Arvostelussa The Cosmic Wheel Sisterhood

Feminiinistä energiaa uhkuva tulevaisuus

Usein päivitellään sitä, ettei videopeleissä ole tarpeeksi vahvoja naishahmoja. Muun muassa tarinavetoisen The Red Strings Clubin kehittäneen Deconstructeamin uusimmassa seikkailussa The Cosmic Wheel Sisterhoodissa tätä ongelmaa ei ole, sillä kaikki hahmot yhtä infernaalista mörköä lukuun ottamatta ovat toinen toistaan vahvempia naisia.

Visual novel -tyylisen teoksen pääosassa on kaukaisella asteroidilla asustava Fortuna-noita. Hänet karkotettiin pois ystäviensä luota, koska hän ennusti noitapiirin karmaisevan lopun tarotkorteillaan. Nyt kostonhimoinen, eristäytyneisyydestä tarpeekseen saanut noita haluaa entisen elämänsä takaisin. Fortuna tekee sopimuksen infernaalisen olennon kanssa, ja pian hän saa käyttöönsä uudet kortit, joiden avulla pystyy ennustamaan tulevaisuuden.

The Cosmic Wheel Sisterhood on tarinaltaan hyvin nykyaikainen – se huokuu feminiinistä energiaa ja huomioi myös erilaiset vähemmistöt. Tarina juhlistaa naiseutta kaikissa sen eri muodoissa ja hahmokaartiin kuuluukin kaikennäköisiä ja -kokoisia naisia. Kertomus avautuu hitaanpuoleisesti – ensimmäisen tunnin ajan tarina laahaa eteenpäin niin hitaasti, että tapahtumiin keskittyminen alkoi omalla kohdalla herpaantumaan. Loppua kohden tunnelma kuitenkin tiivistyy, mutta itse olin siinä vaiheessa jo niin kyllästynyt, etten pystynyt nauttimaan pääjuonesta kunnolla. Koska kyseessä on visual novel -tyyppinen peli, on tärkeänä osana pelaamista myös tarinaan vaikuttaminen omia valintoja tekemällä.

Muihin genren peleihin verrattuna pientä omaperäisyyttä The Cosmic Wheel Sisterhoodiin tuo oman korttipakan rakentaminen. Ominaisuus on suurimmaksi osaksi mielenkiintoinen, mutta siinäkin on omat ongelmansa. Kortit rakentuvat palapelin lailla kolmesta osasta, eri elementtien avulla. Ensin valitaan taustakuva, seuraavaksi keskiössä oleva symboli ja viimeiseksi korttiin lisätään muutamia koristeita. Konsoliohjaimella osien siirteleminen ja käänteleminen sujuu vähän takkuisesti, eikä palasia saa aina aseteltua täysin niin kuin olisi halunnut. Muissakin kohdissa, kuten valikoissa, huomaa hyvin, että peli on suunniteltu PC-pelaajat mielessä.

Toinen ärsytystä aiheuttava ominaisuus korttien rakentamisessa on se, etteivät taustakuva, symboli ja koristeet aina sovi yhteen. Korteista on vaikea saada haluamansa näköisiä, sillä kaikki palaset ovat aivan kuin eri maailmoista. Askartelua vaikeuttaa myös se, että joitakin osia ei pysty poistamaan, vaan niiden on pakko olla kortissa.

Fortunan luo saapuu tasaisena virtana noitia, jotka palavat halusta tietää tulevaisuutensa. Ennustaminen on simppeliä hommaa: kortit sekoitetaan ja pakasta vedetään tarvittava määrä kortteja. Tämän jälkeen valitaan muutamasta vaihtoehdosta kortin sanoma eli kysyjän tulevaisuus. Se, millaisen kohtalon Fortuna kysyjälle valitsee, vaikuttaa pelin kulkuun ja osin myös lopputulokseen.

Ulkoisesti The Cosmic Wheel Sisterhood on todella kaunista katseltavaa. Vaikka suurin osa ajasta vietetään tuijotellen Fortunan kotiasteroidia, ei kaunein värein ja pikseligrafiikoin koristeltuun maisemaan kyllästy. Kiitosta ansaitsee myös hahmosuunnittelu, sillä kaikki vastaantulevat noidat näyttävät ihanan omituisilta, eikä kahta samankaltaista hahmoa tule tavattua. Minkäänlaista ääninäyttelyä ei tosin ole, ja taustamusiikkikin on rentouttavan vähäeleistä.

Yhteenveto

The Cosmic Wheel Sisterhood on ihan kiva, noin kuuden tunnin pituinen seikkailu. Pitääkö pelistä vai ei, riippuu täysin siitä, onnistuuko pääsemään sisään pelin tarinaan. Itse kadotin mielenkiintoni kosmiseen kertomukseen jo pelin alkupuolella, ja siitä johtuen osa pelikokemuksen hienoudesta jäi puuttumaan. Viihdyin kuitenkin tarot-korttipakan rakentamisen ja kauniiden grafiikoiden parissa, joten aivan täysin hukkaan heitetyltä tuo kuusi tuntia elämästäni ei tuntunut.

Hyvää:
– Kaunis pikseligrafiikka
– Vahvojen naishahmojen laaja kirjo
– Omien korttien tekeminen on erikoinen ja massasta poikkeava ominaisuus
– Keskivertoa parempi tarina…

Huonoa:
– …jos mielenkiinto säilyy hitaasta alusta huolimatta
– Suunniteltu PC-pelaajat mielessä, ohjaimella pelaaminen ei optimaalista
– Korteista vaikea saada halutun näköisiä

”Noitapiiri pyörii, naiset siinä hyörii.”

Kiitokset Cosmocoverille arvostelukappaleesta.

The Cosmic Wheel Sisterhood
Alusta:
Switch, (Win)
Ilmestynyt: 16.8.2023
Kehittäjä: Deconstructeam
Julkaisija: Devolver Digital