Switchin parhaat beat ’em upit

TOP 10

Jos elit 90-luvun ensimmäisellä puolikkaalla ja pelasit videopelejä, et voinut olla törmäämättä kahdenlaisiin peleihin; pysty- tai sivusuuntaan rullaavista shoot ’em up -räiskyttelyihin (tuttavallisemmin shmup) ja vasemmalle tai oikealle kulkeviin beat ’em up -mätkintöihin. Aivan kuten ensiksi mainittu genre, myös nämä useimmiten kaduilla käydyt turpakäräjät vajosivat vuosituhannen vaihtuessa lähes tyystin unholaan, vain herätäkseen uuteen kukoistukseen indiekehittäjien ottaessa yhä enemmän jalansijaa digitaalisilla pelimarkkinoilla. Konsolipuolella beat ’em up -genre saanut uuden kodin Nintendo Switchistä, jonka valikoimissa alkaa olla laadukasta mättöä melkeinpä enemmän kuin genren kulta-aikoina silloin kivikautisella ysärillä. Tässä kymmenen beat ’em upia, joista vähintään muutaman pitäisi löytyä jokaisen Switch-konsolin sisuksista.

10

Bud Spencer & Terence Hill: Slaps & Beans

Ilmestynyt: 2018 | Alusta: Switch (Win, Mac, Linux, PS4, Xbox One)

Pelin nimessä esiintyvät hienot herrasmiehet ovat käytännössä tosielämän beat ’em up -duo. Miekkosten tähdittämissä elokuvissa laitettiin pahiksia pataan vasemmalta, oikealta, ylhäältä ja alhaalta, joten mikä voisikaan olla hekumallisempi lisenssipeli, kuin Budin ja Terencen tähdittämä beat ’em up?

Peli on todellista fanipalvelua Spencer & Hill -kaksikon elokuvia nähneille. Jokainen kenttä perustuu johonkin dynaamisen duon projektiin, ja herrasmiesten tappelutyylit ja liikkeet ovat suoraan elokuvien lukuisista mättökohtauksista tuttuja. Hillin vekkulimaiset väistelyt ja nokkelat jabit yhdistettynä Spencerin pubiheijareihin ja kumautuksiin lisäävät viihdearvoa tajuttomasti, leffoista tuttua huumoria tietenkään unohtamatta. Parasta tässä kaikessa on kuitenkin se, että vain pari euroa kustantava peli on sen verran laadukas, että se toimii varmasti myös niille, jotka eivät eläessään ole kuulleetkaan upean parivaljakon edesottamuksista. Slap & Beans sisältää perinteisen mätkinnän lisäksi myös aimo annoksen erilaisia minipelejä, jotka tuovat hyvää rytmitystä moitteettomasti toimivaan rystystivoliin.

9

Fight’N Rage

Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch (Win, PS4, PS5, Xbox One)

Switchille 2019 julkaistu Fight’N Rage on todellista mannaa kaikille 90-luvulla lapsuuttaan viettäneille. Sen graafinen ilme mukailee 16-bittisen vuosikymmenen herkullisinta silmäkarkkia, itse peligenre on kyseisen aikakauden muotipelilajike, ja pelihahmot ja viholliset ovat täynnä mutantteja, joita ei ysärillä voinut olla näkemättä videopeleissä, sarjakuvissa, piirrosanimaatioissa, lelumainoksissa tai muissa oheistuotteissa. Pelkkää nostalgiasokeria ei eksoottisesta videopelimaa Uruguaysta ponnistava peli ole, vaan retrokuoren alta paljastuu oikein mainio mätkintäpeli, joka on koettavissa peräti kolmen pelaajan voimin.

Osa-alue, jolla Fight’N Rage todella loistaa, on sen tarjoamat ulkoasuvaihtoehdot. Asetuksista löytyy monenmoista erilaista kuvafiltteriä, joilla saa maksimoitua ysäritunnelman, joten uudenkarhealla 8K OLED -televisiollakin pelin saa parhaimmillaan näyttämään juuri siltä, miltä se olisi näyttänyt hämyisessä kolikkopelihallissa pelattuna. Jos halajaat tämän listan kenties puhtainta beat ’em up -kokemusta runsaalla avattavalla sisällöllä, ei Fight’N Rage ole todellakaan huono vaihtoehto.

8

ACA NEOGEO Mutation Nation

Ilmestynyt: 2017 | Alusta: Switch (Arcade, Neo Geo, Win, PS4, Xbox One, iOS, Android)

Kun puhutaan beat ’em -genrestä, vievät ajatukset usein sinne 90-luvun alkuun ja etenkin kolikkopelihallien hämyiseen meteliin. Lantteja ryöväsivät myös erityisesti taistelupeleistä tunnetun SNK:n arcade-hitit, joita on julkaistu uudelleen Switchillekin osana erinomaista Hamster-kolikkopelilinjastoa. Tämän pelikirjaston yksi kirkkaimmista helmistä on vuodelta 1992 peräisin oleva Mutation Nation.

Veikeän nimen omaava beat ’em up -peli edustaa kaikkea sitä, mistä kyseinen alalaji tunnettiin sen kulta-aikana – isoja spritejä ja komeaa pikseligrafiikkaa yhdistettynä robotteihin, mutanttiällötyksiin ja ennen kaikkea intensiivisiin tappeluihin. Mutation Nationin isoin pelillinen koukku on erilaisia voimia pelihahmolle antavat voimapallot, joita putoilee turpaansa saaneilta vihollisilta. Viholliset varastavat show’n muutenkin, sillä harvemmin beat’em up -peleissä näkee näin laajaa ja hienosti animoitua konnagalleriaa. Switchin mittavan mäiskekokoelman piilotettu retrohelmi tukee myös pisteiden vertailua verkon kautta.

7

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – The Complete Edition

Ilmestynyt: 2021 | Alusta: Switch (Win, PS4, Xbox One, Xbox Series X/S) | Fintendo: 3.5/5

Sarjakuvalehtien sivuilta ja valkokankaalta tutun Scott Pilgrimin nimikkopeli paistatteli pitkään pelaajien suosiossa 2010-luvun taitteessa, kunnes tapahtui ikäviä asioita. Mainio mätkintäpeli poistui vähin äänin digikauppapaikoilta lisensointiongelmista johtuen, ja pelaajat haikailivat kulttisuosioon nousseen pelin perään useita vuosia. Vuonna 2020 karautti paikalle valkealla ratsullaan Ubisoft, joka remasteroi sekä palautti pelin uudelleen myyntiin DLC:n kanssa, ja pelaava kansa juhli.

Scott Pilgrimin mättökemut ovat toimivaa hupia niin tuotemerkin, peligenren, kuin ihan vaan laadukkaiden videopelien ystäville. Kovimmat Pilgrim-fanit saavat totta kai aiheesta eniten irti, mutta peli toimii junan vessan lailla ihan ilman minkäänlaista lähdemateriaaliin tutustumistakin. Neljän pelaajan kimppapeliä verkossa ja samalla ruudulla tukeva julkaisu onkin toiminut monilla eräänlaisena sisäänheittotuotteena niin beat ’em upeihin kuin Scott Pilgrimin maailmaan.

6

Capcom Beat ’Em Up Bundle

Ilmestynyt: 2018 | Alusta: Switch (Win, PS4, Xbox One)

Venytetäänpäs hieman top 10 -listauksen sääntöjä laittamalla listalle seuraavaksi yhden mättöpelin sijaan SEITSEMÄN kappaletta beat ’em upeja, jotka kaikki löytyvät meidän kaikkien iloksi yhden ja saman nimikkeen ja hintalapun alta. Capcom oli ysärillä todellinen pelihallien tunkion kukko, kiitos Street Fighter II:n käsittämättömän suosion, mutta se peli, joka todella aloitti japanilaisfirman kolikkopelihallien valloituksen, oli tähän loistavaan kokoelmaan kuuluva Final Fight. Juuri ja juuri 80-luvun puolella julkaistu katumähinä on malliesimerkki ammattitaidolla tehdystä sivuttaissuuntaan rullaavasta turpajuhlasta, ja se loistaa seniori-iästään huolimatta tämän piinkovan kokoelman kärkipelinä.

Muut pakettiin kuuluvat pelit ovat Captain Commando, Knights of the Round, The King of Dragons, Warriors of Fate, sekä ihka ensimmäistä kertaa arcade-kabinettien ulkopuolella nähtävät Armored Warriors ja Battle Circuit. Koko seitsikko edustaa Capcomin erinomaista kolikkopeliosaamista. Jos haluaa nähdä nopeasti laajan läpileikkauksen siitä, miten nopeasti kuningasgenre kehittyi vuosien saatossa sen kultavuosina, on Beat ’Em Up Bundle loistava valinta oppimateriaaliksi.

5

Dawn of the Monsters

Ilmestynyt: 2022 | Alusta: Switch (Win, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S) | Fintendo: 3.5/5

Oletko kyllästynyt kaduilla tallustelemiseen ja nakkikioskitappeluihin? Aiheuttavatko perinteiset beat ’em up -pelien lisäaseistukseen kuuluvat putket ja puukot haukotuksia? Siinä tapauksessa kannattaa suunnata katseet Dawn of the Monstersiin. Tässä megaluokan mätkinnässä tehdään kaikki kirjaimellisesti suuremmin, kun uljaana hyvissankarina ei olekaan se timmissä kunnossa oleva kehonrakentaja, vaan jättimäinen hirviö tai mecha. Eikä vastustajiksi kelpuuteta tietenkään katupunkkareita, vaan ainoastaan pilvenpiirtäjän kokoisia avaruusmörköjä. Vihollisia kaatuu ketoon ihan perinteisesti mätkimällä ja raapimalla, mutta myös tulta ja atomienergialasereita hönkimällä, ja vaikkapa kerrostalolla tai satelliittitornilla pieksemällä. Ihan perusjuttuja kaiju-universumissa siis.

Dawn of the Monsters on hieman erilaisesta premissistään huolimatta niin perinteistä beat ’em upia kuin olla ja voi, mutta sangen laadukasta sellaista. Jo peruspeli tarjoaa kosolti pelattavaa pikkurahalla, mutta pienellä lisäinvestoinnilla saa myös tukkukaupalla lisäsisältöä, jonka myötä pelitunnit nousevat äkkiä kaksinumeroisiksi.

4

Double Dragon Neon

Ilmestynyt: 2021 | Alusta: Switch (Win, PS3, Xbox 360, Xbox One)

Tuplalohikäärmeet eli veljekset Billy ja Jimmy Lee olivat beat ’em up -genren todelliset supertähdet 90-luvun alussa. Double Dragon oli lajityypin ehdottomia ykkösnimiä, ja tuotenimike päätyi suuren suosionsa saattelemana jopa valkokankaalle asti. Kokonaisuudessaan YouTubesta löytyvästä leffasta voidaan myös hyvin paikantaa alkupiste sille hetkelle, kun Double Dragon alkoi vajoamaan kauas kunnian päivistään, aina totaaliseen unohdukseen asti.

Vuonna 2012 Xbox 360:n ja PS3:n kauppapaikoilla debytoinut Double Dragon Neon kuitenkin palautti Leen mättöveljekset takaisin pelaajien tutkalle, ja juuri sillä pieteetillä, josta retrohtavien pelien kultasormistudio WayForward tunnetaan. Tätä peliä voidaan pitää digiajan beat ’em upien kantaisänä, ja sen vuoksi se on yksi lajityyppinsä suurimpia klassikoita.

3

River City Girls

Ilmestynyt: 2021 | Alusta: Switch (Win, PS4, Xbox One)

Kaikki tyttöpöpöjä pelkäävät raavaat tosipelaajakörmyt älkää pelätkö, sillä vaikka River City Girls voisi nimensä perusteella olla yksi niistä netistä löytyvistä virtuaalitytteleiden stailauspeleistä, on totuus täysin toinen. River City Girls jatko-osineen ovat aivan tautisen kovaa beat ’em up -mättöä alusta loppuun. Valveutuneimmat pelaajat osaavat varmasti päätellä jo pelin nimestä, että kyseessä on jo monta vuosikymmentä erityisesti Japanissa suosiota nauttineen Kunio-kun-sarjan alle kuuluva tekele. Tuotemerkkiä hallitsevan Technōs Japanin sijaan uudesta pelistä on vastuussa Double Dragon Neonin tapaan WayForward, eikä amerikkalaisfirma voisi tehtävässä paljoa paremmin onnistua.

River City Girls on Kunio-kunin (meillä lännessä tunnettu nimellä River City) kaavaa seuraava huippupeli. Päällisin puolin meno on sivulta toiselle rullaavaa klassista beat ’em upia, mutta saumattoman avoimessa pelimaailmassa pienin roolipelielementein höystettynä. Pelin päähenkilöt ovat koululaistyttöjä, jotka selvittävät elämän esteet ja vääryydet tieltään monipuolisilla taistelutaidoillaan timanttisen kovan soundtrackin hakatessa taustalla tahtia.

Mikäli River City -sarja on outo, löytyy kaiken aloittanut River City Ransom Switch Onlinen NES-pelien valikoimasta. Mikäli pidät siitä, on River City Girls kaikkea sitä herkkua potenssiin kaksi.

2

TMNT: Shredder’s Revenge

Ilmestynyt: 2022 | Alusta: Switch (Win, Linux, PS4, Xbox One, Xbox Series X/S, iOS, Android) | Fintendo: 4.5/5

Teini-ikäisten mutanttininjakilpikonnien 90-luvun parhaista peliseikkailuista on julkaistu Cowabunga Collection -kokoelma Switchillekin. Vaikka kyseisen paketin jokainen peli onkin täyttä timanttia ja mukaan lukeutuva lisäsälä (konseptitaiteet, alkuperäiset ohjekirjat skannattuina jne.) ovat todellista peliyleissivistystä, on kuitenkin Switchin ykköspeliksi kilppareiden osalta nostettava 2020-luvulla ilmestynyt poikkeusyksilö.

WayForwardin TMNT: Shredder’s Revenge on todellinen kultakaivos elämänsä aikana edes jossain vaiheessa Turtles-vaihetta eläneelle. Kaikki kuuluisimmat TMNT-nimen alle kuuluvat animaatiot, elokuvat ja lelusarjat ovat pelissä edustettuna jollain tavalla. Pelaajan onkin syytä olla tarkkana, sillä pelatessa lähes koko ajan toisen käden sormi osoittaa ruutua, kun tuttuja referenssejä ponnahtaa ruudulle hengästyttävällä tahdilla.

Nostalgiakuorrutuksen alla on kuitenkin myös pelillisesti yksi kaikkien aikojen monipuolisimmista ja kovimmista beat ’em upeista ikinä. Pelattavia hahmoja on tuoreen DLC-lisäosan myötä melkein kymmenkunta, ja jokaisella on omat erilaiset heikkoutensa sekä vahvuutensa, jotka totta kai ruokkivat toinen toistaan hulvattomassa moninpelitilassa. Beat ’em up -pelejä moititaan usein itseään toistavasta peruspelattavuudesta, mutta ”Silppurin kosto” on kaikkea muuta. Hahmojen laaja liikearsenaali ja pisteitä kerryttävien kombojen hinkkaaminen koukuttavat kuin parhaat puzzle- ja rytmipelit konsanaan, ja pelistä löytyy sen verran piilotettuja pikkuherkkuja sekä erilaisia pelimuotoja, että ihan yksi läpipeluukerta ei varmasti riitä. Audiovisuaalisesti peli on myös yhtä herkullista kuin parhainkin pizza (ananaksella tai ilman). Karskimmatkin aikuiset voivat palata TMNT:n avulla takaisin lapsuuden tunnelmiin.

1

Streets of Rage 4

Ilmestynyt: 2020 | Alusta: Switch (Win, Linux, Mac, PS4, Xbox One, iOS, Android)

Sega Mega Driven beat ’em up -kuninkuuden vienyt Streets of Rage -sarja palasi takaisin vuonna 2020 järjestyksessään sarjan neljännellä pelillä. Odotusta kesti kolmannen osan jälkeen ”vain” 26 vuotta. Hyvien viinienkin valmistumiseen menee usein pullotuksen jälkeen kymmeniä vuosia, mutta Streets of Rage 4 ei ole pelkästään hyvä peli – se on superlatiiveja säästelemättä kaikkien aikojen paras beat ’em up.

Kolmen pienemmän pelitalon (Dotemu, Guard Crush Games ja Lizardcube) yhteistyön hedelmänä syntynyt peli on kuin koko beat ’em up -genre mikrokosmoksessa, joka esittelee kuitenkin asiat modernein menetelmin siten, ettei projekti tunnu vain nostalgiatripiltä. Tuttuja hahmoja, uutta ja tutulta kuulostavaa musiikkia alkuperäisen trilogian parissa työskennelleiltä legendaarisilta säveltäjiltä, uskomattoman komeaa cel-shading -grafiikkaa, lukuisia koukuttavia pelillisiä elementtejä, sisältöä enemmän kuin monessa ison luokan AAA-pelissä… Kaikkea tätä löytyy Streets of Rage 4:stä. Jos jonain päivänä planeetallemme saapuu vieraita kaukaisista galakseista, ja ihmiskunnan tulisi esitellä parasta beat ’em up -peliä, tulisi malliesimerkkinä käyttää Streets of Rage 4:ää.