Nintendo Switchin osto-opas
Mitä eroa on eri Switch-malleilla?
Nintendo Switch, Switch Lite ja Switch OLED kuuluvat suosittuun Nintendo Switch -konsoliperheeseen. Kaikki kolme konsolia ovat teknisesti samalla tasolla, tukevat samoja ohjaimia ja pyörittävät samoja Nintendo Switch -pelejä. Konsolimallit poikkeavat toisistaan kuitenkin hinnoittelultaan, tallennustilan määrältään ja ulkoisilta ominaisuuksiltaan. Tässä osto-oppaassa käydään läpi eri Switch-mallien merkittävimmät eroavaisuudet.
Nintendo Switch
Hinta: n. 299 euroa
Alkuperäinen Nintendo Switch ilmestyi maaliskuussa 2017. Tästä konsolista on julkaistu 2019 myös V2-nimellä kulkeva päivitetty versio, joka on muuten identtinen alkuperäisen V1-mallin kanssa, mutta sen näyttö on aavistuksen verran kirkkaampi ja sen akku kestää energiatehokkaamman prosessorin ansiosta kahdesta kolmeen tuntia kauemmin. Alkuperäisen mallin akunkesto on pelistä riippuen noin 2-6 tuntia. Kaupoissa V2-mallin tunnistaa kokonaan punaisesta laatikosta.
Switch toimii sekä perinteisenä televisioon liitettävänä kotikonsolina että kannettavana pelilaitteena. 6,2 tuuman näytölliseen konsoliyksikköön liitettävät Joy-Con-ohjaimet ovat hyvin monikäyttöisiä, sillä yhden ohjainparin voi jakaa kahtia moninpelisessioita varten. Ohjaimet tukevat liikkeentunnistusta ja niissä on edistyksellinen HD-tärinämoottori.
Lue lisää Nintendo Switchin teknisistä ominaisuuksista ja ohjaimista täältä.
Nintendo Switch Lite
Hinta: n. 199 euroa
Nintendo Switch Lite on edullisin, pienikokoisin ja kevyin Switch-malli, joten se sopii esimerkiksi lasten ensimmäiseksi pelikonsoliksi. Se julkaistiin syyskuussa 2019. Tämä malli on suunniteltu nimenomaan kannettavaan pelaamiseen, sillä siinä ei ole irrotettavia ohjaimia. Muotoilultaan konsoli on muita malleja pyöreämpi ja sen näyttö on kolmikon pienin (5,5 tuumaa). Konsolia ei voi nostaa pystyyn pöydälle, sillä sen takakuoressa ei ole muiden Switch-mallien tapaan avautuvaa muovitukea. Liteä ei voi myöskään ladata muiden Switch-mallien mukana tulevilla telakoilla, eikä sitä ole mahdollista liittää televisioon. Tästä syystä muut mallit soveltuvat paremmin moninpelaamiseen.
Koska Liten mukana ei tule Joy-Con-ohjaimia, täytyy ne ostaa erikseen niitä vaativien tiettyjen pelien, kuten 1-2 Switchin, Just Dancen, Super Mario Partyn ja Ring Fit Trainerin pelaamista varten. Nintendo Labo on ainoa peli, jota ei voi pelata ollenkaan Switch Litellä. Liten akku kestää keskimäärin tunnin pidempään kuin Switchin V1-mallilla, mutta siinä ei ole tärinämoottoria.
Nintendo Switch OLED
Hinta: n. 349 euroa
Lokakuussa 2021 julkaistu OLED-malli on Nintendo Switchin premium-versio. Sen näkyvin uudistus on 7 tuuman kokoon kasvanut OLED-näyttö, joka on kirkkaampi kuin muiden mallien käyttämä LCD-paneeli. Näytön resoluutio on kuitenkin sama 1280x720p ja televisioon kytkettynä 1920x1080p. Näytön suurempi pinta-ala selittyy sen ohuemmilla kehysreunuksilla, koska muuten konsoli on samaa kokoluokkaa alkuperäisen Nintendo Switchin kanssa. Takapaneelin tuki on jykevämpi, joten laite pysyy paremmin pystyssä pöydällä. OLED-mallin päivitetyt kaiuttimet takaavat rikkaamman äänimaailman.
Sisäistä tallennustilaa Switch OLED:ssa on tuplat alkuperäiseen malliin verrattuna (64GB), mutta tämä ei vaikuta pelien suorituskykyyn. Runsaasti digitaalisia pelejä ostelevat joutunevat laajentamaan tallennustilaa microSD-korteilla konsolimallista riippumatta. Switch tukee muistikortteja aina 2TB:n kokoon asti. Lue lisää SD-korteista täältä.
Switch OLED:n lataustelakassa on vain kaksi lisälaitteille tarkoitettua USB-porttia kolmen sijaan. Kolmas portti on korvattu Ethernet-liitännällä eli langallisen verkon kytkentäportilla. Kaapeliyhteys parantaa hieman pelikokemusta vakaata yhteyttä vaativissa nettimoninpeleissä, kuten Super Smash Bros. Ultimatessa.
OLED-mallin tunnistaa kaupassa pystysuorasta punaisesta laatikosta. Valkoisia Joy-Con-peliohjaimia myydään toistaiseksi ainoastaan Switch OLED:n kanssa, mutta samat ohjaimet toimivat muillakin konsolimalleilla. OLED soveltuu parhaiten paljon Switchillä verkossa tai kannettavassa tilassa pelaavalle, mutta koska kaikki mallit ovat yhtä tehokkaita, on konsolivalinta enemmän värimieltymys- ja budjettikysymys.