Arvostelussa Rose & Camellia Collection

Ninjoja, robotteja ja punaisia poskia

Oli kyse sitten kirjoista, elokuvista tai mistä muusta tahansa formaatista, uhka tulla osaksi ”kadonneiden medioiden” pitkää listaa on aina ajankohtainen ongelma. Videopelit etenkin ovat tässä suhteessa haavoittuvaisia, koska monet niistä ovat vahvasti sidottuja aikakautensa tekniikkaan, digikauppoihin ja mitä erikoisempiin ohjaustapoihin. Ajassa ei tarvitse edes katsoa kauas menneisyyteen, vaan jo Nintendon DS- ja 3DS-käsikonsoleiden tuplanäytöt ja kosketusohjaus tuottavat haasteita näiden laitteiden pelien julkaisemisesta uudelleen nykyaikaisemmille alustoille.

Pelikansa on onneksi intohimoista porukkaa ja pelaajat itse tekevät paljon hyvää mutta ”epävirallista” työtä pelihistorian säilyttämisen puolesta, tuomalla pelejä pelattavaksi uudemmalle raudalle ja nuoremmalle sukupolvelle. Laillisuudeltaan harmaalla alueella pyörivä toiminta ja tieto kuitenkaan tavoita aina laajempaa yleisöä, joten siitä syystä on tärkeää, että myös kaupallinen sektori tuo vanhempia teoksia saataville. Adoben päätös lopettaa Flash Playerin tukeminen vuonna 2020 teki kertaheitolla ison osan selainpohjaisista peleistä historiaa. WayForward on nyt kuitenkin tehnyt oman pienen panostuksensa kertaalleen kadonneen maailman tutuksi tuomiseksi entisöimällä ja julkaisemalla La-Mulanasta tunnetun Nigoron Punch-Outia muistuttavan Rose & Camellia -taistelupelisarjan Switchillä pelattavaksi.

Väkivalta ei ole ratkaisu, paitsi jos elät Rose & Camellian maailmassa, jossa rouvasväki ratkaisee konfliktit läpsimällä vastapuolen hiljaiseksi. Neljästä Tsubakikojin talouden toilailuista (Rose & Camellia 1-4) ja yhdestä La-Mulana-aiheisesta episodista koostuva kokoelma liukuu tiuhaan tahtiin tappelusta toiseen. La-Mulana-sisältö rajoittuu siis pelkkään teemaan ja hahmoihin – minkäänlaista tasoloikkatoimintaa ei nähdä. Henkeä vedetään erien välissä vain sen verran, että palautumiseen jää aikaa lyhyen sketsin ajan, jolla pohjustetaan aina seuraava kamppailua. Huumori ja ilmeikäs animaatio kyllä puree ja ilahduttaa ihmisiä, joille 90-luvun animen tyylinen hulluttelu on komediakultaa, mutta nämä välinäytökset ovat sen verran nopeasti ohi, että niitä jää kaipaamaan lisää.

Koko paketin sisällön voi nähdä nopeimmillaan vaivaisessa tunnissa, mikä on ymmärrettävää ottaen huomioon sarjan selainpohjaisen alkuperän, mutta 20 euroa maksavalta kaupalliselta julkaisulta odotin enemmän kuin pientä kasvojenkohotusta ja ääninäyttelyä. Mukana ei ole minkäänlaisia ekstroja, kuten konseptitaidetta, historiikkia, haastatteluja tai muuta vastaavaa, eikä kokoelma sisällä edes ylimääräistä The House In Fata Morgana -lisenssiä lainaavaa lukua, jota ei ole koskaan ollut saatavilla englanniksi. Nigoron omasta katalogista olisi myös voinut kaivaa muitakin Flash-pelejä lisätäytteeksi pakettiin.

Rose & Camellian taisteluosuudet on jaettu kahteen ajallisesti rajattuun ja vuorottelevaan vaiheeseen, joista suoriudutaan joko yhdellä Joy-Conilla liikkeentunnistuspohjaisesti tai käsikonsolitilassa kosketusnäyttöä käyttäen. Hyökätessä pelaajan pitää ajoittaa läpsäisynsä oikein tai seurauksena on huti tai läimäys omalle naamalle. Vastustajaa voi yrittää jallittaa harhautuksella, mutta muuten hyökkäysvalikoimaan ei kuulu kuin monesta iskusta koostuva sarja, joka Joy-Conilla pelattaessa aktivoidaan painamalla A-nappia iskun osuessa.

 Puolustusvaiheessa on seurattava vastustajan kehonkieltä ja ajoitettava yksi tai useampi väistö. Tässä onnistuessa tarjoutuu nopeaa reagointia vaativa tilaisuus suorittaa oma vastaisku. Tappeleminen on yksinkertaisen puoleista, mutta hauskaa puuhaa silloin, kun ohjaimen heiluttelu rekisteröidään oikein, mutta harmillisen usein peli tekee ihan omat turhautumista aiheuttavat tulkintansa. Vain yhteen erään rajatut ottelut eivät ole onneksi kovin haasteellisia, joten yhtä ja samaa taistelua joutuu harvoin yrittämään montaa kertaa. Vastustajia ja kavereita voi mukiloida myös samalla tavalla yksinpelin kanssa jaetun ruudun moninpelissä, mutta huitelun tiimellyksessä kannattaa muistaa, että vierustoverin poskea ei sitten läimäytetä kuin virtuaalisesti.

Yhteenveto

Rose & Camellia Collection on ihan hauska aikahyppy pienen piirin pelien ja internetin historiaan, mutta hinta ja sisällön määrä eivät ole oikeassa suhdanteessa, vaikka itse pelit ovatkin varsin kelvollisia. Rose & Camellian sisällön julkaiseminen osana laajempaa japanilaisten Flash-pelien kokoelmaa olisi käynyt enemmän järkeen, mutta tällaisenaan kiinnostuneiden kannattaa napata se eShopista korkeintaan ison alennusprosentin kanssa.

Hyvää:
– Huumori puree
– Runsaasti ilmeikästä animaatiota
– Julkaisu on kulttuuriteko

Huonoa:
– Liikkeentunnistusohjauksen toimivuuden kanssa tappeleminen
– Sisällön määrä hintaan nähden

20 euron hintapyyntö iskee täystyrmäyksenä kanvesiin.

Kiitokset WayForwardille arvostelukappaleesta.

Rose & Camellia Collection
Alusta:
Switch, (yksittäin Android, iOS)
Ilmestynyt: 16.4.2024
Kehittäjä: Nigoro, WayForward
Julkaisija: WayForward