Arvostelussa Manticore: Galaxy on Fire

Tähtiketun järjestelmän naapurissa tapahtuu

Galaxy on Fire ‑sarjalla on pitkä historia, mutta kovin monelle kyseinen nimi sanoo tuskin mitään. Tämä avaruuseepos aloitti tiensä matkapuhelimilla jo vuonna 2006, jonka jälkeen sarja on jatkanut elämäänsä yhä uudempien mobiilivimpaimien sekä tietokoneiden ruuduilla. Konsoleiden puolelle avaruuslaivasto ilmestyy madonreiästä kuitenkin vasta nyt, Manticore: Galaxy on Firen Nintendo Switch ‑version myötä. Kyseessä on mobiililaitteille julkaistun Galaxy on Fire 3: Manticoren uusi käännös, joka on muunnettu täysiveriseksi konsolipeliksi ilman mikromaksuja tai muita mobiilipeleistä tuttuja kirosanoja. Pärjääkö kosketusnäyttölaitteille suunniteltu avaruusooppera kuitenkaan konsolimarkkinoilla?

Pelin tarina alkaa siitä, kun nimettömän ja hiljaisen päähenkilön avaruusalus hajoaa yhteenotossa avaruuspiraattien kanssa. Onneksi lähistöllä liikkuu mainetta ja kunniaa niittävä Manticore-alus, jonka miehistö pelastaa pilotin pulasta ja samalla ottaa hänet palkkalistoilleen. Pian Manticoren miehistö todistaa kauheaa The Shattering ‑tapahtumaa, jossa valtava määrä ihmisiä ja muita avaruuden otuksia menettää henkensä planeetan räjähtäessä poliittisesti merkittävän konferenssin aikaan. Manticoren vastuulle jää totuuden selvittäminen sekä vastuussa olevan henkilön tuominen oikeuden eteen.

Tarinaa kerrotaan lähinnä ääninäytellyn dialogin välityksellä suoraan ohjaamosta käsin. Manticoren tiimiläiset ovat äänessä myös lähes jokaisen tehtävän aikana, eikä morkkaavia roistojakaan ole unohdettu. Ääninäyttelijät hoitavat tonttinsa uskottavasti, mutta aivan pelialan palkintogaalojen ehdokaslistoille rahkeet eivät riitä. Juonenkäänteitä käsitellään melko pintapuolisesti, mutta hahmokaartiin kuuluu onneksi muutama kiinnostavampi tapaus. Erityisesti kylmää huumoria ja huonoja sanaleikkejä laukova aluksen tekoäly Jalen kuuluu valiojoukkoon.

Nintendo-fanit huomaavat Manticoressa yhtäläisyyksiä varmasti Star Foxin kanssa, sillä alus käyttäytyy monissa tehtävissä kuin Foxin Arwing All-Range Modessa. Tehtävät on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen osa on toiminnallinen osuus, jossa lopullisena tavoitteena on yleisimmin kaikkien vihollisten eliminointi. Muita tehtävätyyppejä ovat muun muassa kuljetusaluksen puolustaminen, piraattikomentajien metsästäminen ja avaruusasemien hakkeroiminen. Lähes jokaisessa missiossa pelaajaan perässä seuraa vielä pataljoona vihamielisiä aluksia. Arcademainen ohjaus tuntuu kaikin puolin erinomaiselta, joten konnien räiskiminen ei käy heti tylsäksi. Jo muutaman tehtävän jälkeen on selvää, että aluksen kilven suojaaminen ja barrel rollien tekeminen on ehdottoman tärkeää selviytymisen kannalta.

Toiminnallisen osuuden jälkeen aluetta voi tutkia vapaasti etsien tiedonmurusia sekä uusia aseita ja osia parempien aluksien rakentamista varten. Kolutuille alueille on myös mahdollista palata muuten lineaarisesti etenevässä seikkailussa. Ympäristön haravoiminen on ehdottomasti pelin heikoimpia puolia, sillä se merkitsee tempon lässähtämistä pelaajan joutuessa käytännössä etsimään neulaa tähtienvälisestä heinäsuovasta. Kerättävien esineiden löytämisessä auttaa lennokki, joka lähettää signaalia lähestyessään kohdetta ja etenee sitä kohti huomatessaan sen. Harmillisesti lentävä avustaja on vain liian usein täysin sekaisin laskiessaan lyhintä reittiä kerättävän esineen luo. Kiivaita taisteluita ajatellen kentissä on kiitettävästi tilaa ja vaihtelevuutta.

Yksinpelikampanjassa etenemällä avautuu uusia aluksia, jotka eroavat toisistaan muun muassa tehoiltaan ja kestävyydeltään. Jokainen kulkupeli voi kantaa kahta asetta, jotka voi valikoida vapaasti kerätystä arsenaalivarastosta. Aseet vaihtelevat plasmakäyttöisistä tarkkuuspyssyistä luotikäyttöisiin sarjatuliaseisiin, joiden lisäksi käytettävissä voi olla myös ohjuksia tai muita apuvälineitä. Aluksien ja aseiden ominaisuuksia pystyy myös parantamaan käymällä miehistön säästöpossulla. Pomovastuksilla on tietyt heikkoutensa ja vahvuutensa, joten oikeilla varusteilla voi olla lopputulokseen iso merkitys.

Galaxy on Fire näyttää parinkympin ladattavaksi peliksi tyylikkäältä. Parhaimmillaan meno on kuin Star Warsista konsanaan aluksen väistellessä vihollisia tulisateen keskellä. Pelin ääniefektit auttavat toimintaan sopivan tunnelman luomisessa, sillä räjähdykset ja lasereiden suhahdukset kuulostavat asianmukaisen tuhdeilta. Myös musiikkiraita istuu sotimiseen hyvin, mutta se ei varsinaisesti tarttunut mieleen edes yli kahdeksan tuntia kestävän kampanjan aikana. Tehtävää pelissä tosiaankin riittää, etenkin jos haluaa löytää kaikki kerättävät ja virittää alukset äärimmilleen. Valittavana on kolme vaikeusastetta, joista jo keskimmäinen tarjoaa mukavasti haastetta, vaikka vihollisten tekoälyssä olisikin hieman parantamisen varaa. Tässä suhteessa laatu on korvattu määrällä, sillä etenkin pomovastukset kestävät iskuja kuin muurit.

Näinkin teräväksi ja toiminnantäytteiseksi peliksi Manticore pyörii sulavasti pelitavasta riippumatta, mutta intensiivisimmissä taisteluissa annetaan välillä periksi 60 kuvan päivitystahdin tavoitteesta. Enemmän harmittavat esimerkiksi pitkät lataustauot, joita on vieläpä paljon. Pelin valikot ovat jostain syystä kömpelöitä ja hitaita ristiohjaimella, vaikka tatilla ne toimivat lähes kelvollisesti. Tämä ongelma on kuitenkin varmasti mahdollista korjata päivityksellä. Lisäksi kenttiin on jäänyt joitain asteroideja ja seiniä, joiden läpi sujahtavat ongelmitta niin omat kuin piraattienkin laivastot.

Yhteenveto

Manticore: Galaxy on Fire täyttää kolmiulotteisen avaruusräiskinnän aukon Switchin pelikatalogissa onnistuneesti tarjoamalla hyvän käännöksen laadukkaasta mobiilipelistä. Peli ei ole täydellinen, sillä vaikka toiminta onkin pääsääntöisesti todella viihdyttävää, jättää avaruuden tutkiminen kylmäksi. On joka tapauksessa hienoa nähdä parhaimmista mobiilipeleistä konsolikäännöksiä, jotka korjaavat alkuperäisen julkaisun ongelmia ja säilyttävät parhaat puolet. Sarjan fanien keskuudessa erityisesti Galaxy on Fire 2 on niittänyt mainetta niin puhelimilla kuin tietokoneellakin, joten toivottavasti myös se nähdään jonain päivänä Nintendon hybridikonsolilla.

Hyvää:
– Tyylikästä avaruusoopperaa
– Erinomainen ohjaus
– Alusten kehitys ja eri aseiden vaihtelu

Huonoa:
– Tutkimusvaiheet ovat tylsiä
– Pienet bugit ja kömpelöt valikot
– Lataustauot

Do a barrel roll!

Kiitokset Koch Medialle arvostelukappaleesta.

Manticore: Galaxy on Fire
Alusta:
Switch
Ilmestynyt: 19.4.2018
Kehittäjä: Deep Silver Fishlabs
Julkaisija: Koch Media