Arvostelussa Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr’s Journey

Uusitut sisuskalut

Mariosta on moneksi. Tasoloikinnan lisäksi viilettävä viiksivallu on ehtinyt kokeilla lähes kaikkia mahdollisia genrejä videopelien saralla. 90-luvun puolivälissä julkaistu Super Mario RPG vei Marion ensimmäistä kertaa roolipelimaailmaan. Vaikka kyseinen peli ei koskaan jatko-osaa saanutkaan, on Mario silti jatkanut uraansa muissa roolipelisarjoissa. Näistä yksi on vuonna 2001 alkunsa saanut Mario & Luigi ‑sarja, jota tekee osittain Super Mario RPG:n tekijöistä koostuva AlphaDream. Tähän mennessä Mario & Luigi ‑pelejä on julkaistu yhteensä viisi osaa plus kaksi uusioversiota. Tuorein julkaisu on alun perin 2009 DS:lle ilmestyneen Bowser’s Inside Storyn 3DS-käännös.

Mitä uutta tähän versioon sitten on tuotu? Vaikka julkaisujen välissä on 10 vuotta, konsolisukupolvia ei ole kertynyt väliin kuin yksi, joten välimatkaa ei ole mahdottoman paljoa kurottavaksi. Ja myönnettävä se on, että pääpelin päivitykset ovat keveänpuoleisia. Ulkoasua on ehostettu 3DS:n aiempien Mario & Luigi ‑seikkailujen varastoista lainatuilla polygoneilla, ja musiikkia on sovitettu uudelleen tehokkaammalle äänisirulle. Lähes kaikki muu on ennallaan: tarinassa ei ole uusia ulottuvuuksia tai alueita, dialogi on melkein sanasta sanaan ennallaan, kuten myös pelaaminen itse.

Kuten muissakin Mario & Luigi ‑peleissä, myös tällä kertaa putkimiehet seikkailevat yläviistosta kuvatussa maailmassa ottaen matsia vihollisten kanssa vuoropohjaisen tappelusysteemin sääntöjä noudattaen. Kuten nimestä voi päätellä, myös Bowser on oleellinen osa peliä eikä vain pelkkä lopussa odotteleva prinsessakaappari. Saatuaan Mariolta tuttuun tapaan selkäsaunan Bowser ostaa omituisen sienen metsässä asuvalta kauppiaalta. Sieni antaa Bowserille kyvyn imeä sisäänsä kaiken ympäriltään. Myös Mario ja Luigi päätyvät Bowserin sisuksiin samalla kun Bowser taistelee linnansa kaapannutta Fawfulia vastaan. Pelaaja ohjeistaa siis valtaosan ajasta Bowserin masussa loikkivien veljesten lisäksi myös itse Koopien kuningasta, jolla on täysin omat kikkansa kokoistensa vihollisten päihittämiseksi.

Merkittävin lisä alkuperäiseen peliin nähden on täysin uusi Bowser Jr’s Journey ‑sivutarina. Kyseessä on hieman laajennettu versio 3DS:n Superstar Sagan lisäpelinä olleesta Bowser’s Minions ‑tilasta. Periaatteessa kyseessä on hyvin yksinkertainen, mobiilipelimäinen osio, jossa kootaan sotajoukot Bowserin kätyreistä ja taistellaan sitten kilpailevia ryhmiä vastaan. Käytettävissä on maa-, ilma- ja heittovoimia, joista jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa kivi-paperi-sakset-tyyliin. Valitettavasti pelaaminen on erittäin pinnallista, sillä valikossa tehtävän armeijavalinnan jälkeen taistelun aikana hahmoja ei voi ohjata lähes lainkaan, muutamia QTE-kohtauksia lukuun ottamatta. Bonuspeli tarjoaa pelaamista muutamaksi tunniksi, mutta se alkaa kyllästyttää ennen kuin pelaaja on lähelläkään loppua. Juniorin tarinakin on kovin heikoista aineksista kasattu, joten sekään ei jää mieleen.

Onneksi itse pääpeli on edelleen yhtä laadukas kuin se oli 10 vuotta sitten. Yoko Shimomuran musiikit tuovat pelaamiseen juuri tilanteeseen sopivaa tunnelmaa rempseistä rallatuksista eeppisiin taisteluteemoihin asti. Dialogi on oivaltavaa ja vitsikästä, ja välikohtauksetkin saa halutessaan pikakelattua yli. Taistelut ovat kohtalaisen yksinkertaisia mutta sopivan mittaisia pureskeltavaksi maailman tutkimisen ohessa. Taisteluista voi myös karata, tai ne voi ohittaa kokonaan, sillä kaikki viholliset näkyvät etukäteen kartalla.

Pientä viilausta rytmitykseen on myös tapahtunut: alkuperäisessä pelissä oli runsaasti minipelejä, jotka olivat pakollisia etenemisen suhteen. Minipelejä ei ole karsittu, mutta niiden toistoa on vähennetty, joten samoja minipelejä ei tarvitse pelata uudelleen ja uudelleen kyllästymiseen asti tällä kertaa. Täysin toistoa ei ole saatu eliminoitua, sillä yksi minipeleistä tulee pelata läpi neljä kertaa. Pientä miinusta on pakko antaa vielä siitä, ettei nintendomainen siisteys pääse ihan oikeuksiinsa, sillä 3DS-peli kaatui harvinaisesti peräti kahdesti läpipeluuni aikana. Tallentaminen hoidetaan edelleen pelimaailmaan sijoiteltujen blokkien luona, joten kaatuminen voi palauttaa useita minuutteja taaksepäin. Liekö pieni tuotantobudjetti ollut tähän syynä?

Yhteenveto

Lopuksi pitää vielä kysyä, miksi tämä peli ylipäätään on tehty? Nintendo DS:n piirrosmainen Bowser’s Inside Story näyttää edelleen hyvältä ja toimii myös 3DS:llä. Audiovisuaalinen puoli on päivitetty – mutta ilmeisen halvalla, sillä suurin osa hahmoista on lainattu suoraan muista sarjan peleistä eikä 3DS pysty tarjoamaan merkittävää edistysloikkaa edeltäjäänsä nähden. Mitään vikaa pääpelissä ei siis ole, mutta toivoin suhteellisen korkeasti hinnoitellulta uusioversiolta enemmän. Jos Bowser’s Inside Story ei ole ennestään tuttu, on tässä mainio roolipeli viimeisiään vetelevälle käsikonsolille. Alkuperäisen pelin omistajille 3DS-käännöstä on hankala suositella, sillä ainoa lisä on mitäänsanomaton sivupeli, jonka olisi voinut yhtä hyvin lykätä pikkuhintaan johonkin latauspalveluun. Hyvä peli mutta mauton kuorrutus.

Hyvää:
– Yksi hauskimmista Mario-tarinoista
– Alkuperäinen rakenne toimii hyvin…

Huonoa:
– …mutta kiinnostavaa lisäsisältöä ei ole
– Satunnainen kaatuilu

Bowser ei turhia märehdi.

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr’s Journey
Alusta:
3DS
Ilmestynyt: 25.1.2019
Kehittäjä: AlphaDream
Julkaisija: Nintendo