Arvostelussa Balatro
Kovat panokset
”Balatro” saattaa tuoda sanana mieleen ensimmäisenä jonkun itäeurooppalaisen maan perinneruoan, mutta totuus on kuitenkin toinen. Kyseessä on ainakin oletettavasti kanadalaisen yhden hengen studion kehittämä korttipeli, jossa pokeri yhdistyy roguelike-mekaanikoiden kanssa. LocalThunk-nimimerkin taakse piiloutuva kehittäjä on kertonut koodailevansa pelejä elannon sijaan lähinnä omaksi ja ystäviensä huviksi, mutta Balatron julkaisun myötä dollarimerkit vilisevät niin pelaajien silmissä kuin palkkashekeissä jossain Atlantin toisella puolella.
Tutoriaalin käynnistävä lentävä jokeri, aaltoileva kuvaputkifiltteri ja pikselikorttien taustalla pyörivä hämyinen taustagrafiikka luovat kuvan 90-luvulla ruotsinlaivan perimmäiseen nurkkaan jääneestä kirotusta raha-automaattipelistä. Minkäänlaista sanallista tarinankerrontaa tai suurta konkreettista mysteeriä ei kuitenkaan ole, vaan Balatro pohjimmiltaan puhtaasti koukuttavaan pelimekaniikkaan nojaava pakanrakentelupeli. Ei välivideoita, ei puhetta, ei ruudulla toisiaan mätkiviä hirviöitä. Ainoastaan raakoja lukuja.
Pelaajan tavoitteena on muuttaa monenlaisten erikoiskorttien avulla 52 tavallisen pelikortin pakka öljytyksi koneeksi, jolla pystyy päihittämään vähintään kahdeksan pokeripelin blindia eli pomokierrosta alati nousevilla pistevaatimuksilla ja vaihtuvilla lisäsäännöillä. Satasissa laskettavat alkupään pisterajat voi rikkoa vaikka muutamalla parilla, mutta samalla kädellä ei tee mitään ilman kertoimia lisääviä jokereita ja kertakäyttöisiä tarot- ja planeettakortteja, jos pistetavoite nousee lähemmäs puolta miljoonaa tai epäonninen sääntö estää sen pelaamisen. Ruudulla näytetään vain vaihtuvat kertoimet ja pelattujen korttien arvo, joten matematiikkapäätä tarvitaan arvioimaan sitä, onko erikoiskorteilla vahvistettu alempi käsi sittenkin parempi kuin toinen. Mikäli pisteraja ei rikkoudu tietyn vuoromäärän sisällä, päättyy pelikerta siihen, mutta seuraavaa yritystä varten kiertoon ja kauppoihin lisätään uusia avattuja erikoiskortteja.
Pakollisten pomokierrosten välillä on aina kaksi vapaaehtoista pistehaastetta ilman erikoissääntöjä. Kentän ohittamisesta tarjottava palkinto kerrotaan etukäteen. Porkkana vaihtelee yksittäisistä lisäkorteista seuraavassa kentässä voimassa olevaan ylimääräiseen nostoon, isompaan rahapalkintoon tai tarjoukseen korttikaupassa. Kauppaan pääsee kuitenkin ainoastaan kentän päihittämisen jälkeen, ja koska kaupassa tarvitaan myös riihikuivaa, on ylimääräisiin blindeihin pakko tarttua välillä ansaintamielessä, vaikka riski hävitä olisikin suuri. Menestys ruokkii menestystä, eli rikkaat voivat ostella harvinaisempia ja parempia kortteja, joiden avulla pisterajat rikkoutuvat nopeammin, mikä taas kasvattaa voitosta tienattavaa rahasummaa ennestään.
Pelissä on myös säästämiseen kannustava korkomekanismi, josta olisi syytä kertoa tarkemmin jo lyhyessä tutoriaalissa. Lantteja ilmestyy tilille nimittäin myös automaattisesti, kunhan taskussa on vähintään viisi dollaria. Ensimmäiset yritykseni päättyivätkin pitkälti mattiin kukkarossa, sillä tuhlasin vähäiset roposeni liian äkkiä edullisiin korttipussukoihin, vaikka varovainen säästäminen useamman kyvyn sisältäviin kiiltojokereihin ja kympin arvoisiin tiketteihin on pidemmällä tähtäimellä kannattavampi strategia. Yksi jokereista mahdollistaa myös velalla elämisen 20 dollariin asti, mutta korkoa ei tietenkään kerry tilin mennessä miinukselle.
Tiketeillä on mahdollista nostaa koko pelikerran ajaksi esimerkiksi vuorojen, poisheittokorttien tai varastoitavien kertakäyttöläpysköiden määrää. Myös pysyvät alennusprosentit ja mahdollisuus arpoa kaupan sisältö tai pomotaistelun sääntö ilmaiseksi ovat hyödyllisiä kykyjä. Ostoksia tehdessä kannattaa kuitenkin muistaa myös pelattavan pakan väri, jolla on jonkin verran pelaamiseen vaikuttavia eroavaisuuksia. Punakantinen aloituspakka antaa aina yhden ylimääräisen poisheittokortin, sininen kokonaisen nostovuoron, keltainen kympin verran ilmaista rahaa, mustalla saa ylimääräisen jokerin yhden noston kustannuksella ja niin edelleen. Voittamalla eri vaikeusasteilla on mahdollista avata vielä lisää teemapakkoja, jotka laittavat myös pakan sisällön ja maavärit uusiksi.
Koska avattavaa sisältöä hillittömästi, on myös toimivien strategioiden määrä huima. Suunnaksi voi valita esimerkiksi yhteen maahan ja värisuoriin panostamisen, pienten numerokorttien poistamisen tai bonusten kasaamisen arvokkaille kuvakorteille. Tuurilla on tietenkin vaikutusta siihen, mikä suunta kannattaa valita, ja huonojen pomoblindien varalta kannattaa aloittaa varasuunnitelman laatiminen jo uuden kierroksen alussa. Pomojen muuttuvat säännöt saattavat vaikka nollata herttakuvioisilla korteilla kerätyt pisteet kokonaan, muuttavat pelin yksivuoroiseksi tai pakottavat heittämään kortteja roskiin jokaisen jaon jälkeen.
Yhteenveto
Oikeasta pokerista omien sanojensa mukaan vähemmän välittävä kehittäjä loi uhkapelistä koukuttavan 2020-luvun version, jonka saa omakseen maltillisella 15 euron panostuksella, ja tietysti ilman riskiä menettää ylimääräistä. Itse en innostunut Balatrosta aivan yhtä lujaa kuin Inscryptionista tai Slay the Spiresta, joissa katsellaan välillä muutakin kuin korttipöytää. Yksinkertaisuudella on kuitenkin myös etunsa, sillä onnistunutkaan yritys ei välttämättä kestä puolta tuntia kauempaa oppimiskynnyksen yli pääsemisen ja pelinopeuden nostamisen jälkeen. Pelaaminen onnistuu myös pelkästään Switchin kosketusnäyttöä käyttämällä.
Hyvää:
– Koukuttava kuin mikä
– Paljon mahdollisuuksia rakentaa erilaisia pakkoja
Huonoa:
– Pikainen tutoriaali jättää asioita kertomatta
Tätä uhkapeliä kannattaa pelata.
Kiitokset Playstackille arvostelukappaleesta.
Balatro
Alusta: Switch, (Win, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)
Ilmestynyt: 20.2.2024
Kehittäjä: LocalThunk
Julkaisija: Playstack