Arvostelussa SNK Heroines: Tag Team Frenzy

Tyttö sinä olet tähti

Tappelupeligenren sisällä ei ole nähty toistaiseksi paljoa kilpailua Switchillä. Kenties juuri tästä syystä legendaarinen taistelupelitalo SNK päätti tehdä paluun Nintendo-alustalle. Luukusta ei tupsahtanut kuitenkaan ulos ykkösnyrkki King of Fightersia tai uutta Fatal Furya vaan jotain aivan muuta. SNK Heroines: Tag Team Frenzyä tähdittävät kyllä kyseisistä sarjoista tutut sankarittaret, mutta peliä ei ole suunnattu kaikista kurttuotsaisimmille testosteroniiniklubeille. Nyt selvitetään waifuista voimakkain.

Omasta King of Fighters ‑pelihistoriastani saisi maailman lyhimmän kirjan, mutta tunnistin SNK Heroinesin kastista silti ainakin Mai Shiranuin ja Terry Bogardin. Kyllä, myös Terry kuuluu pelkästään naisista koostuvaan 14 hahmon valikoimaan, sillä entinen katutaistelija esiintyy pelissä jostain syystä hemaisevana blondina. Myöhemmin on tulossa vielä ainakin kaksi taistelijatarta lisää. Tytöt ovat pukeutuneet taisteluita varten varsin niukasti, ja tätä seikkaa korostetaan vielä kamerakulmilla.

Vaatetus on muutenkin tärkeä osa pelissä, sillä jokainen ottelu kerryttää lopputuloksesta huolimatta rahakassaa, jota voi kuluttaa hahmojen kustomointiin tai ääni- ja videoklippien avaamiseen. Jokaisella taistelijalla on kaksi henkilökohtaista avattavaa pukua. Kaikkien hahmojen käytössä on myös yhteinen varasto, josta voi poimia päälle enkelinsiivet, ketunhännän, hassuja hattuja ja muuta pilailupuotitason tavaraa. Ylilyötyjä asusteita voisi olla enemmänkin, sillä lukuisat aurinkolasit ja pienet korut ovat lopulta varsin huomaamattomia, eikä kumipukuja tai häämekkoja voi pukea kuin tietyille hahmoille. Värivaihtoehtojakin on vain neljä. Hahmokuvakkeet ovat kaksiulotteisia, mutta mallien ollessa kolmiulotteisia kustomoinnin rajoitukset kummastuttavat.

Taisteluun valitaan kaksi hahmoa, joilla on yhteinen energiapalkki. Palkin kuluessa loppuun peli ei ole kuitenkaan heti ohi, sillä vastustajan täytyy lopettaa ottelu Dream Finisher ‑nimisellä liikkeellä. Nopeammin penkillä istuvalla hahmolla latautuva lopetusisku on todella helppoa blokata, joten liipaisimen kanssa ei kannata kiirehtiä, tai muuten etulyöntiasema siirtyy vastustajalle. Pienemmän osan latauspalkista nielevät neljä erilaista erikoisliikettä, jotka tehdään A-näppäimen ja suuntatikun yhdistelmällä. Tavallisiin lyönteihin ilmansuunnilla ja puoliympyröillä ei ole mitään vaikutusta. Hahmon pitäessä jalat maassa käytössä on vain yksi heitto sekä kevyt ja raskas isku. Rajatusta liikevalikoimasta huolimatta jokaisen hahmon tyylissä on sentään jotain omaperäistä. Joukosta erottuvat erityisesti heittopainotteinen Shermie, tanssija-Zarina sekä projektiileja hyödyntävät hahmot. Jotenkin uskon metapelin kehittyvän muutaman optimaalisen duon ympärille.

Kombojen opetteluun pelissä onkin varsin pätevät harjoittelutilat. Tutoriaalissa käydään läpi kaikki näppäimet, ja treenihuoneen botin voi laittaa suorittamaan nauhoitettuja komentoja. Vastustajan pitäminen ilmassa on oikeutetusti hankalaa, mutta jokaiselta onnistuu ainakin kolmen kevyen iskun sarjan jatkaminen vaihtonapin painamisen jälkeen. Tärkeintä on löytää sopiva yhdistelmä, jonka perään matsin voi päättää lopetusliikkeellä. Puristien tulee kuitenkin muistaa kytkeä pois päältä huumoriarvoa ja satunnaisuutta lisäävät banaaninkuoret, pesuvadit, pikselifiltterit ja muut esineet, joilla voi keskeyttää vastustajan myllytyksen tai parantaa omaa sankaritarta. Asetusvalikoissa voi myös tarkastella omaa hahmokohtaista voittohistoriaa ja vaihtaa taustamusiikin tai selostajamiehen äänen johonkin japanikorosteisista pelihahmoista.

SNK Heroinesin moninpelimuodot ovat kattavia, kuten lähes täysihintaiselta taistelupeliltä sopiikin toivoa. Tag-formaatti sopii pelattavaksi myös kaverin kanssa kimpassa, sillä toisella ohjaimella voi ohjata myös reservihahmoa. Turnaushuoneita voi luoda kahdeksalle eri lähiverkon tai nettipelaajan Switchille. En päässyt testaamaan onlinen toimivuutta kattavasti, sillä pelaajia oli vaikeaa löytää vielä julkaisupäivänäkin. Ainakaan saman maanosan pelaajien kesken ei esiinny häiritsevää lagia, ellei peli tarjoa vastustajiksi vain yhden palkin yhteydellä siunattuja mestareita. Vaikka voitoista jää muisto henkilökohtaisiin tietoihin, olisin kaivannut peliin myös jonkinlaista Ranked-tilaa top-listoineen.

Pelissä on myös tarinatila, joka on mukana lähinnä kevennyksen ja fanipalvelun vuoksi. Pahiksena häärii vanha huppupäinen King of Fighters ‑antagonisti Kukri, joka lukitsee naiset salaperäisen kartanonsa sisälle. Pelaajan pohdittavaksi jää, oliko motiivina lopulta tyttöjen salakuvaaminen valvontakameroilla vaiko hahmon itsensä selittämä polttoaineen kerääminen maailmanvalloitusaikeisiin. Pelaajan valitsema tyttöpari heräilee alussa kartanon aulasta, käyden lyhyen humoristista sanailua sekä kovimpien fanien ymmärtämiä viittauksia täynnä olevan esittäytymiskeskustelun. Tämän jälkeen siirrytään suoraan taisteluun toista kaksikkoa vastaan, jonka jälkeen katsotaan muutaman sekunnin tirkistelypätkä ja jatketaan seuraavaan matsiin.

Koska ottelut ovat tässäkin pelimuodossa yksieräisiä ja välinäytökset lyhyitä, ei tarinassa ehdi tapahtua oikein mitään järisyttävää, ennen kuin ollaan jo loppupomon luona. Perusjuoni on hahmovalinnasta riippumatta aina sama, mutta intron ja loppunäytöksen letkautukset vaihtuvat. Jos tarinat olisivat enemmän yksilöllisiä, ei pelimuoto tuntuisi pelkästään varttitunnin mittaiselta ”pelaa kerran kaikkia vastaan” ‑arcadeputkelta. Tilan läpäisystä palkitaan sentään reilusti asukaupassa käytettävillä kolikoilla, ja viimeistään kohtaaminen Kukrin kanssa kannustaa opettelemaan pidempiä iskusarjoja.

Yhteenveto

SNK Heroines: Tag Team Frenzy on yksi aloittelijaystävällisimmistä taistelupeleistä. Ensikertalaisten kesken ottelut ratkaistaan useasti kellolla, kun taas kokenut pelaaja voi jyrätä toisen samantasoisen kokonaan alle kymmenessä sekunnissa. Vaikka tyttöjen illassa riittääkin seurattavaa, on markkinoilla kuitenkin monia muita saman hintaluokan 2D-taistelupelejä, joissa sisältöä ja syvyyttä on vielä enemmän.

Hyvää:
– Ei ota itseään liian vakavasti
– Helpot kontrollit
– Pitkätkin kombot ovat mahdollisia

Huonoa:
– Vaisu tarinatila
– Asuja ja värivaihtoehtoja voisi olla enemmänkin

Girls just wanna have fun.

Kiitokset NIS Americalle arvostelukappaleesta.

SNK Heroines: Tag Team Frenzy
Alusta:
Switch, (PS4)
Ilmestynyt: 7.8.2018
Kehittäjä: Abstraction Games
Julkaisija: NIS America