Arvostelussa River City Girls Zero

Menneisyyden jatkoesiosa

Lukuisten uusiojulkaisujen ja Switch-uutuuksienkin parissa ansioitunut WayForward toi Japanissa Kunio-kunin seikkailuina tunnettuun pelisarjaan uutta puhtia River City Girls -sivuosalla, jossa Kunion ja hänen kilpailijansa Rikin sijaan päähahmoina nähdään heidän tyttöystävänsä Misako ja Kyoko. Vauhdikkaan beat ’em upin jatko-osaa saadaan odottaa vielä hetki, mutta jostain WayForwardilla on löydetty aikaa ja resursseja toisellekin River City Girls -projektille. Misako ja Kyoko eivät tehneet debyyttiään pelihahmoina alun perin WayForwardin peleissä, vaan ainoastaan Japanissa julkaistussa Super Famicom -pelissä, joka tuodaan nyt ensimmäistä kertaa länteen päivitetyssä muodossa. Mistä olemmekaan jääneet paitsi?

Kunio-kun on seikkaillut vuosien varrella pääosin beat ’em upeissa ja urheilupeleissä, ja River City Girls Zero -nimellä uudelleenjulkaistu Shin Nekketsu Kōha: Kunio-tachi no Banka onkin malliesimerkki ensimmäisestä lajityypistä. Peli alkaa raflaavasti, kun Kunio ja Riki päätyvät telkien taakse lavastettuna rikoksesta, jota he eivät ole tehneet. Kunion ja Rikin poissaolo aiheuttaa välittömän vallanvaihdon kummankin koulussa sekä mafian mahdin kasvamisen kaupungissa. Miehenalut eivät tätä tietenkään sulata, vaan he pakenevat vankilasta tavoitteenaan laittaa asiat oikealle tolalleen.

River City Girls Zero etenee lajityypille ominaiseen tyyliin: ruudulle saapuu tasaiseen tahtiin vihollisia, joita pieksemällä päästään jossain kohtaa kentän pomon paikkeille. Ruudulla on yleensä vain kaksi tai kolme vihollista kerrallaan, mikä muuttaa pelin dynamiikkaa verrattuna tuoreempiin teoksiin, joissa omaa hahmoa voi olla välillä hankalaa löytää vihollisjoukon keskeltä. Tappelupukarit liikkuvat myös sangen verkkaisesti, mikä antaa vastustajien vähyyden kanssa tilaa ja aikaa miettiä omia iskujaan, ja se onkin tarpeen etenkin loppupäässä peliä. Mätkinnän välissä päästään myös huristelemaan prätkällä moottoritielle ja potkimaan kelmien lälläripyöriä ketoon.

Pelattavia hahmoja on neljä: Kunio, Riki, Misako ja Kyoko. Jokaisella hahmolla on omat versionsa tavallisista lyönneistä, potkuista ja takaiskuista sekä omat erikoisliikkeensä, jotka saadaan aktivoitua hyökkäys- ja blokkinäppäinten yhdistelmillä. Sankaria voi vaihtaa napinpainalluksella, ja se useimmiten kannattaa. Hahmot toimivat omalla tavallaan lisäeläminä, sillä yhdenkin sankarin elinvoiman loppuminen tarkoittaa pelin päättymistä. Henkihieveriin piestyä lempihahmoa ei siis kannata käyttää, vaan vastuun jakaminen antaa parhaat mahdollisuudet läpäisyyn. Pelasin itse hieman enemmän naishahmoilla tehokkaiden takalyöntien takia. Pelaaminen onnistuu myös kaksinpelinä, mutta vain samalla konsolilla.

Kunion ja kumppaneiden seikkailu tarjoaa kiitettävästi haastetta tiiviissä paketissa. Oma läpipeluuni kesti reilut viisi tuntia, ja kuolin melkoisen usein pomotaisteluissa. Kuolemasta aiheutuva takapakki on käytännössä olematonta, sillä peli jatkuu kohtauksen tai pomotaistelun alusta. Haastekäyrä on melko tasainen, mutta eräs Pachinko-salissa kohdattava vastustaja aiheuttaa tavallista enemmän ongelmia. Vaikeusasteen noustessa taktiikoidenkin on monipuolistuttava, sillä vastustajat oppivat myöhemmin torjumaan alkupelissä tehokkaita hyppypotkuja ja muita liikkeitä. Sillä on väliä, valitseeko alkuvalikosta vaikeudeksi Easyn vai Normalin, sillä internetin mukaan helpoin vaikeusaste päättää pelin ennen viimeisiä pomoja.

Alkuperäinen peli on siis kaikessa 16-bittisyydessään kelpo, mutta miten on WayForwardin esittelemien lisäherkkujen laita? Tuore julkaisu lisää peliin komean alkuanimaation, lyhyen alustuksen ja epilogin, joilla peli sidotaan uudempiin River City Girls -peleihin humoristisella tavalla. Mukana ovat moderneille uusiojulkaisuille pakolliset kuvasuhdeasetukset, kuvaputkifiltterit ja reunustaidevalinnat. Bonusgalleriassa on esillä mielekästä digitalisoitua materiaalia alkuperäisestä julkaisusta kansitaiteen ja ohjekirjan muodossa. Myös pikatallentamista tuetaan, mutta takaisinkelausta ei sallita.

Yhteenveto

Vanhat pelit ovat kuulemma muodissa, se tiedetään WayForwardillakin.  River City Girls Zero on oiva tapa saada näkyvyyttä uutta tulemista tekevälle kulttisarjalle uusiojulkaisun avulla. Kunion SNES-seikkailu on nykypäivänäkin toimiva tarinavetoinen katumäiskintäpeli, joka sisältää odotettuja päivityksiä, joilla ei voi kuitenkaan perustella täysin pelin hintalappua. Vajaan 15 euron pyyntihinta on ehkä hieman liian korkea yksittäisen SNES-pelin käännökselle, mutta seikkailu helpottaa River City Girls 2:n odotusta.

Hyvää:
– Hyvin vanhentunut grafiikka
– Toimiva pelattavuus
– Uudelleenjulkaisun lisämateriaalit ja muut mukavuudet…

Huonoa:
– …jotka eivät ole kovin kattavia.

Kunio-kunin kunniakas askel länteen.

Kiitokset WayForwardille arvostelukappaleesta.

River City Girls Zero
Alusta:
Switch (Win, PS4, PS5, Xbox One)
Ilmestynyt: 14.2.2022
Kehittäjä: WayForward
Julkaisija: Arc System Works