Arvostelussa New Pokémon Snap

Illuminaa etsimässä

Kysytään suoraan: voiko valokuvaukseen perustuva peli olla enää relevantti vuonna 2021? Valokuvaustila on nykyään miltei vakiovaruste videopeleissä, ja pelin sisäisistä kuvista on tullut oma taiteenlajinsa. Iso osa pelaajista keskittyy kuitenkin pelaamiseen ja fiilistelyyn, enkä itsekään käytä valokuvatiloja juurikaan. Provosoivasta aloituksesta huolimatta odotin Switchin New Pokémon Snapia mielenkiinnolla, sillä viimeksi Nintendo 64:llä nähty Pokémon Snap on yksi sarjan rakastetuimmista spin-offeista. Riittävätkö pelin antimet takaamaan täyden hinnan edestä hupia?

New Pokémon Snapin alussa pelaaja aloittaa taipaleensa Lental-alueella Professori Mirrorin assistenttina. Mirror tutkii Pokémonien käyttäytymistä luonnonoloissa, ja häntä kiinnostaa erityisesti Illumina-ilmiö, joka saa tietyt taskuhirviöt ja kasvit hohkaamaan valoa. Tutkiminen tapahtuu tietenkin ahtautumalla alukseen ja ottamalla kuvia kaikesta, mikä liikkuu, nukkuu ja seisoo paikallaan. Tutkimustiimissä on mukana pelaajan ja proffan lisäksi alkuperäisen Snapin pelihahmo Todd sekä pari jaloissa pyörivää tenavaa.

Varsinainen pelattavuus on samankaltaista kuin vuoden 2000 versiossa. Kärry kuljettaa pelihahmon luontoreservaatin päästä päähän, ja pelaajan tehtäväksi jää napsia kiertoajelulla mahdollisimman komeita potretteja Pokémoneista. Kuvaamisen avuksi pelaaja saa pelin edetessä työkaluja, joilla vaikuttaa ympäristöön. Skannausta, hedelmiä, soittorasiaa ja Illumina-kuulia käyttämällä taskuhirviöitä voi manipuloida paremmille kuville otollisiin paikkoihin ja asentoihin. Työkalujen avaaminen ja monipuolinen käyttö on tärkeää tiettyjen Pokémonien houkuttelemiseen linssin eteen sekä huippupisteiden metsästykseen.

Entäs se kuvaaminen sitten? Kamera toimii moitteettomasti ja liikkuu nopeasti, ja kuvia voi ottaa yhden kentän aikana 72 kappaletta. Kuvausvälineessä on vain zoomaustoiminto, joten monimutkaisuudesta ei oikein voi puhua. Kentän jälkeen jokaisesta hirviölajista valitaan yksi kuva arvioitavaksi professorille, joka pisteyttää otoksen muun muassa otuksen koon ja asennon perusteella. Jokaisesta Pokémonista voi saada pisteitä Photodexiin neljästä eri kuvasta, joiden täytyy olla erilaisista tilanteista. Esimerkiksi yhden tähden kuva merimakkaramaisesta Pyukumukusta on tavallinen rantapotretti, kahden tähden kuvassa se syö hedelmää ja neljän tähden kuvassa pötkylä lentää Pelipperin nokasta mereen. Erilaisten tilanteiden metsästys on palkitsevaa ja kannustaa pelaamaan tasoja läpi monta kertaa. Ja sitä paitsi, kukapa ei pitäisi isojen hirviöiden huomassa nukkuvien pikkumonstereiden kuvaamisesta?

Erilaisia kuvausalueita on 12, joissa on vähintään kaksi kenttää yhtä lukuun ottamatta. Ratoja riittää lumivuorista viidakkoon ja merenpohjasta tulivuoreen, eikä kuvattava lopu kesken. Suurinta osaa alueista pääsee tutkimaan vaihtelun vuoksi sekä päivällä että yöllä. Joku voisi haukkua ratkaisua kierrättämiseksi, mutta henkilökohtaisesti pidän aikasysteemin toteutuksesta. Päivisin ärhäkkä Arbok nukkuu öisin nätillä kerällä, ja Comfeyiden asuttaman kukkakedon täyttää öisin Combee-mehiläisyhdyskunta. Jokaista aluetta pelaamalla voi nostaa sen tutkimustasoa, joka kasvattaa kuvattavien otusten määrää ja avaa vaihtoehtoisia polkuja.

Pelin trailereita komistaneet Illumina-Pokémonit ovat eräänlaisia pomotasoja, joissa seurataan tiettyä hirviötä koko kentän ajan. Etenkään ensimmäisellä pelikerralla nämä tasot eivät oikein säväytä, sillä valo-oliosta kelpaavat vain kuvat, joissa sen erikoiset valokuviot eli Illumina-ilmiö näkyy. Yhden otuksen jahtaaminen useiden minuuttien ajan on muutenkin hieman tylsänpuoleista, mutta onneksi myöhemmillä yrittämillä hirviövalikoima kasvaa edes vähän.

New Pokémon Snap voi kuulostaa sangen yksinkertaiselta peliltä, koska sellainen se oikeastaan on. Se, mikä tästä tekee loistavan pelin, on taskuhirviöiden kohtelu luonnossa asuvina eläiminä. Ensimmäinen kerta uudessa tasossa on paras kokemus, koska silloin uutta kuvattavaa voi bongailla jokaisesta nurkasta, ja jotain tulee missattua lähes väkisin. Yhdellä kierroksella saatoin keskittyä ottamaan kuvia maata kaivavasta Mightyenasta, jolloin loisto-otokset iglussa kököttävistä Snorunteista siirtyivät toiseen kertaan. Erilaisia tilanteita riittää vaikka millä mitalla, ja kuvattavia monstereitakin on yli 200. Oma läpipeluuni kesti hieman alle 10 tuntia, mutten nähnyt läheskään kaikkia Pokémoneja, saatika että olisin napannut neljän tähden kuvat puolistakaan kohtaamistani monsuista. Tekemistä ja vinkkejä tarjoavat myös sivuhahmot, jotka saattavat kuvailla paikkoja ja otuksia, joista haluavat hyvän kuvan.

Kuvaamista tukevat osallaan kaunis ulkoasu ja sosiaaliset ominaisuudet. Rajatulla mutta laajalla hirviövalikoimalla Pokkén Tournamentista tunnettu Bandai Namcon tiimi on saanut puristettua todella eläväisiä ja yksityiskohtaisia ympäristöjä ja otuksia. Jopa Arbokin suomut on havaittavissa tarkkaan katsomalla. Peli pyörii tasaisesti, vaikkakin välivideot ovat graafisesti ja suorituskyvyltään varsinaista peliä heikompia. Otettuja kuvia voi koristella ja muokata laajalla valikoimalla tarroja, suodattimia ja kehyksiä, ja potretit on helppo asettaa muiden nähtäville nettiin Nintendo Switch Online -jäsenyyden avulla tai siirtää puhelimelle. Pelin julkaisun yhteydessä markkinoille tuotiin myös Instaxin printteri, jolla Switchin kuvia voi printata suoraan fyysiseen muotoon.

Yhteenveto

Vanhalle Pokémon-fanille New Pokémon Snap on loistava hyvän mielen peli. Suorituspaineet ovat poissa, kun tärkein tehtävä on napata söpöimpiä, siisteimpiä tai hauskimpia kuvia laajasta hirviövalikoimasta. Peli toimii ja pyörii nätisti, ja se tarjoaa hyvät työkalut kuvien muokkaamiseen ja jakamiseen. Kymmenisen tuntia vievä peruspeli tarjoaa runsaasti tekemistä vielä läpäisyn jälkeen, mutta jos Pokémon-ilmiö tai valokuvaaminen ei kiinnosta lainkaan, kannattaa lompakko pitää kiinni.

Hyvää:
– Kaunis grafiikka ja monipuoliset ympäristöt
– Laaja Pokémon-valikoima
– Monipuoliset jakotyökalut

Huonoa:
– Maksaa täysihintaisen pelin verran
– Tylsähköt ”pomokentät”

”Wonderful!”

Kiitokset Bergsalalle arvostelukappaleesta.

New Pokémon Snap
Alusta:
Switch
Ilmestynyt: 30.4.2021
Kehittäjä: Bandai Namco
Julkaisija: Nintendo