Katsaus Nintendon pelivuoteen 2019

Vuosi 2018 alkaa olla pulkassa, oli asuinseudullasi sitten lunta tai ei. Pelifirmat, Nintendo mukaan lukien, ovat julkistaneet useita tulevia pelejä tulevalle vuodelle. Tässä artikkelissa käydään läpi vuodelle 2019 vahvistettua pelitarjontaa Nintendo-laitteiden osalta. Katsauksessa ovat siis 3DS ja Switch, koska mobiilialustoille Nintendolla on tarkoitus julkaista ensi vuonna ainoastaan Mario Kart Tour. Pääpaino on valmistajan omissa julkaisuissa ja yksinoikeuksissa, mutta mukaan mahtuu myös muutama merkittävä monialustapeli.

Nintendo 3DS

Käsitellään käsikonsolivanhus ensimmäisenä pois päiväjärjestyksestä. 3DS täyttää helmikuussa jo kahdeksan vuotta, mikä on merkittävä aika mille tahansa pelilaitteelle. Ikä alkaa kuitenkin jo näkyä, sillä pelejä ilmestyy enää harvakseltaan, ja nekin ovat pääasiassa Nintendon omia uusintajulkaisuja tai japanilaisia kolmannen osapuolen pelejä, joiden länsimainen julkaisu on syystä tai toisesta viivästynyt.

Ensimmäisenä vuorossa on Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey, joka julkaistaan Euroopassa tammikuun 25. päivä. Nimihirviö on remake DS:lle ilmestyneestä roolipelisarjan kolmannesta osasta. Pelin graafinen ilme saa näkyvän kasvojen kohotuksen, ja lisäksi mukana on Bowser Jr:n uusi sivutarina, jossa seurataan, mitä pikkukoopa tekee pääjuonen taustalla. Helmikuun 5. päivä on luvassa kartan piirtelyä ja hirviöiden tuhoamista, kun Atlusin Etrian Odyssey ‑saagan viimeinen osa julkaistaan Euroopassa. Etrian Odyssey Nexus ilmestyi Japanissa jo elokuussa 2018 nimellä Etrian Odyssey X, ja puolen vuoden odottelun jälkeen metsäinen seikkailu saadaan ulos myös länsimaissa. Kyseessä on todennäköisesti myös 3DS:n viimeinen Etrian Odyssey, joten kartanpiirtelijät: huomio!

Näiden kahden lisäksi ainoa vahvistettu isompi julkaisu tulee olemaan Kirby’s Extra Epic Yarn, jolle ei ole annettu vuotta 2019 tarkempaa ilmestymisajankohtaa. Marion ja Luigin seikkailun tyyliin myös Kirby-peli on joillekin pelaajille tuttua tavaraa, sillä peli perustuu 2011 Euroopassa ilmestyneeseen Wii-peliin. 3DS-versio sisältää uusia kopioitavia kykyjä, haastavamman pelitilan ja uusia minipelejä. Julkaisukalenterissa on siis hyvin tilaa esimerkiksi tämän vuoden WarioWare Goldin ja Detective Pikachun kaltaisille yllätyksille, mutta Nintendo tulee keskittymään ensi vuonnakin enemmän Switchiin.

Nintendo Switch

Switchin pelivuosi 2018 oli Nintendon osalta selkeästi maltillisempi kuin 2017, jolloin peräti kaksi yhtiön peliä (Breath of the Wild ja Super Mario Odyssey) kilpailivat monin paikoin vuoden peli ‑tittelistä. 2019 pökköä lisätään pesään, sillä pelejä on luvassa yhtä paljon kuin Sienivaltakunnassa riittää asukkaita.

Tammikuu pärähtää käyntiin vanhojen tuulien voimin, kun New Super Mario Bros. U Deluxe saapuu kauppoihin kyseisen kuukauden 11. päivä. Paketti sisältää Wii U:n julkaisupeleihin kuuluneen New Super Mario Bros. U:n sekä sen lisäosan New Super Luigi U:n samassa paketissa. Mukana on tällä kertaa myös uusi pelattava hahmo, Toadette. New Super Mario Bros. ‑kokoelma on erinomainen hankinta varsinkin sellaiselle pelaajalle, jolta Wii U ‑versio jäi välistä. Samana päivänä kauppoihin saapuu myös japanilaista roolipelattavaa, kun Tales of Vesperia: Definitive Edition julkaistaan muiden konsolien ohella Switchille. Kyseessä on ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, kun Tales-sarjan peli nähdään Nintendon kotikonsolilla.

Jos tasohyppely tai roolipelaaminen ei kiinnosta, ilmestyy kauppoihin vain viikkoa myöhemmin (18.1.2019) Grasshopperin minipelikokoelma Travis Strikes Again: No More Heroes. Wiilläkin esiintynyt antisankari Travis Touchdown palaa takaisin pitkän tauon jälkeen, tällä kertaa entisen vihollisensa Badmanin kanssa mäiskimään virtuaalisia monstereita. Lisäksi aivan kuun viimeisenä päivänä Inti Creates julkaisee uuden retrohenkisen toimintapelin nimeltä Dragon Marked for Death yksinoikeudella Nintendo Switchille.

Tammikuun jälkeisillä julkaisuilla ei ole tarkkoja päivämääriä. Keväälle on päivätty kaksi merkittävää Switch-peliä. Ensimmäisenä mainittakoon Yoshi’s Crafted World, joka on jatko-osa vuonna 2015 julkaistulle Yoshi’s Woolly Worldille. Kehittäjänä on jälleen Good-Feel, ja vaikka Yoshi ei tällä kertaa elottomasta aineksesta olekaan kudottu, pääsee hän kuitenkin seikkailemaan pahvista ja muista jokapäiväisistä esineistä koostetuissa kentissä. Kevään toinen suurpeli on strategiaroolipeli Fire Emblem: Three Houses. Switchin Liekkivaakunasta tiedetään tässä vaiheessa vielä melko vähän, mutta vuoropohjaista strategisointia on hieman myllätty, ja mukana on aseiden tuoman edun lisäksi myös pienten armeijoiden käskytystä. Japanissa järjestetään toukokuussa Fire Emblem ‑aiheiset messut, joten on mahdollista, että uutuuden julkaisu sijoittuu samoihin aikoihin.

Lopuilla peleillä ei ole ensi vuotta tarkempaa julkaisuaikataulua. Switchin puolella eniten kuvaa on nähty Marvelousin Daemon X Machina ‑mecharäiskinnästä. Maailmanlopun tunnelmissa ihmiskunta taistelee hengestään kapinaan nousseita koneita vastaan. Kuulostaako tutulta? Ei ihme, sillä pelin takana on muun muassa Armored Coren tekijöitä. Nintendo itse on sen sijaan tarjoillut uutta lukua Luigi’s Mansion ‑pelisarjaansa kolmannen osan muodossa. Videokuvan perusteella kyseessä on sekoitus alkuperäistä peliä kakkososan mekaniikoilla. Nintendo jatkaa yhteistyötä myös Bandai Namcon kanssa ja tuo Team Ninjan kehittämän Marvel Ultimate Alliance 3:n 10 vuoden tauon jälkeen yksinoikeudella Switchille.

Pokémoneista tuttu Game Freak kehittää tällä hetkellä uutta Pokémon-pääsarjaan kuuluvaa peliä, mutta aikoo julkaista ensi vuonna myös Town-koodinimellä kulkevan teoksen. Kuvauksen perusteella kyseessä on pienimuotoisempi roolipeli, jossa pelaajan tehtävänä on suojella kotikyläänsä hyökkääviltä hirviöiltä. Pokémon-pelistä ei ole vielä näytetty logoa kummempaa sisältöä. Sama koskee myös kauan odotettua Animal Crossing ‑sarjan uutta osaa.

Mainitsematta ei sovi myöskään jättää Capcomin ja Square Enixin tukea. Capcom tuo vuoden 2019 aikana aiemmin julkaistuja Resident Evil ‑pelejä Switchille peräti kolmin kappalein, siinä missä Square Enix julkaisee peräti kuusi eri Final Fantasy ‑peliä. Myös Octopath Travelerin kanssa onnistunut tiimi kehittää uutta peliä, mutta sitä ei välttämättä nähdä vielä ensi vuonna. Mutta entäpä Bayonetta 3 ja Metroid Prime 4? Switchin kenties odotetuimmilla peleillä ei ole vielä minkäänlaista julkaisuaikataulua, joten jäämme odottamaan. Nintendon tuntien kaikki on aina mahdollista. Uutisia tulevista julkaisusta kuullaan todennäköisesti jo aikaisin keväällä. Lisäksi eShop-tarjonta päivittyy viikoittain uusilla indiepeleillä ensi vuonnakin.