Arvostelussa Jackbox Party Pack 5

Viidennen polven partypaketti

Pelaaminen on aina hauskinta kavereiden kanssa, ja sen on huomannut myös Jackbox Games. Yhtiö on tuottanut tasaiseen tahtiin seurapelejä, jotka jaksavat viihdyttää kerta toisensa jälkeen hyvällä porukalla. Viides kokoelma saapui Switchille hetki sitten, ja mukana on niin tuttua ja turvallista kuin uusia kokeiluja. Loppuvatko bileet ennenaikaisesti, vai onko kyseessä vuoden co-op-tapaus?

Kaikissa Jackboxin peleissä on sama perusidea: paketin omistaja käynnistää pelin ja jakaa pelaajille huonekoodin, jonka avulla kirjaudutaan peliin Jackbox.tv-sivustolla. Ohjaimia ei tarvitse hankkia erikseen, sillä pelivälineeksi kelpaa käytännössä mikä tahansa päätelaite, kunhan sillä vain pääsee nettiin. Switchillä Jackbox toimii vielä läppäriä tai pöytäkonetta paremmin, sillä konsolia on helpompi kuljettaa ympäriinsä ja peli käynnistyy helpommin kuin Steamin kautta päälle klikkailtava PC-versio. Nimimerkillä osallistuvia pelaajia mahtuu mukaan kierrokselle maksimissaan kahdeksan kappaletta, mutta uloskin jäävä poppoo voi vaikuttaa tuloksiin äänestämällä yleisön roolissa.

Jackbox Party Pack Viitosen peleihin lukeutuvat klassikkopeli You Don’t Know Jack, Entä jos… ‑tilanteilla leikkivä Split the Room, kaoottinen Zeeple Dome, roboräppipeli Mad Verse City sekä kahjo Patently Stupid. Ensimmäisestä Party Packistä tuttu tietokilpailupeli You Don’t Know Jack on edelleen toimiva tapaus. Pelaajien tehtävänä on kerätä mahdollisimman paljon rahaa vastaamalla tietokilpailukysymyksiin, joissa on syytä tarkkailla kysymyksien asettelua sekä vastauksien sanamuotoja. Uusia kysymystyyppejä on laajalti, ja tietokilpailun integroiminen fiktiivisen striimauspalvelun nimiin toimii teemana hyvin. YDKJ ei ole koskaan ollut hauskempaa!

Split the Room on paketin helmi, jossa pelaajien tehtävänä on luoda valintatilanne, joka jakaa huoneen mahdollisimman tasaisesti puoliksi. Tasaisesta jaosta ropisee enemmän pisteitä, ja joissain kysymyksissä on mahdollista ansaita lisäpisteitä arvaamalla kaverin vastaus. Varsinkin tutulla porukalla on kutkuttavaa seurailla porukan valintoja vaikeiden vastakkainasettelujen välillä. Skenaariopohjat ovat luovia ja vaihtelevia, mikä helpottaa vastakkainasettelun luomista.

Zeeple Dome on Jackbox-pelien outolintu, sillä siinä ei piirrellä tai kirjoiteta. Sen sijaan pelaajat ohjaavat pientä pelihahmoa Angry Birds ‑tyyliin singauttelemalla kosketusnäytön 360 asteen ritsalla. Yhteistyöpelin tavoitteena on heittää pelihahmoja kohti muukalaisvastuksia, vältellen samalla niiden hyökkäyksiä. Kun hirviön terveys tippuu nollaan, se alkaa hohtaa tietyn värisenä, jolloin samaa väriä edustavan pelaajan on annettava kuolinisku ajoissa, muuten alien herää uudelleen henkiin. Lisävoimilla höystetty kaoottinen yhteistyökokemus on uniikki ja virkistävä tapaus Jackbox-sarjan laajassa pelikatalogissa.

Räppipeli Mad Verse City on bileboksin heikointa antia. Pelaajat keksivät vuorollaan räppilyriikoita robottiensa suuhun, ja kaksi pelaajaa asetetaan sitten vastakkain riimittelemään keskinäisestä paremmuudesta. Valitettavasti kaverin suolaaminen suomeksi on hieman tönkköä, sillä ensimmäiset säkeet ovat aina pakosti englanninkielisiä. Hupiarvo on alhaisempi kuin yleensä, mutta oikeiden riiminikkareiden (tai homman täysin läskiksi lyövien) keskuudessa peli voi löytää kohdeyleisönsä. Parillinen määrä oman elämän Elastisia on ehdoton, sillä muuten rap battleen otetaan mukaan tietokonepelaaja. Taisteluparitkaan eivät vaihdu aina, mikä vähentää hauskuutta vaihtelun puuttuessa.

Paketin viimeinen peli Patently Stupid on oikein toimiva tapaus, ja samalla ainoa huvitus, jota voi pelata käytännössä kokonaan suomeksi. Pelaajien tehtävänä on ratkaista toistensa ideoimia ongelmia piirtämällä keksintö, nimeämällä se ja antamalla sille iskevä slogan. Kaiken kruunaa esittelytyökalu, jonka avulla pelaajat voivat paljastaa haluamansa osan keksinnöistään reaaliajassa. Esittelyiden jälkeen keksinnöille jaetaan yhdessä rahoitusta, ja eniten rahaa kerännyt pelaaja voittaa pelin. Patenttipeli kääntää hulluuden aivan uusille tasoille ja mahdollistaa tekstin ja kuvien hyötykäytön erittäin kekseliäällä tavalla. Useiden vaiheiden ja pitkien esittelyjen takia pelin kesto on tavallista pidempi, mutta se ei juurikaan haittaa oikeassa seurassa.

Yhteenveto

Jackbox Party Pack 5 jatkaa tutulla tyylillään tarjoten uusia helmiä ja vanhoja tuttuja bileiden kruunuksi. Mad Verse City on yksittäinen huono kokemus muiden pelien toimiessa mallikkaasti, ja olikin ilo palata uudistettuun You Don’t Know Jackiin sekä löytää uusia, toimivia pelejä, jotka ovat tulleet jäädäkseen juhlien kohokohdaksi. Switch on alustana Jackbox-peleille oivallinen, eikä Online-jäsenyyden puute ole este pelin pelaamiselle. Kannattaa ehdottomasti tutustua myös aiemmin julkaistuihin Jackbox-paketteihin.

Hyvää:
– Uudet helmet
– You Don’t Know Jackin uusi tuleminen
– Jackbox-pelien sopivuus Switchille

Huonoa:
– Mad Verse City

“Let’s get this party started!”

Kiitokset Sandboxille arvostelukappaleesta.

Jackbox Party Pack 5
Alusta:
Switch, (PC, PS4, Xbox One)
Ilmestynyt: 17.10.2018
Kehittäjä: Jackbox Games
Julkaisija: Jackbox Games