Arvostelussa One Piece: Pirate Warriors 4

Ei mitään laivanupotusta

Dynasty Warriors ‑sarjan crossover-pelit alkavat olla jo emosarjaa tunnetumpia tapauksia. Nintendon alustoilla soturien mähinöitä on nähty niin Zelda– kuin Fire Emblem ‑teemaisina, ja Japanissa jopa Persona 5 ‑lisenssillä. Koei Tecmo on tehnyt Warriors-käsittelyn myös lukuisille animesarjoille. One Piece ‑mangaan ja ‑animeen perustuvia Warriors-pelejä on ilmestynyt jo neljä, ja viimeisin osa onkin ensimmäinen, joka on ilmestynyt samaan aikaan Switchille, PC:lle ja muille konsoleille. Onko piraattien taistoissa legendan merkkejä, vai hilataanko teos kölin alta?

One Piece: Pirate Warriors 4 on selvästi tarkoitettu sarjan faneille. Tarinamuotona toimiva Dramatic Log käy löyhästi läpi Olkihattupiraattien matkaa tarinan nykyhetkeen. Viidestä käsiteltävästä tarinakaaresta laajimmat ovat päähahmokaartin ja suurpiraattien välienselvittelyyn keskittyvät Whole Cake- ja Wano-saagat, jotka ovat myös viimeisimmät osat. On toki järkevää keskittää voimavaroja uusimpiin lukuihin, kun pelejä on takana jo kolme. One Piece ‑ummikolle kokemus voi olla hämmentävä, sillä hahmot karjuvat ja itkevät miltei joka tehtävässä, eikä hahmojen välisiin suhteisiin ole aikaa paneutua syvällisemmin. Kovimmat fanit saattavat taas jäädä kaipaamaan esimerkiksi Nereidisaarella ja taivassaari Skypiealla käytyjä taisteluita, ja monia poisjätettyjä hahmoja.

Warriors-pelit ovat tehtäväpohjaisia hack’n’slash ‑pelejä, joissa niitataan sadoittain rivivihollisia, piestään armeijoiden komentajia ja kaapataan alueita kartalta. Jokaista pelattavaa hahmoa kehitetään itsenäisesti niin hyökkäyksen, puolustuksen, kunnon kuin kestävyyden kannalta kykypuiden kautta. Yhdellä hahmolla avatut kyvyt voi ottaa käyttöön myös muilla sankareilla, mikä kannattaa pitää mielessä. Kevyen ja vahvan hyökkäyksen lisäksi jokainen hahmo osaa syöksyä ja hyppiä sekä käyttää erilaisia erikoisliikkeitä. Kovin monimutkaisia komboja ei tarvitse opetella, sillä parin napin hakkaaminen on usein tehokkainta monilla hahmoilla. Warriors-kaava on tuttu ja turvallinen, vaikkakin alueiden kaappaaminen tuntuu olevan vähemmän tärkeää kuin esimerkiksi Hyrule Warriorsissa.

Pelattavia hahmoja on 43, ja ne ovatkin pelin parasta antia. One Piece tunnetaan eksentrisistä tähdistään ja heidän monipuolisista erikoiskyvyistään. Loistavasti Warriors-muottiin sopivat hahmot on jaettu taistelutyylin mukaan voima-, tekniikka-, taivas- ja nopeustyyppeihin. Päähenkilö Luffy lyö lujaa ja näyttävästi, taivastyypin Sanji pärjää hyvin ilmassa ja nopeustyypin Ace liikkuu muita tehokkaammin. Tekniikkahahmot taistelevat usein aivan omalla tavallaan, oli kyseessä sitten kaukotaisteluun erikoistunut Usopp, lisäjoukkoja kutsuva Capone ”Gang” Bege tai vihollisia kivettävä merirosvokuningatar Boa Hancock. Pelattavien hahmojen joukosta löytyy jokaiselle jotain, ja varsinkin tekniikkahahmojen laajat kyvyt tarjoavat mukavaa vaihtelua. Peliin on valikoitu suurin osa tärkeimmistä ja suosituimmista One Piece ‑hahmoista, mutta joukossa on myös esimerkiksi Vinsmoken miltei identtinen sisarusjoukko, jota en olisi ainakaan itse kaivannut kokonaisuudessaan. Suurin osa pelattavista hahmoista aukeaa tarinatilaa pelaamalla, ja avaamiskriteereitä voi tarkkailla etukäteen valikoista.

Vihollisten mättäminen toimii tuttuun Warriors-tapaan. Pirate Warriors 4:ssä mukaan tuodaan sekä rivivihollisten peruskomentajina toimivia jättiläisvihollisia että suurikokoisia pelattavia hahmoja, ja alueiden taloja ja kojuja voi rikkoa mielensä mukaan. Joidenkin hahmojen kykyihin kuuluu myös muodonmuutos, jolloin hahmon taistelutyyppi saattaa muuttua ja koko liikevalikoima vaihtua. Kauhean suuria uudistuksia ei siis ole luvassa, mutta toimivaa kaavaa ei kannata rikkoa.

Tarinatilan ja sen vapaapelitilan lisäksi luvassa on laajasti erilaisia tehtäviä Treasure Login muodossa. Aarrelokin tehtävät kuvaavat pienempiä hetkiä mangasta ja animesta, eikä pelitilassa pakoteta käyttämään tiettyä hahmoa. Treasure Log tarjoaa hurjan määrän pelattavaa reilun kymmentuntisen tarinatilan päälle, eli tekeminen ei lopu ihan heti kesken. Pomo- ja aarrejahtia on mahdollista harrastaa myös netissä maksimissaan kolmen muun pelaajan kanssa, mutta nettipelitilat pitää ensin avata yksinpeliä pelaamalla. Kosmeettisia krumeluureja voi tarkkailla galleriassa, jossa voi myös tutustua sarjan termistöön, kuunnella pelin musiikkia ja katsella uudelleen tarinan välivideoita.

Teknisesti Pirate Warriors 4 ei ole kovinkaan kaunis peli. Tarinatilan kenttien lataaminen kestää pienen ikuisuuden, eikä grafiikka hivele silmiä taistelutilanteissa. Hahmoja on ruudulla usein kymmeniä kerrallaan, mutta piirtoetäisyys on varsin vaatimaton. Massataisteluiden skaalaa on vaikeampaa hahmottaa, kun kymmenen metrin päässä näkyvät viholliset eivät välttämättä näy viittä metriä kauemmaksi. Switchin rauta ei välttämättä ole aivan massiivisten vihollisjoukkojen ja tuhoutuvien ympäristöjen tasalla.

Yhteenveto

One Piece: Pirate Warriors 4 on ehta Warriors-peli mangakuorrutuksella. Se ei ole paras keino tutustua One Piecen maailmaan, mutta faneille tarjoillaan paljon pelattavia hahmoja ja tuttuja ympäristöjä, joilla peitellään hieman juonen löysää käsittelyä. Pelattavaa on paljon, ja perustaistelu toimii, vaikkakin teknisesti peli ei ole paras mahdollinen taidonnäyte. Hahmojen erikoiset kyvyt tarjoavat vaihtelua perinteisiin miekkahahmoihin, ja napinhakkaus toimii oikein mainiosti kevyempää pelattavaa kaipaavalle.

Hyvää:
– Monipuoliset hahmot
– Fanipalvelu…

Huonoa:
– …jossa voitaisiin mennä pidemmällekin
– Puolivillainen tekninen toteutus

”Odotan kehitystä kahden vuoden aikahypyn jälkeen.”

Kiitokset Bandai Namcolle arvostelukappaleesta.

One Piece: Pirate Warriors 4
Alusta:
Switch, (Win, PS4, Xbox One)
Ilmestynyt: 25.3.2020
Kehittäjä: Koei Tecmo, Omega Force
Julkaisija: Bandai Namco