Arvostelussa Cat Girl Without Salad: Amuse​-​Bouche

Ei vihanneksia, kiitos

Aprillipäivisin nettiin ilmestyy mikä eriskummallisimpia piloja ja Flash-tekeleitä pelaajien iloksi. Välillä vitsit otetaan myös astetta vakavammin, josta esimerkkinä mainittakoon vuonna 2017 Steamin ilmestynyt 8-bit Bayonetta, jolla kiusoiteltiin myös aidon ja alkuperäisen Bayonetan Steam-julkaisua. Shantae-pelisarjasta ja muista laadukkaista tasoloikista tunnettu WayForward vitsaili jo vuonna 2013 Cat Girl Without Salad: Amuse-Bouchella, joka realisoitui kokonaiseksi peliksi muutama vuosi myöhemmin. Kuluneena aprillipäivänä harvojen herkuksi jäänyt huvittelu laitettiin jakoon myös Switchin kauppapaikalle. Maistuuko aprillipila, vai jääkö suuhun lähinnä kuraveden maku?

Cat Girl Without Salad poikkeaa kehittäjän aiemmista peleistä lajityypiltään. Pelattava kissatyttö Kebako on palkkionmetsästäjä, joka jahtaa kohteitaan halki galaksien shoot ’em up ‑tyyliin kalmarikaverinsa Squiddien avustuksella. Kebakon suu käy lakkaamatta, ja läppä on välillä todella levotonta. Vastustajien kanssa länkytetään suuta miltei lakkaamatta räiskimisen lomassa, mikä toisaalta sopii pelin asemaan aprillipäivän tuotoksena. Vinksahtanut huumori ja huoleton asenne ulottuu myös käsin piirrettyihin hahmomalleihin ja esimerkiksi asepäivityksiä ja parannusesineitä tiputtaviin kissakapseleihin. Viittauksia muihin peleihin ja populaarikulttuuriin vilisee kaikkialla. Etenkin toisen pomon vahvat Castlevania-vaikutteet jaksoivat naurattaa.

Pelattavuus on sangen simppeliä: sivuttain rullaavalle kentälle ilmestyy tasaiseen tahtiin vihollisia, joita ammuskellaan hernepyssyllä vihollistulitusta samalla väistellen. Palkkionmetsästäjän ainoa heikko kohta on pieni keltainen rusetti, joten osumat esimerkiksi päähän tai jalkoihin eivät aiheuta vahinkoa. Vahingolta on kuitenkin usein vaikea välttyä ruudun ollessa täynnä vihollisia ja ammuksia. Pelkällä hernepyssyllä tulittaminen on pidemmän päälle aika yksitoikkoista, mutta onneksi pyssyä on mahdollista päivittää. Eri tyylilajeja mukailevat asetyypit sekoittavat pakkaa lisäten tulivoiman ohella soppaan myös hämmentäviä ammuksia. Esimerkiksi Platformer-pyssyllä Kebako lähettää matkaan Mega Manilta näyttävän hahmon, jota hyppyytetään vihollisten päälle ampumisnäppäimillä, ja RPG-pyssyllä valitaan valikosta joko miekkahyökkäys, taian käyttö tai parannusjuoma. Kaikessa kummallisuudessaan kaaosaseet toimivat aprillipelin kontekstissa mainiosti. Oma suosikkini oli Arcade-pyssy, joka ampuu kissamaisia pinkkejä Pac-Maneja syömään vastustajat.

Peliä ei ole kestolla pilattu, sillä kaikki kolme tasoa pyyhältää läpi suunnilleen tunnissa. Tästä syystä seitsemän euron normaalihinta tuntuu aavistuksen verran liian kovalta. Vaikeustaso kuitenkin nousee tasaisesti, ja loppupään luotihelvetissä saa räiskiä ja väistellä jo tosissaan. Kuoleman korjatessa pelaaja palautetaan suoraan tason alkuun, mutta pomovastukseen päästyään rangaistuksen voi kuitata pistevähennyksellä. Läpäisyn jälkeen huipputuloksien metsästyksessä auttaa erikoisaseiden vapaa käyttömahdollisuus, mutta ylimääräistä keräiltävää ei juuri ole. Simppeliä mutta siistiä grafiikkaa elävöitetään persoonallisilla animaatioilla ja muulla ilveilyllä. Pomojen ja Kebakon keskustelujen aikana näkyvät pikkukuvat ovat jopa yli-ilmeikkäitä. Tekninen toteutus on pääosin mallikasta, vaikkakin ruudunpäivitys tipahtikin kertaalleen ruudun täyttyessä vihollisista.

Yhteenveto

Cat Girl Without Salad: Amuse-Bouche on aprillipelin kiteytymä: se ei ole erityisen merkittävä tai muistettava peli, mutta pelattavuus, viittaukset ja huumoriarvo pitävät huolen siitä, ettei se jää pelkäksi vitsiksi. Hyvä pelattavuus ja huumori takaavat peli-iloa koko lyhyen keston ajaksi, joten Kebakon seikkailuille soisi näkyvän myös pidempää jatkoa.

Hyvää:
– Letkeys ja huumori
– Yllättävät aseet

Huonoa:
– Ei sovi tosikoille

Pelle Hermanni ja Kebako.

Kiitokset WayForwardille arvostelukappaleesta.

Cat Girl Without Salad: Amuse​-​Bouche
Alusta:
Switch, (Win)
Ilmestynyt: 1.4.2020 (Switch), 3.6.2016 (Win)
Kehittäjä: WayForward
Julkaisija: WayForward