Arvostelussa Monster Hunter 4 Ultimate

Karavaani kulkee

Nintendon konsoleilla viime vuodet viihtynyt Monster Hunter on yksi Japanin suosituimmista pelisarjoista, ja fanikunta on kasvanut lännessäkin sen verran, että Capcom päätti tuoda sarjan uusimman osan tänne vain puolen vuoden viiveellä Japanin julkaisupäivästä. Kokeneet metsästäjät voivatkin juhlia, sillä 3DS:n Monster Hunter 4 Ultimate on sarjan tähänastisesti laajin peli.

Pohjimmiltaan Monster Hunter toimii edelleen aiemmin totutulla tavalla, mutta metsästysalueet ovat tällä erää tuoreita, uusia hirviöitä on kymmeniä ja mukana on vielä muutama pelimekaaninen uudistus. Pelaajaa luo tuttuun malliin oman metsästäjähahmonsa ja kissa-apurinsa, minkä jälkeen hänet palkataan puolustamaan pientä kylää metsien petoja vastaan. Lähiympäristöstä täytyy kerätä sieniä, yrttejä, jalometalleja sekä tietysti petojen suomuja, häntiä ja muita ruumiinosia, joilla päivitetään omaa varustusta alati vaikeutuvia koitoksia varten.

Pelaajan ei tarvitse tällä kertaa kuitenkaan tyytyä tallustelemaan vain yhdessä tukikohtana toimivassa kylässä, sillä nyt oma sankari liikkuu kartalla kiertävän karavaanin mukana. Tarinaa kerrotaan dialogilaatikoiden ja monstereita esittelevien näyttävien videoiden avulla. Luettavaa annetaan välillä liikaa, mutta karavaanarien keskuudesta on onneksi muutama persoonallisempikin kaveri.

Uuteen monsterikatalogiin kuuluu pari mielenkiintoista tapausta. Juonen pääosassa on mystistä raivotautia muille pedoille levittävä Gore Magala -niminen otus. Ajoittain kohdattavat viruksen saastuttamat hirviöt ovat kahta kauheampia vastustajia, varsinkin jos myös pelaajan hahmo sairastuu. Tällöin innokas metsästäjä menettää hetkeksi kokonaan elinvoiman palautumiskyvyn. Pedot voivat sylkeä myös myrkkyä, tulta, tai aiheuttaa muita pelaajaan vaikuttavia efektejä. Synkän Gore Magalan lisäksi muita mieleenpainuvia uusia tuttavuuksia ovat esimerkiksi käärmemäinen Najarala ja pelin kansikuvapoika Seregios.

Pelaaja ei ole täysin avuton rajuja hirviöitä vastaan. Uudet, jokseenkin paikoittain oudon pikselimäiset ja karkeat taisteluympäristöt sisältävät esimerkiksi paljon kiipeiltäviä kielekkeitä, joiden päältä monsterit voi yllättää hyppäämällä näiden selkään. Apua kamppailuissa on myös aiempaa älykkäämmistä ja tehokkaammista kissapartnereista. Oman ja apureiden aseistuksen päivittäminen ovat kuitenkin ne tärkeimmät keinot pysyä tehtävien vaikeutumisen mukana. Välillä samaa hirviötä voi joutua lahtaamaan jopa kymmeniä kertoja kestävämmän kypärän tai voimakkaamman miekan takomiseen vaadittavan varpaankynnen saamiseksi. Eri tavoin toimivia aseluokkia on peräti 14 erilaista, joista debyytin Monster Hunter 4 Ultimatessa tekevät energiaa varastoiva kirvesmiekka ja perinteisemmistä kontaktiaseista hieman poikkeava hyönteiskeppi.

Mikäli metsästysreissut eivät onnistu millään yksin, saa apua lähiverkon tai internetin muilta pelaajilta. Verkkopelin ja oman tukikohdan välillä navigoimisessa on päästy eroon edellisten osien serverivalikoiden kanssa värkkäämisestä ja kaikki hoidetaan tällä kertaa vaivattomasti 3DS:n alaruudun painikkeiden avulla. Neljän pelaajan moninpeli pyörii useimmiten myös täysin viiveettä, ja ainoat ongelmat ilmenevät pääasiassa yhteisen kielen löytämisessä eri kansallisuuksien välillä.

Yhteenveto

New Nintendo 3DS:n matalaresoluutioinen näyttö ei tee parasta oikeutta Monster Hunter 4 Ultimaten ympäristöille ja hirviöille, mutta jos tämä ei häiritse, tarjoaa peli jopa satoja tunteja pelattavaa metsästykseen omistautuville pelaajille. Monster Hunterin verkkomoninpeli on ehkä parasta, mitä 3DS:llä on nähty.

Hyvää:
– Järjetön määrä metsästettävää
– Uudet alueet ja hirviöt
Toimiva moninpeli

Huonoa:
– Jatkuva grindaus
Rosoinen grafiikka

Hirviönmetsästys on palkitsevaa, kunhan pääsee ensin korkean aloituskynnyksen ohi.

Arvostelu julkaistu alun perin IGN Suomessa.
Lue myös Monster Hunter 4 -opas.

Monster Hunter 4 Ultimate
Alusta:
3DS
Ilmestynyt: 13.2.2015
Kehittäjä: Capcom
Julkaisija: Nintendo