Arvostelussa Aviary Attorney: Definitive Edition

Linnunaivoiset lakimiehet

Miltä kuulostaisi oikeuden puolesta taistelu lakimiehenä visual novel ‑tyylisessä pelissä? Alkuun kenties melko tylsältä ja kuivalta, mutta jo Phoenix Wright: Ace Attorney ‑sarja osoitti, että oikeussalidraama voi olla yllättävän jännittävää. Alkujaan Kickstarterin välityksellä joukkorahoitettu Aviary Attorney yrittää osaltaan saada siivun Ace Attorneyn suosiosta, mutta esikuvastaan poiketen ihmisten sijasta oikeudessa häärivätkin tällä kertaa eläimet.

Aviary Attorney seuraa lakimieshaukka Jayjay Falconin sekä hänen avustajanaan toimivan Sparrowsonin elämää vallankumouksen kynnyksellä olevassa Ranskassa. Valtion kadut, pubit ja aukiot ovat levottomia, mikä osaltaan tuo parivaljakolle oikeusjuttuja ratkottavaksi. Puolustajana toimivan Falconin on tutkittava rikospaikkoja, haastateltava silminnäkijöitä sekä lopulta puolustettava syytettyä oikeudessa. Rakenne on melko tuttua kauraa, jos Ace Attorney ‑pelit ovat vähänkin tuttuja.

Hyvä tarina sekä kiinnostavat hahmot ovat minkä tahansa visual novel ‑pelin tärkeimpiä piirteitä, eikä Aviary Attorney jätä tässä mielessä kylmäksi. Eläinkunta on vahvasti edustettuna, sillä vastaan tulee niin lintuja, susia kuin vaikka elefanttia ja kirahviakin, jotka ovat jokainen omanlaisiaan persoonallisuuksia. Erityisesti Sparrowsonin ja Falconin välinen sanailu on käsikirjoituksen tähtihetkiä, josta ei myöskään huumoria puutu Sparrowsonin ajatuksenjuoksun pyöriessä useammin ruuassa kuin rikosten ratkomisessa.

Ennen oikeuteen menemistä on valmistauduttava keräämällä todisteita murhapaikalta ja muista lokaaleista. Jokaisen tutkinnan aikana voi käydä muutamassa eri paikassa, joissa vierailu vie kokonaisen päivän pelin sisäistä aikaa. Käytettäviä päiviä on vain rajallinen määrä, mikä saattaa toisinaan nostaa panoksia joidenkin visiittien vain tuhlatessa aikaa. Ympäri Pariisia sijoitetuissa kohteissa, kuten Notre Damessa, Louvressa tai vaikka pienessä suklaaputiikissa, voi jutella paikallisille eläimille sekä toisinaan tutkia ympäristöjä vihjeiden perässä. Jos pelaaja päättää poistua alueelta tekemättä salapoliisin töitä riittävästi, saattaa arvokkaita todisteita jäädä huomiotta.

Kun totuuden hetki koittaa oikeuden kokoontuessa, on todisteiden paras olla kasassa, sillä ne voivat vaikuttaa koko istunnon onnistumiseen. Keskeisin osio on puolustajan ja syyttäjän välisen sanaharkan lisäksi silminnäkijän ristikuulustelu, jonka aikana on mahdollisuus painostaa todistajaa detaljien perässä. Muutamassa ennalta määrätyssä kohdassa voi lisäksi esittää todisteita, jotka osoittavat kuulusteltavan puhuvan palturia. Mikäli kaikki sujuu kuin rasvattu, tuomaristo on vakuuttunut syytetyn syyttömyydestä ja tapaus on loppuun käsitelty.

Aviary Attorney sisältää muutaman kikan, jotka erottavat sen esikuvastaan. Kenties kiinnostavin näistä on mahdollisuus joko onnistua tai epäonnistua syytetyn puolustamisessa, mikä osaltaan vaikuttaa myös tarinaan myöhemmissä kappaleissa. Tässä piilee myös Aviary Attorneyn turhauttavin puoli, sillä jos tutkimusosion aikana on ohittanut jonkin todisteen, saattaa oikeudessa voittaminen olla kirjaimellisesti mahdotonta. Pelaajaa tästä ei rankaista muulla kuin huonolla omatunnolla, mutta myöhemmissä kappaleissa omat epäonnistumiset saattavat muistuttaa itsestään. Toisinaan Aviary Attorney onnistuu rikkomaan ennakkoluulot ja yllättämään positiivisesti, mutta vain muutamassa kohdassa koin ratkaisun olevan oikeasti yllättävä.

Paperilla Aviary Attorney on oikein kelvollinen oikeussalidraama, mutta se kärsii pahasti sisällön puutteesta. Oikeusjuttuja on vain kourallinen, minkä lisäksi jokainen istunto kestää vain hetken. Kaukana ovat Ace Attorneysta tutut, pitkät ja intensiiviset ristikuulustelut, sillä painostettavia väitteitä on vain kourallinen, minkä lisäksi todisteita voi esittää vain tiettyinä hetkinä. Alueiden tutkiminen jää myös melko pinnalliseksi, vaikka toki eläinten kanssa juttelu on mielekästä pätevien käsikirjoittajien ansiosta. Tarinan läpäisyyn menee vain viitisen tuntia, mutta jokaisen vaihtoehtoisen lopun metsästäminen voi tuoda kokemukselle pari tuntia lisää kestoa.

Visuaalisesti Aviary Attorney on silmiinpistävä, sillä käsinpiirretyt hahmot ja ympäristöt ovat yksityiskohtaisia ja tuovat vanhojen kirjojen piirrokset mieleen. Hahmojen animointi on melko pelkistettyä liikkeen kohdistuessa lähinnä eläinten päihin, mutta muuten jälki on todella laadukasta. Samaa voi onneksi sanoa myös äänipuolesta, sillä Aviary Attorneyn musiikkiraita sisältää monia hienoja kappaleita, jotka ovat tyyliltään melko klassisia ja sopivat loistavasti peliin temaattisesti. Aviary Attorney toimii loistavasti niin kannettavana kuin television ruudultakin, joskin kosketusnäyttötuen puute on tämän tyylisessä pelissä pieni pettymys.

Yhteenveto

Aviary Attorney on kelvollinen oikeussalidraama, joka kanavoi Ace Attorneyn henkeä vaihtelevalla menestyksellä. Dialogiltaan, teemaltaan ja piirrosmaiselta tyyliltään peli tekee suuren vaikutuksen, mutta syytetyn puolustaminen ja alueiden tutkiminen jäävät melko pinnalliselle tasolle, vaikka ne ovat tärkeimpiä pelimekaniikkoja. Pituudella Aviary Attorneyta ei myöskään ole pilattu, mutta toisaalta peli ei sen johdosta myöskään koskaan jumita liian pitkään paikoillaan. Uutta Ace Attorney ‑peliä odottaville Aviary Attorney saattaa olla maukas välipala, mutta potentiaalia olisi ollut paljon suurempiinkin keisseihin.

Hyvää:
– Kiinnostava asetelma sekä hyvin kirjoitetut hahmot
– Upea ulkoasu
– Valinnoilla on merkitystä

Huonoa:
– Sekä tutkiminen että oikeusistunnot jäävät pinnalliselle tasolle
– Yhdenkin todisteen puuttuminen voi tehdä oikeusistunnoista merkityksettömiä
– Melko lyhyt

Haukka jää hieman Feeniksin varjoon.

Kiitokset Vertical Reachille arvostelukappaleesta.

Aviary Attorney: Definitive Edition
Alusta:
Switch, (Win, Mac, Linux)
Ilmestynyt: 30.1.2020
Kehittäjä: Sketchy Logic
Julkaisija: Vertical Reach