Arvostelussa Marble It Up!

Kuulat sekaisin

Kuka muistaa Super Monkey Ballin? Sega napsautti 2000-luvun alussa markkinoille mielenkiintoisen taitopelin, jossa pallon sisään lukittu pieni apina keräilee kentistä banaaneja. Ideaa on sen jälkeen käytetty muissakin peleissä, mutta yksikään ei ole kerännyt apinamaista suosiota. Uusin yrittäjä on usean eri firman yhteistyössä kehittämä Marble It Up!

Tällä kertaa mukana ei ole söpöjä eläinhahmoja, vaan pelinappulana toimii tuiki tavallinen marmorikuula. Aluksi käytettävissä on vain yksi värikäs pallura, mutta pelin edetessä aukeaa useampikin vaihtoehto, joista voi valita mielensä mukaan. Pallot eroavat toisistaan vain ulkonäön perusteella, joten minkäänlaista etua tai haittaa pelivälineen vaihdosta ei ole.

Marble It Up! sisältää neljä maailmaa, joista jokaisessa on noin tusinan verran erilaisia ratoja. Ensimmäisissä kentissä keskitytään opettelemaan fysiikoiden saloja, mutta vaikeustaso nousee loppua kohti tasaisesti. Aluksi pitää vain pitää kuula radan sisällä ja selvitä ajoissa maaliin, mutta myöhemmissä tehtävissä täytyy ensin löytää kaikki piilotetut timantit, jotta maalin ylitys hyväksytään. Jos pallo putoaa kerrankin laudalta ulos, on peli menetetty, paitsi jos pelaaja on onnistunut aktivoimaan tarkastuspisteen. Yrittää saa niin monta kertaa kuin haluaa, mutta se näkyy luonnollisesti kellossa. Haasteen tasoa ei voi nostaa, vaan kentät otetaan vastaan sellaisina kuin ne ovat. Loppuajasta riippuen voi palkinnoksi saada erivärisiä mitaleita pronssista platinaiseen. Lisäksi jokaiseen kenttään on piilotettu yksi pokaali, joita keräilemällä avautuu lisää marmorikuulia käytettäväksi. Pelkät uudet päällysteet eivät erityisemmin kannusta pelaamaan peliä. Ennätyksistä pidetään kuitenkin onneksi kirjaa paikallisesti ja Internetissä.

Rennolla otteella pelatessa kaikkien kenttien läpäisyyn meni itselläni vain pari tuntia aikaa, mikä on parinkympin hintaiselle pelille aika vähän. Kokemusta ei tee yhtään miellyttävämmäksi taustalla jytkyttävä soundtrack, joka koostuu vain muutamasta erilaisesta ja silmukkamaisesti kiertävästä teknojynkytyksestä. Biitti käy kuulohermoille kovimmallakin amiksella, sillä kappaleet eivät toteutukseltaan ole heikointa hissimusiikia parempaa. Peruspeli sisältää yksinpelin eikä mitään muuta. Kehittäjätiimi on luvannut tuoda peliin lisäsisältöä, kuten moninpelitilan ja toistaiseksi vain PC-versioon vahvistetun kenttäeditorin.

Ohjauksesta voi antaa pisteitä, sillä pomppiva peliväline tottelee pelaajaa lähes moitteetta, ja painovoiman vaihtelut ja jääliukastelut on toteutettu hienovaraisesti, eikä kuula sinkoile mihin sattuu heti kun alusta vaihtuu normaalista tasosta erikoisempaan. Hidasteluja tai ruudunpäivityksen putoamista en pelaamisen aikana myöskään huomannut itse pelissä, mutta valikoissa eteneminen oli paikoitellen kuin taikinassa saapastelua. Lyhyen läpipeluuni aikana peli ehti kaatumaan vielä yhden kerran. Kaikki pelimaailmat koostuvat esteradoista, jotka leijuvat keskellä ei mitään. Pienistä Super Mario Galaxy ‑henkisistä piirteistä ja esteistä huolimatta visuaalisen suunnittelun taso ei päätä huimaa.

Yhteenveto

Loppujen lopuksi pelistä ei jää paljoa kerrottavaa jälkipolville. Marble It Up! on hyvin keskinkertainen marmorikuulaloikka, jossa ei ole sisältöä koko rahan edestä. Jos puinen kuulalabyrintti on ollut joskus kova sana tai nopeuspelit kiinnostavat, saattaa Switchin kuularallista innostua jollain tasolla, mutta nykyisessä muodossaan en suosittelisi peliä varauksetta. Sisältöä pitäisi ehdottomasti olla lisää, eikä pieni pintojen kiillotuskaan olisi pahitteeksi.

Hyvää:
– Tiukat kontrollit

Huonoa:
– Jumputtava musiikki
– Vähänlaisesti pelattavaa
– Ei palkitse onnistumisista tarpeeksi hyvin

Nämä kuulat eivät pussissa pysy.

Kiitokset Sandboxille arvostelukappaleesta.

Marble It Up!
Alusta:
Switch, (PC)
Ilmestynyt: 29.9.2018
Kehittäjä: Marble It Up
Julkaisija: Marble It Up