. Esimerkiksi suunnanvaihdossa on paikoitellen ongelmia, joita en usko esiintyneen alkuperäisissä peleissä. Hektisiin räiskintäpeleihin vika luo auttamatta ankeutta, sillä näissä peleissä pienikin virhe voi olla kohtalokas. Valikoista voi valita elämien määrän (kolmesta seitsemään) sekä pelin vaikeustason. Pelitilanteen voi tallentaa milloin vain, mutta takaisinkelauksen mahdollisuutta ei tässä kokoelmassa ole yhdessäkään pelissä.

Konami-pelien julkaisutahti oli 80-luvulla kova, joten tarjonnan olisi luullut riittävän monipuoliseen kattaukseen. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kahdeksasta pelistä seitsemän on shoot ’em up ‑genren edustajia, ja näistäkin kolme on Gradius-pelejä, vaikka niistä käytetäänkin länsijulkaisujen nimiä. Alkuperäinen Gradius on Nemesis, Gradius II:sta käytetään nimeä Vulcan Venture ja Gradius-spin-off Life Force on myös mukana Salamander-nimisenä. Samaa lajityyppiä edustavat enemmän tai vähemmän myös Konamin ensimmäinen videopeli Scramble, värikäs räiskintä TwinBee, voimakkaasti Gradiukselta lainaava Thunder Cross sekä omaperäinen, jopa hieman 3D-efektiä hyväkseen käyttävä Typhoon. Ainoastaan toimintatasoloikka Haunted Castle tarjoaa vaihtelua räiskintäpainotteisen kattauksen keskellä. Kyseessä on nimestään huolimatta vieläpä aito Castlevania-sarjan arcade-edustaja.

Itse peleihin ei ole lisätty mitään ekstrasisältöä. Sen sijaan mukaan mahtuu digitaalinen, noin sadan ”sivun” mittainen bonuskirjanen, joka on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen esittelee pelien taustoja ja konseptitaidetta, toinen osa musiikkia alkuperäisillä nuoteilla, ja kolmas sisältää kaksi haastattelua. Näistä ensimmäisessä esiintyvät Konami-konkarit Kengo Nakamura ja Toshiaki Takatori. Haastattelussa muistellaan, miten he aikoinaan päätyivät Konamille ja miten pelien luonti onnistui tuohon aikaan. Toisessa haastattelussa kolme japanilaista pelitoimittajaa keskustelevat siitä, mitä mahdollinen Arcade Classicsin kakkososa voisi pitää sisällään.

Bonuskirja on mielenkiintoinen katsaus pelien historiaan, joskin sitä on television ruudulta hieman hankala lukea, sillä fontti on pientä. Suurennusvaihtoehto toki löytyy, mutta pieninkin zoomaus on melko iso, mikä pakottaa sivun vieritykseen. Vieritys on luvattoman kankeaa, ja sivua tulee vaihdettua ihan vahingossa. Kosketusnäyttökontrolleja ei myöskään ole, joten kannettavassa tilassa kirjaa ei voi lukea kuten tabletilla yleensä.

Yhteenveto

Viimeisenä käteen jää tunne siitä, ettei kokoelmaan ole panostettu aivan Konamin perinnölle arvoisella innokkuudella. Mukana on monta Hamsterin arkistosta kaivettua klassikkopeliä, jotka on paketoitu 20 euroa kustantavaan pakettiin. Hintapyyntö on maltillinen, mutta lopulta suurin voittaja taitaa olla silti Konamin talousosasto. Joko pelattavaa saisi olla paljon enemmän tai erilaisia pelejä olisi pitänyt valikoida laajemmalta alalta. Arcade Classics Anniversary Collectionin aivan liian shoot ’em up ‑vetoista tarjontaa ei voi suositella kuin genren ylimmille ystäville. Sääli, sillä vähälle huomiolle jäänyttä pelattavaahan Konamin kolikkopelikatalogissa olisi vaikka millä mitalla. Toivottavasti seuraavaksi ilmestyvä Castlevania-kokoelma nostaa rimaa.

Hyvää:
– Mielenkiintoinen bonuskirja
– Hinnoiteltu oikein

Huonoa:
– Emuloinnissa ei ole nähty vaivaa
– Ohjauksessa ongelmia
– Yksipuolinen pelivalikoima

Halvalla koottu kokoelma.

Kiitokset Ready 10:lle arvostelukappaleesta.

Arcade Classics Anniversary Collection
Alusta: Switch (Win, PS4, Xbox One)
Ilmestynyt: 18.4.2019 (Switch)
Kehittäjä: Konami, Hamster
Julkaisija: Konami