Arvostelussa SteamWorld Heist: Ultimate Edition

Höyrypesunkestävä seikkailu

Vaihtoehtoisessa todellisuudessa ihmiskunta kehitti älykkäät höyryrobotit tekemään töitä heidän puolestaan. Robotit eivät kuitenkaan pitäneet saamastaan kohtelusta, mikä johti lopulta robottien aikakauteen ja kirjaimellisesti ihmiskunnan painumiseen maan alle. Maapallo tuhoutui erinäisistä syistä johtuen, jolloin höyrymasiinoiden oli lähdettävä valtaamaan avaruutta. Vuosisatoja myöhemmin avaruuspiraatti Piper Faraday miehistöineen yrittää selviytyä kylmässä avaruudessa ja taistella julmia Scrappereita ja Royalisteja vastaan. Tästä seikkailusta kertoo SteamWorld Heist, joka on nyt rantautunut Nintendo Switchille.

Image & Form julkaisi SteamWorld Heistin alkujaan vuonna 2015 Nintendo 3DS:lle ja myöhemmin myös muille alustoille. Peli on eräänlaista jatkoa saman studion aiemmin julkaisemalle SteamWorld Digille, mutta metroidvania-tyylisen arvometallien metsästämisen sijaan SteamWorld Heist on avaruuteen sijoittuva vuoropohjainen strategiapeli. Switchin SteamWorld Heist: Ultimate Edition sisältää kaiken pelin muihin versioihin julkaistun lisäsisällön sekä mahdollisuuden pelaamiseen ainoastaan kosketusnäyttöä käyttäen.

Heist on monella tavalla hyvin omalaatuinen kaksiulotteinen strategiaretki. Pelaaja johtaa seikkailun lukuisilla ryöstökeikoilla tiimiä, johon kuuluu yhdestä neljään miehistön jäsentä. Hahmojen liikkeiden lisäksi pelaajan vastuulla on aseilla tähtääminen, mikä tekee SteamWorld Heististä huomattavasti monia muita saman genren pelejä toiminnallisemman ja enemmän taitoon painottuvan. Vuoropohjaisissa kohtaamisissa on tärkeää hahmottaa ammusten liikeradat, osua luodit kimpoilemaan laittaviin kohteisiin ja pysyä suojassa vihollisten tulelta. Eri hahmoilla on lisäksi käytössään erikoiskykyjä, ja ennen tehtävän alkua pelaaja voi varustaa tiimiläiset aseilla ja muilla tarvikkeilla.

Tehtävien päätavoitteet vaihtelevat laidasta laitaan, mutta tietyt perussäännöt pätevät kaikissa kentissä. Ryövärijoukon tarkoituksena on kerätä talteen arvokasta saalista sekä lopulta paeta paikalta pakokapselia käyttäen. Mahdollisimman suuren palkintopotin kerääminen on kannattavaa, sillä saalis voi koostua paitsi valuuttana toimivasta vedestä, myös pyssyistä, varusteista ja suurella hinnalla myytävistä keräilyesineistäkin. Tehtävillä mukana olleet miehistön jäsenet saavat lisäksi kokemuspisteitä, jotka lopulta antavat tason nousun myötä roboteille uusia kykyjä tai esimerkiksi kasvattavat elämäpalkkia. Useimmat pelin kentät ovat proseduraalisesti generoituja, joten ne voivat olla jokaisella pelikerralla hieman erilaisia.

Muodin seuraaminen on tärkeää myös avaruuden roistorobottien keskuudessa. Tehtävien aikana voi nimittäin pitää pään lämpimänä vihollisten ohimoilta ammutuilla tai kaupasta ostetuilla lakeilla. Lätsät tarjoavat vain kosmeettisia muutoksia, mutta mahdollisimman leveän hattuhyllyn kasaaminen on mukavaa oheispuuhaa. Pelissä on suorastaan valtava määrä erilaisia päähineitä, joiden kuvaukset sisältävät hauskoja vitsejä ja viittauksia populaarikulttuuriin. Sama pätee myös aseisiin ja muihin varusteisiin.

Heistin tarinalta ei kannata odottaa liikoja, sillä ruotsalaiskehittäjät ovat keskittyneet vahvasti pelattavuuteen. Seikkailun aikana vastaan tulevat hahmot ovat joka tapauksessa persoonallisia, ja dialogi on viihdyttävää luettavaa. Vaihtoehtotodellisuuden historia ja kytkökset muihin SteamWorld-peleihin ovat kiinnostavia teemoja, vaikka Heist käsitteleekin itsessään vain lyhyttä pätkää sarjan aikajatkumosta. Muiden sarjan pelien ei tarvitse olla entuudestaan tuttuja, mutta pienellä kokemuksella Heististä saa hieman enemmän irti.

SteamWorld Heist on visuaalisesti erittäin miellyttävä. Ympäristöt, hahmot ja musiikki huokuvat steampunk-vaikutteita, mikä tekee pelistä yhtenäisen ja uskottavan tuntuisen. Ympäristöt ovat sarjakuvamaisen yksityiskohtaisia ja hahmot tyylikkäästi animoituja. Amerikkalaisen Steam Powered Giraffe -yhtyeen kanssa luotu musiikkiraita puolestaan on virkistävän omaperäinen ja pelin teemaan hyvin istuva.

Nintendo Switch -käännös on SteamWorld Heistin konsoliversioista ensimmäinen, joka tukee täyttä kosketusnäyttöohjausta. Niin hahmojen liikuttaminen, tähtääminen kuin valikoissa siirtyminenkin on mahdollista suorittaa pelkästään näyttöä tökkimällä. Kosketuseleet toimivat erinomaisesti, vaikka suosinkin Switchin Pro Controllerin tai Joy-Conien käyttöä. Ohjaus on valitusta tyylistä riippumatta toimivaa ja suoraviivaista. Peli toimii myös kannettavana hyvin, eikä ulkoasu, ohjaus tai pelattavuus koe huomattavaa kolausta television ruudulta konsolin omalle näytölle siirryttäessä.

Pelin parissa vierähtää helposti 15 tuntia ensimmäisen läpipeluun aikana, vaikka ei keräisi läheskään kaikkia hattuja tai läpäisisi kaikkia tasoja parhaalla arvosanalla. Tämän lisäksi tarinan läpäisyn jälkeen avautuu New Game Plus -pelitila, jossa koko seikkailun voi pelata alusta alkaen täydellä miehistöllä sekä halutessaan haastavammalla vaikeustasolla. Pelin viidestä vaikeusasteesta jo keskimmäinen on loppupään kentissä sopivan kinkkinen. Verrattain halvan hintaluokan indiepeliksi SteamWorld Heistissä on kiitettävän paljon sisältöä ja melko paljon jälleenpeluuarvoa. Harmillisesti Ultimate Edition ei sisällä kokonaan uutta sisältöä, sillä kaikki mukana oleva sisältö on nähty muissa versioissa joko itse alkuperäisessä julkaisussa tai ladattavan lisäsisällön muodossa.

Yhteenveto

SteamWorld Heist: Ultimate Edition on erinomainen strategiapeli, joka erottuu massasta toiminnallisuudellaan. Pelissä on paljon syvyyttä, ja se haastaa sopivalla vaikeusasteella kokeneimmatkin strategiapelien pelaajat. Persoonalliset hahmot, tasokas huumori sekä loistava visuaalinen tyyli takaavat todella viimeistellyn kokemuksen, johon jokaisen vähänkään genrestä tai steampunkista pitävän kannattaa tutustua. Harmillisesti Ultimate Edition ei tarjoa mitään uutta niille, jotka omistavat jo pelin ja sille julkaistun lisäsisällön muilla konsoleilla.

Hyvää:
– Päättelyä ja taitavaa tähtäämistä vaativat taistelut
– Tehtävien välillä on mukavasti vaihtelua
– Sopivasti kestoa
– Huumori sekä hauskasti kirjoitettu dialogi
– Tyylikäs ulkoasu ja raikkaan kuuloiset musiikit

Huonoa:
– Jotain kokonaan uuttakin olisi voitu keksiä

Hatunnoston arvoista taktista toimintaa.

Kiitokset Image & Formille arvostelukappaleesta.

SteamWorld Heist: Ultimate Edition
Alusta:
Switch, (3DS, Wii U, PS4, PS Vita, Xbox One, iOS, PC)
Ilmestynyt: 28.12.2017 (Switch)
Kehittäjä: Image & Form International AB
Julkaisija: Image & Form International AB