Arvostelussa Farmagia
Retiisit sotajalalla
Story Of Seasons- ja Rune Factory -maatalouspeleistä tunnettu Marvelous suuntaa jälleen uusille laitumille. Farmagia-nimiselle tuoreimmalle aluevaltaukselle on haettu inspiraatiota Pikmin– ja Monster Rancher -sarjojen suunnalta. Maantiellä ei siis tällä kertaa heilutella miekkaa, eikä peltoja kynnetä porkkanat silmissä, vaan mullasta nousee taistelussa komennettavia hirviöitä. Auvoisaa ei kuitenkaan Jussin elämä ole Felicidadin maillakaan, sillä pellosta löytyy kivi, jos toinenkin.
Valtakunnassa vallinnut rauha särkyy, kun sitä hallinneen maguksen kuoltua valtaistuimelle nousee hallitsijan entinen luottokenraali Glaza. Taikuuden herran näkemys oikeasta maailmanjärjestyksestä perustuu vahvimman valtaan, eikä tämän visiossa ole tilaa heikoille ja lahjattomille kuin orjan asemassa. Tämän seurauksena yksi viidestä saarivaltiosta nousee kapinaan, ja nuori Ten ystävineen vedetään mukaan taistoon tyranniaa vastaan. Taistella ei tarvitse kuitenkaan yksin, sillä hirviöitä kasvattavilla farmaageilla on aina liuta apulaisia mukanaan.
Farmagiassa maailmaa ei päästä tutkimaan sen kummemmin, sillä pääosa peliajasta kuluu harhaanjohtavasti sokkeloiksi kutsutuissa alueilla pyöriessä. Luolastot ovat kuitenkin tosiasiassa vain pieniä yhteen tai kahteen lohkoon jaettuja areenoita, joissa siirrytään tasolta toiselle teleporttien kautta. Välillä portaaleja on valittavana enemmän kuin yksi, ja niiden yhteydessä ilmaistaan ikoneilla, onko seuraavassa kerroksessa löydettävissä enemmän materiaaleja, vihollisia vai kyseisen juoksun ajan pelaajaa auttavia passiivisia kykyjä.
Luolastoista saaduista siemenistä kasvatetaan hirviöitä, jotka hoitavat hikisen hutkinnan taisteluissa pelaajan sijaan. Örvelöt jaetaan neljään eri kategoriaan, eli lähi- ja kaukotaistelijoihin sekä omaa tiimiä vahvistaviin tai vihollisia heikentäviin mörrimöykkyihin. Jokaista ryhmää voi edustaa omassa 40 hirviön tiimissä vain yksi laji, joten esimerkiksi saman lipun alle kuuluvista susista ja kukoista voi valita vain toisen. Halutessaan tiimin voi kasata vaikka yhdenlaisistakin edustajista, mutta koska vihollisilla on omat heikkoutensa, ei saman aitauksen joukkue ole kaikkein tehokkain.
Jokaiselle luokalle on varattu ohjaimesta nappi, jota pohjassa pitämällä raikuu taistelukäsky. Kaikilla ryhmillä on myös oma erikoisiskunsa. Hirviötiimin vastaanottaessa vahinkoa kärsii johtajakin, joten pelaajan täytyy pitää käskyläistensä tekemisiä tiukasti silmällä. L-nappia painamalla oma tiimi kutsutaan kerralla takaisin, ja sama nappi myös toimii torjuntana. Oikein ajoitettu torjunta kuluttaa vihollisen puolustusta ja altistaa lopulta vastustajan tehokkaalle yhteishyökkäykselle. Kaikkia iskuja ei kuitenkaan voi ottaa vastaan, vaan ajoittain täytyy puolustautua käyttämällä erikoishyökkäystä oikein ajoitettuna vastaiskuna. Taisteleminen on käytännössä melko simppeliä ja helppoa, mutta mukavan hektistä.
Taistelujen ulkopuolella taas päästään heiluttamaan kuokkaa, mutta koko homma tuntuu päälle liimatulta. Käytettävissä oleva maapläntti on kaikkien päivitysten jälkeenkin todella pieni, ja siellä on mahdollista kasvattaa vain kahden käyttötarkoituksen otuksia: taistelijoita ja tiimin superiskut määrittäviä hahmoja. Näistä jälkimmäisiä pitää kasvattaa kolme kappaletta avatakseen uuden kyvyn, ja kolmesta ensimmäisestä saa myös kykypisteitä. Pisteillä hankitaan taas uusia hirviöitä ja vahvistetaan niiden kykyjä, sekä helpotetaan jyväjemmarin elämää muun muassa uusilla maatalouskoneilla, laajentamalla kastelualuetta ja lisäämällä Tenin kestävyyttä, joka palautuu vain luolastojuoksulta palatessa. Maanviljely on liian simppeliä puuhaa, eikä tunnu edes kovin palkitsevalta, mutta onneksi päivän työt saa sentään tehtyä niin nopeasti, että olo ei ole kuin kolhoosissa.
Karjatilalla on mahdollista myös säätää omien hirviöiden kykypisteitä, mutta tämänkin toiminnon olisi voinut automatisoida, koska käytännössä pelaajan tehtäväksi jää vain valita, minkä hirviön haluaa avata uutta erikoishyökkäystä varten ensin. Jokaisella lajilla on omat pistevaatimuksensa, joten kaikki pisteet hyökkäykseen laittamalla voi avata nopeammin taistelupukareita ja tiimityöhön panostamalla toisenlaisia hahmoja. Jos jokaisella monsterilla olisi jonkinlainen oma erityisominaisuutensa sen sijaan, että eri valinnat vaikuttaisivat vain voimaan ja siihen, miten isku lentää tai miten nopeasti hyökkäys latautuu, joutuisi pelaaja oikeasti miettimään valintojaan. Resurssien kerääminen laajemman joukon ominaisuuksien päivittämiseen alkaa myös tuntua turhalta sen jälkeen, kun lempihirviöt ovat tiedossa. Yhdellä ydintiimillä pärjää läpi koko pelin, eikä taisteleminen ole niin taktista, että jokaisen lajin erikoisuuksia joutuisi hyödyntämään.
Mukana on myös sivutehtäviä, jotka koostuvat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vain hirviöiden tappamisesta ja kasvattamisesta sekä materiaalien keräämisestä. Tarinan edetessä avautuu lisäksi seitsemän elementaalineitosta, joiden kanssa syvennetään suhdetta tekemällä lisää vastaavanlaisia tehtäviä ja ostamalla rakkautta materialla. Neitojen tarpeiden täyttämisestä saa palkinnoksi hauskoja keskustelusegmenttejä ja vahvempia versioita koko ruudun kattavista superhyökkäyksistä.
Yhteenveto
Farmagia olisi yksinkertaisuudestaan huolimatta vielä suositeltavissa, jos pelin isoimmaksi ongelmaksi ei muodostuisi sen venytetty kesto ja samojen paikkojen ja pomojen jatkuva kierrätys. Vain vähän päälle 10 tunnin seikkailuna se olisi vielä maistunut, mutta kyllästyin ylisimppeliin taisteluun jo aika päivää ennen lopputekstejä, joiden jälkeen peliä alkaa olla takana jo 30 tuntia. Fairy Tail -fanit tunnistavat hahmojen takaa mangataiteilija Hiro Mashiman kynänjäljen, tarina sentään on ihan menevää fantasiahömppää ja käsikirjoitukseen on ripoteltu sopivasti virkistävää huumoria, mutta ei se kanna muuten keskinkertaista monsterinkasvatuspeliä.
Hyvää:
– Huumori
– Taisteleminen on hauskaa tiettyyn pisteeseen asti
– Laadukas englanninkielinen dubbaus
Huonoa:
– Maanviljely ja hirviöiden päivittäminen tuntuu päälle liimatulta
– Ruudunpäivitys yskii
– Vähän varsinaisia välivideoita, iso osa tarinasta esitetään visuaalisten novellien keinoin
Seuraava Rune Factory on jo kulman takana.
Kiitokset Decibel PR:lle arvostelukappaleesta.
Farmagia
Alusta: Switch, (Win, PS5)
Ilmestynyt: 1.11.2024
Kehittäjä: Marvelous
Julkaisija: Marvelous (Xseed)