Arvostelussa SteamWorld Dig

Kivenkova mainariseikkailu

Testattu PC:llä.

SteamWorldissa ihmiskunta on painunut maan alle erakoitumaan ja älykkäät höyryrobotit johtavat maailmaa. Image & Formin alkujaan Nintendo 3DS:lle julkaisemassa SteamWorld Digissä asetelma onkin hieman nurinkurinen, sillä ihmiset ovat pahisten roolissa ja pelaajan vastuulle jää kuopan kaivaminen robotin ohjaimissa. 3DS-version julkaisun jälkeen peli julkaistiin myös muille konsoleille ja tietokoneille päivitetyllä ulkoasulla. Tarjoaako pelin tietokoneversio kuitenkaan mitään merkittäviä parannuksia alkuperäiseen kokemukseen?

SteamWorld Digin tähti on Rusty-niminen höyryrobotti, joka saapuu villissä lännessä sijaitsevaan Tumbleton-kylään perittyään Joe-setänsä kaivoksen. Rusty päättää avata kaivoksen uudelleen ja tällä tavoin auttaa kituvaa kylää selviytymään ja kasvamaan. Maan uumeniin porautuessa tutuksi tulevat mystiset työkalut ja muut välineet, jotka tuovat esiin Rustyssa uusia kykyjä. Olisiko vanhalla Joella jotain tekemistä näiden erikoisten laitteiden kanssa? Se selviää syvemmälle kaivautuessa. Muuten pelin tarina on lähes yhtä harmaa kuin hiilikaivos. Tumbletonissa voi kohdata muutamia kiinnostavia persoonallisuuksia, jotka esimerkiksi myyvät varusteita tai ostavat malmia. Myöhempiin sarjan osiin verrattuna SteamWorld Dig ei ole läheskään yhtä humoristinen eikä populaariviittauksia vilisevä, mutta dialogi on joka tapauksessa värikkäästi kirjoitettua.

Pelaajan tehtävänä on kaivaa kuoppaa yhä syvemmälle keräten mineraaleja. Kaivaminen voi olla hieman itseään toistavaa mutta samalla yllättävän koukuttavaa. Suuntaa ei koskaan pidä etsiä kovin pitkään, koska kaivos on rakenteeltaan hyvin lineaarinen. Pelin maailman keskeisin piirre on, että se on lähes yksinomaan algoritmien perusteella rakennettu, jolloin jokaisella pelikerralla kuilu ja sen mineraalien sijoittelut voivat olla erilaisia. SteamWorld Dig ei ole kuitenkaan pelkkä moderni MotherLoad-klooni, sillä maankuori kätkee sisälleen myös käsityönä rakennettuja huoneita. Nämä ovat ehdottomasti SteamWorld Digin huippukohtia, koska ne sisältävät runsaasti huolella suunniteltuja tasohyppelykohtia ja pulmia. Pidemmälle kaivautuessa alueiden teemat muuttuvat, mutta erilaisia ympäristöjä on vain kourallinen.

Syvältä maankamarasta löytyy huoneita, jotka sisältävät Rustyn kykyjä laajentavia varusteita. Nämä esineet hyödyntävät maagista energiamuotoa, joka nimetään lopulta omaperäisesti sähköksi. Kyvyt vaihtelevat kaivuupuuhia vauhdittavasta kiviporasta vauhtipopoihin ja supertehokkaaseen hyppyyn. Tietyt laitteet vaativat lisäksi vettä toimiakseen, joten kaikkia kykyjä ei voi kuitenkaan käyttää rajoittamattomasti. Veden säännöstelyn lisäksi pelaajan on pidettävä mielessä vain muutaman minuutin palava Rustyn lyhdyn liekki ja rajallinen repputila. Näin ollen maan pinnalle pitää palata säännöllisesti tankkaamaan lyhty ja vaihtamaan malmi käteiseksi. Tähän tarkoitukseen pelissä on onneksi muutamia pikamatkustusputkia ja teleportteja.

Malmia kannattaa haalia mahdollisimman paljon, sillä rahalla saa ostettua parempia varusteita. Näihin kuuluvat muun muassa tehokkaammat hakut, paremmat panssarit ja isommat vesisäiliöt. Mineraalien kerääminen vaatii kuitenkin tarkkuutta, sillä jos maapalikan rikkoo, se on lopullisesti poissa. Onneksi pelissä voi ostaa tikapuita, jotka auttavat pääsemään maa-aineksesta tyhjennettyjen arvomateriaalien luokse. Kaivaminen vaatii jatkuvasti tarkkuutta ja harkintaa, joten pelaaminen on tavallaan jatkuvaa ongelmanratkaisua.

Vaara vaanii kaikkialla, sillä tunnelit ovat täynnä erilaisia vihollisia, kuten dynamiitein varustettuja erakkoja, erilaisia matoja ja muita mönkijäisiä. Kaivos itsessään on myös pelaajaa vastaan, sillä kattorakenteista tippuu kiviä ja ympäristö on täynnä happoaltaita ja piikkejä. Peli ei ole mitenkään poikkeuksellisen haastava, mutta Game Over -ruutu tuli nähtyä muutamaan otteeseen seikkailun aikana. Kuoleman jälkeen joutuu kuluttamaan hieman rahaa korjauksiin, mutta kerätyt malmit voi noutaa surmanloukusta talteen. Kunnollisia pomotaisteluita pelissä ei valitettavasti ole loppuvastusta lukuun ottamatta.

Alkuperäiseen 3DS-versioon verrattuna SteamWorld Dig näyttää isolla ruudulla erittäin tyylikkäältä. Kaikki hahmot ja ympäristöt on piirretty uudelleen terävällä sarjakuvamaisella tyylillä. PC- ja konsoliversioiden välisiä eroavaisuuksia pitäisi etsiä suurennuslasilla, sillä peli pyörii sulavasti laitteella kuin laitteella. Lukuisat tunnelmalliset musiikkiraidat sopivat pelin synkkiin ympäristöihin hyvin, mutta olisin silti toivonut muutamaa tarttuvampaakin kappaletta. Ohjauksessakaan ei ole mitään valittamista.

SteamWorld Dig ei ole kovin pitkä kokemus, sillä pelin saa läpäistyä suunnilleen viidessä tunnissa. Tarinan päätyttyä aikalailla kaikki sisältö on nähty, sillä läpäisyn jälkeen ei avaudu uusia ympäristöjä, haasteita tai edes uusia vaikeusasteita. Peli ei tarjoakaan harmillisesti kovin paljoa uudelleenpeluuarvoa, vaikka joka pelikerralla tunneli onkin hieman erilainen.

Yhteenveto

SteamWorld Dig on hauska ja koukuttava peli, jossa kaivaudutaan syvyyksiin etsien uusia varusteita. Pelin tarina ei ole kovin kiinnostava, mutta tapahtumaympäristö ja hahmot ovat huolella suunniteltuja. Peli ei tarjoa kovin pitkäksi aikaa pelattavaa, mutta kokemus on raudanluja alusta loppuun asti. Toisaalta erityisesti pelin jatko-osan pelaamisen jälkeen SteamWorld Dig saattaa jättää hieman kylmäksi, joten uusien pelaajien kannattaa hypätä suoraan kakkosen pariin.

Hyvää:
– Kaivaminen ja mineraalien etsiminen on hauskaa ja koukuttavaa
– Varusteet tarjoavat paljon vaihtelua
– Sarjakuvamainen ulkoasu

Huonoa:
– Ei kovin pitkäkestoinen
– Voi olla hieman itseään toistava

”Me klik-klik-klik-klik-klik-klik-klik koko päivä kaivetaan!”

Kiitokset Image & Formille arvostelukappaleesta.

SteamWorld Dig: Fistful of Dirt
Alusta: PC, (3DS, Wii U, Switch, PS4, PS Vita, Xbox One)
Ilmestynyt: 5.12.2013 (PC), 1.2.2018 (Switch)
Kehittäjä: Image & Form International AB
Julkaisija: Image & Form International AB