Arvostelussa Kirby’s Dream Buffet
Tuoretta pakkopullaa
Kirbyn 30-vuotisjuhla alkoi vahvasti erinomaisella Forgotten Landilla ja on jatkunut tasaisesti kaikenlaisen oheiskrääsän säestämänä. Syntymäpäiville kuuluu tietysti myös jälkiruokakakku, jollaisen virkaa toimittaa Kirby’s Dream Buffet. Kyseessä on noin 15 euron hintainen, vain Switchin eShopissa saatavilla oleva pienoispeli. Tekijätiimin ymmärrys pinkin purkkapallon viehätysvoimasta vain paranee jokaisen julkaisun myötä, sillä tämä buffetti on absoluuttisen täynnä iloisia animaatioita, räikeitä värejä ja pääasiassa iloisia Kirbyjä syömässä leivonnaisia kermat naamallaan. Tätä onnellisempaa hahmoa ei pelimaailmasta löydy, mutta hymyilyttääkö juhlavieraita bileiden päätyttyä?
Tavallista alhaisempi hintalappu kertoo jo sen, ettei Dream Buffet ole perinteinen Kirby-seikkailu. Kyseessä on pienoinen moninpelimittelö, jossa Kirby kilpailee kloonejaan vastaan parhaan herkuttelijan tittelistä. Formaatti on hyvin selkeä; yhdessä kilpailussa on neljä osiota, joista kaksi on perinteisiä juoksukilpailuja maaliin, yksi on kaoottinen minipeli ja viimeiseksi otetaan osaa Battle Royale -tyyliseen taistoon, jossa yritetään ryöstää muissa kilpailuissa kerätyt herkut itselleen. Voittajaksi kruunataan lopulta eniten herkkuja syönyt Kirby. Yksi Grand Prix kaikkine osineen kestää noin viisi minuuttia. Muuta tehtävää ei sitten olekaan, joten samaa taikinaa maistellaan kyllästymiseen asti.
Rallit ovat pelin suola ja kinuski. Kilpailu aloitetaan pieneksi palloksi muuttuneella Kirby-hahmolla, joka paisuu herkkuja syötyään isommaksi, mikä tarkoittaa myös vierimisnopeuden kasvamista alamäessä. Kentät ovat täynnä ruokaa, vaihtoehtoisia reittejä ja Mario Kartin tapaan pakkaa sekoittavia esineitä. Yleisesti ottaen vaikeammat reitit tarjoavat nopeamman tien maaliin, mutta tilanteesta riippuen voi olla viisaampaa valita se hitaampi vaihtoehto, jos joku on esimerkiksi ehtinyt napsia edeltä herkut mukaansa tai rotkoon tippuminen on liian riskialtista. Alamäkikisat ovat siis yllättävän taktisia, mikäli sille tielle haluaa välttämättä lähteä. Parhaiten ne sopivat kuitenkin sellaisiin peli-iltoihin, joissa ei haluta vaivata päätä liian vaikeilla pelimekaniikoilla. Tärkeintä on pyöriä maaliin ja hyppiä esteiden ylitse, ja nopein peluri saa palkinnoksi jättipotin pisteitä tuovan ison kakun. Kontrollit toimivat erinomaisesti, eikä virheistä voi syyttää kuin itseään.
Valitettavasti kisafiilis lässähtää rallien välissä pelattavissa minipeleissä, sillä muutaman yrityksen jälkeen niissä ei jaksa enää edes yrittää kunnolla. Erilaisia pelikenttiä on kourallinen, mutta niissä kaikissa sullotaan pelaajat liian pieneen kaukaloon, ja asioita vaan ilmestyy ruudulle siinä toivossa, että joku koskisi niihin ensimmäisenä 20 sekunnin sisällä. Todellisuus on sitä, että kaikki pyörivät ahmatit vain tönivät toisiaan jatkuvasti, jolloin voittaja voitaisiin yhtä hyvin valita arvalla. Kenties taitavammassa seurassa on toisin? Loppujen lopuksi minipeleissä pisteillä ei ole suurta merkitystä, vaan ideana on lähinnä nauttia pienestä kaaoksesta välitaukona.
Battle Royale -finaali tuntuu lähes samalta, sillä pelaajat heitetään samaan tapaan areenalle, mutta koska alue on selvästi isompi ja aikaa annetaan enemmän, on myös taktikointiin varaa. Ideana on kerätä esineitä ja hyökätä lihavamman Kirbyn kimppuun, jolta saa onnistuessaan ryövättyä herkut itselleen. Johdossa oleva pelaaja yrittää taas pysytellä kaukana muista ja toivoo saavansa puolustautumiseen sopivia välineitä. Toki kentälle satelee edelleen herkkuja kaiken aikaa, eli paikallaan pysytteleminen ei kannata, sillä johtotilanne voi vaihtua hyvinkin nopeasti.
Buffet-nimeä vastaan sotii valinnanvapauden vähyys. Samalla konsolilla peliä voi pelata korkeintaan kaksi pelaajaa ja netissä yksin enintään kolmen muun henkilön kanssa. Jos siis haluaa pelata kolmen tai neljän kaverin kesken samalla sohvalla, tarvitaan jokaiselle oma konsoli ja kopio pelistä. Verkossa Switch-ystävät löytävät samaan pelihuoneeseen salasanahaun avulla. Nettipelit vaikuttivat lupaavilta toimivuuden puolesta, mutta satunnaispelaajat eivät tarjonneet useamman kilpailun jälkeenkään toivomaani haastetta, joten päädyin takaisin pelaamaan vaikeimpien tietokonevastustajien kanssa. En tiedä, muuttuisiko tilanne tunnin vaiko kymmenen päästä, vai oliko minulla vain huono tuuri. Peli ei tarjoa minkäänlaista mahdollisuutta valita minipeliä tai kenttää vapaasti yhdessäkään pelimuodossa – yksittäisissäkin kisoissa kenttä arvotaan. Edes taustamusiikkia ei voi valita, vaikka vaihtoehtoja on runsaasti enemmän kaikenlaisten remixien ja uusien kappaleiden muodossa. Samat kentät ja musiikit alkavat toistua yllättävän nopeasti.
Onneksi pelaaja voi vaikuttaa sentään Kirbyn muotiin, sillä hänet voi pukea haluamiinsa vaatteisiin ja väreihin, tosin tämäkin optio annetaan vain konsolin ykköspelurille. Avattavaa sisältöä on paljon, ehkä jopa liikaakin tällaiselle kokemukselle. Ainakin tasolle 135 asti palkitaan uusilla puvuilla, väreillä, kentillä, musiikeilla ja kenties jollain muullakin tavalla, ja seuraavan virstanpylvään saavuttaminen hidastuu tavalliseen tapaan jokaisen tasonnousun jälkeen.
Yhteenveto
Kirby’s Dream Buffetin hauskuus riippuu täysin peliseurasta tai siitä, kuinka kauan samanlaista menoa jaksaa katsella. Hymyilevistä Kirbyistä napatut kuvat tuovat taatusti iloa pelin ulkopuolellakin, mutta varsinainen peli-into ei itselläni paria tuntia kauempaa riittänyt. Teknoniilojen harmiksi ruudunpäivitys on lukittu 30 kuvaan sekunnissa, mikä on varsinkin tällaisessa nopeatempoisemmassa turnajaispelissä hyvin ikävää. Onneksi peli on muuten hyvin nätti, eikä sokerisen siirappisessa ilmeessä ole valitettavaa. Leivonnaisia ei pääse karkuun edes valikoissa ja palkintoruuduissa, sillä jopa ansaitut mitalit on tehty suoraan suklaasta tai murukekseistä.
Hyvää:
– Leivonnaisteema on uskomattoman läsnä kaikkialla
– Rallit ovat parhaimmillaan yksinkertaista ja taktista hupia
Huonoa:
– Toistaa itseään jo muutaman pelisession jälkeen
– Kenttiä, minipelejä ja musiikkia ei voi valita itse
– Saman konsolin moninpeli onnistuu vain kahden pelaajan voimin
Nautitaan pienissä erissä silloin tällöin.
Kiitokset Bergsalalle arvostelukappaleesta.
Kirby’s Dream Buffet
Alusta: Switch
Ilmestynyt: 17.8.2022
Kehittäjä: HAL Laboratory
Julkaisija: Nintendo