TOP 10: 3D-Marioiden ikimuistoisimmat kentät

10. Throwback Galaxy

Super Mario Galaxy 2 (Wii, 2010)

Throwback Galaxy on nimensä mukaisesti paluu menneeseen. Kyseessähän on tietysti Super Mario 64:n kakkoskentän remake minimaalisilla muutoksilla. Linnakkeen päällä majaa pitävä Thwomp-kuningaskin muistaa Marion ja heittää läppää edellisestä tapaamisesta. Nostalgia ei ole kuitenkaan ainoa syy sille, miksi kyseinen galaksi on tällä listalla. Throwback Galaxy jäi yksinkertaisesti mieleeni pelin maailmoista parhaiten, sillä valtaosa muista tasoista koostuu useista pienistä paloista tai keskittyy liikaa yhden tempun ympärille. Thwompin yhdestä lohkareesta koostuva linnoitus erottuu joukosta. Kehuja ansaitsee myös torvisoittokunnalla vahvistettu teemamusiikin uusi sovitus.

Ensimmäinen Galaxy onnistui kenttäsuunnittelultaan mielestäni keskimäärin paremmin, sillä kakkosessa tyydyttiin kierrättämään liikaa tuttuja teemoja. Laavamaailma ja mehiläismetsä eivät säväyttäneet enää toista kertaa.

9. Mount Must Dash (W3-6)

Super Mario 3D World (Wii U, 2013)

Super Mario 3D Worldin kentät eivät luonnollisesti tarjoa monien muiden kolmiulotteisten Marioiden kaltaista vapaata seikkailua, sillä kamerakulma on lukittu ja kulkureitti maalitolpalle on lineaarinen. Mount Must Dash on tällä listalla Throwback Galaxyn tavoin yllättävyytensä vuoksi. Mario Kart -sarja viittaa tasoloikintoihin lukuisissa radoissa, mutta vastaavaa ei oltu tehty toisinpäin ennen 3D Worldia. Mount Must Dash on turbopaneeleilla varustettu vauhdikas kilparata, jonka läpi paahtaminen on huikean hauskaa neljällä pelaajalla. Taustalla soi vielä alkuperäisen 16-bittisen Mario Circuitin tunnuskappale remiksattuna. Mario Kart -fiilis todellakin välittyy.

8. Freezeflame Galaxy

Super Mario Galaxy (Wii, 2007)

Freezeflame Galaxy on harvinainen Mario-kenttä, sillä siinä yhdistetään perinteisesti erillään olleet jää- ja laavamaailmat yhdeksi kokonaisuudeksi. Galaksissa nähdään harvinainen power-up, nimittäin Marion Räikköstäkin viileämmäksi jäämieheksi muuttava jääkukka. Galaxyn pakkasukko-Mario pystyy luistelemaan lampien yli ja luomaan sprinklereiden päälle jäisiä tasoja, eli kyseessä ei ole esineen ulkokuoresta huolimatta sama voima kuin New Super Mario Bros. -sarjassa. Myös klassinen tulikukka tekee paluun. Ajastettuja erikoiskykyä käytetään hyödyksi parissa kevyessä puzzlessa sekä nopeutta ja tarkkuutta vaativissa loikintakohdissa.

7. Cool, Cool Mountain

Super Mario 64 (Nintendo 64, 1996)

Tähän kenttään liittyy pelkästään hyviä muistoja. Laskettelu rinteeltä alas kilpaa lumipallon kanssa, huijaaminen liukumäessä isoa pingviiniä vastaan käytävässä kilpailussa, teleportin löytäminen… Niin, ja tietysti väärän poikasen toimittaminen ensin äitipingviinille ja sitten viskaaminen kielekkeen yli. Viimeisessä ”Wall kicks will work” -nimisessä tehtävässä vaadittiin tarkkoja hyppyjä, mutta tähden luokse ei ollut vain yhtä reittiä. Nokkelimmat yrittivät hyödyntää esimerkiksi kanuunaa tai keksivät uusia lähestymistapoja vuoren huipulta päin.

6. Noki Bay

Super Mario Sunshine (GameCube, 2002)

Noki Bay on Sunshinen palkitsevimpia tasoloikkakenttiä. Mahtavan vesiputouksen ympärille rakennetussa tasossa pääosassa ovat seinähyppytaidot ja köysien päällä tasapainoilu korkeuksissa. Palkinto, eli simpukan sisälle piilotettu Shadow Mario -haaste odottaa aivan korkean tornin huipulla. Runsaasti salaisia onkaloita sisältävä vihreä jyrkänne tekee jopa Sunshinen parjattujen sinisten kolikoiden etsimisestä hauskaa. Kirkasvetinen kenttä sisältää myös synkemmän merenalaisen episodin, jonka kekseliäässä pomotaistelussa pestään vesipedon likaisia hampaita.

5. Gusty Garden Galaxy

Super Mario Galaxy (Wii, 2007) 

Mario Galaxy on yhtä kuin Gusty Garden. Runsaasti erimuotoisia pieniä planeettoja sisältävää galaksia voisi kuvailla jopa surrealistiseksi kokemukseksi viimeistään omenaplanetoidien ilmestyessä näkökenttään. Wii ja Galaxy-pelit tullaan muistamaan Marion lentämisestä voikukilla Gusty Garden Galaxyn komean sinfoniamaisen tunnusmusiikin kaikuessa taustalla.

 

4. Seaside Kingdom

Super Mario Odyssey (Switch, 2017)

Vesimaailmoja riittää jokaisessa Mario-pelissä. Käytännössä kentät voidaan jakaa kahteen luokkaan: salaperäisiin luoliin ja aurinkoisiin rantoihin. Olen itse enemmän jälkimmäisten kategorian fani, ja myös Odysseyn kaunis Seaside Kingdom kuuluu tähän kategoriaan. Hyvässä vesikentässä on muutakin tekemistä kuin uiminen. Rannikolla asustelee erikoinen etanakansa, joka pitää erityisesti rantapallosta. Veden alle on piilotettu lukuisia Power Mooneja ja violetteja kolikoita, joiden etsiminen on mukavan stressitöntä kaappaamalla Cheep Cheep -kalan, jonka muodossa Marion ei tarvitse huolehtia edes hapesta. Pinnalla on taas mahdollista huristella vesiliskon selkään rakennetun hattukaupan vierestä rakettimoottorin lailla toimivalla meduusalla. Pomotaistelussakin liikutaan harvinaisesti lähes koko kartan alueella. Ehdottomasti yksi hauskimmista ja onnistuneimmista vesikentistä Mario-sarjan historiassa.

3. Pinna Park

Super Mario Sunshine (GameCube, 2002)

Kun Nintendon työntekijät pääsevät suunnittelemaan huvipuisto-aiheista maailmaa, niin eihän siitä voi tulla huonoa. Ehkä Pinna Park myös toimi innoittajana Universalin kanssa yhteistyössä rakennettaville Nintendo-teemapuistoille. Pinna Park on tärkeä osa Sunshinen tarinaa. Heti ensimmäinen episodi aloitetaan ryminällä vuoristorataräiskinnässä Mecha-Bowseria vastaan. Tehtävän lopuksi paljastetaan vielä Delfino Plazaa terrorisoivan Shadow Marion henkilöllisyys.  Huvipuisto on toki täynnä muitakin härveleitä, joihin kuuluvat muun muassa Yoshi-karuselli, keinuvat viikinkilaivat ja maailmanpyörä, joihin jokaiseen liittyy oma Shine Spritensä. Maailmanpyörän päällä on myös paras paikka maisemien katseluun. Tekemistä löytyy vielä puiston porttien ulkopuoleltakin.

2. Big Boo’s Haunt

Super Mario 64 DS (Nintendo DS, 2004)

Big Boo’s Haunt on poikkeava taso nintendomaisen värikkäiden karkkimaailmojen joukossa. Kummitustaloja oltiin toki nähty jo esimerkiksi Super Mario Worldissa SNES:llä, mutta Mario 64:n häkin sisälle rakennettu kartano oli monille ensimmäinen kosketus kolmiulotteiseen kauhuun. Karmiva tunnelma on läsnä koko ajan naureskelevia Boo-haamuja ja mulkoilevia silmiä täynnä olevassa ränsistyneessä hökkelissä. Monikerroksisen rakennuksen jokainen huone kätkee sisäänsä jotain mysteeristä. Kirjahyllyn salakäytävän koodin selvittäminen oli aikoinaan jännittävä tehtävä, mutta vielä enemmän sydämentykytyksiä aiheutti viattomalta näyttänyt piano. Kaikki eivät ole toipuneet järkytykseltä vieläkään.

DS:lle julkaistuun versioon lisättiin kartanon ullakolle vielä uusi Luigin pelastamiseen liittynyt tehtävä, jonka lopuksi kohdattiin legendaarinen King Boo peileillä muuratussa huoneessa.

Kellarin karusellin tilulilu-musiikki palaa soimaan päähän säännöllisin väliajoin.

1. Metro Kingdom

Super Mario Odyssey (Switch, 2017)

En ihastunut ennakkomateriaalin perusteella ajatukseen Mariosta pomppimassa keskellä ihmisten ja taksien täyttämää, New Yorkia muistuttavaa metropolia. Valmiissa pelissä Metro Kingdom eli New Donk City nousi kuitenkin reilusti muiden maailmanympärysmatkan pysäkkien yläpuolelle. Ihmishahmot ovat aktiviteetteineen kuitenkin lähes yhtä hölmöjä kuin mitkä tahansa muut Mario-universumin sivuhahmot. Syy kentän mahtavuudelle piilee kuitenkin rakennusten arkkitehtuurissa. Taivaisiin kurkottavat vierekkäiset pilvenpiirtäjät mahdollistavat mitä mielikuvituksellisemmat parkour-temput ja pitkät loikat. Kaupungin katukyltit ja vilkkuvat mainokset vilisevät kymmeniä viittauksia muihin Mario-peleihin.

Onnistuneen paluun parrasvaloihin tekee myös NES:n Donkey Kong -pelistä tuttu Marion ex-tyttöystävä Pauline, joka on edennyt New Donk Cityn pormestariksi asti. Kaupunki myös näyttäytyy kolmessa eri valossa. Marion saapuessa paikalle sää on myrskyinen, mutta yksi koko Odysseyn parhaita hetkiä on Paulinen tehtäväsarjan huipentuminen Mariolle omistettuun festivaaliin.

Kunniamaininnat:

  • Tick-Tock-Clock (SM64)
  • Tiny-Huge Island (SM64)
  • Toy Time Galaxy (SMG)
  • Sea Slide Galaxy (SMG)
  • Grandmaster Galaxy (SMG2)
  • Wooded Kingdom (SMO)