Arvostelussa Irem Collection Volume 2

Volyymia isommalle

Musiikkimaailmassa ovat kaiken maailman best ofit ja greatest hitsit tuttuja jo monen vuosikymmenen ajalta. Joskus pitkän linjan bändit ja artistit julkaisevat kuitenkin myös sellaisia kokoelmapaketteja, jotka sisältävät niitä vähemmän tunnettuja kappaleita. Tämä julkaisutapa on tajuttu vihdoin myös pelialalla. R-Typestä tunnettu japanilainen Irem-pelitalo on päässyt kokoelmissaan jo toiseen osaan asti, ja jälleen olisi tarjolla vanhan koulukunnan ammuskelua kolmen pelin edestä.

Ensimmäinen Irem-kokoelma kärsi hieman siitä, että siihen sisältyneet pelit eivät edustaneet kuin shmup-pelien keskitasoa, eikä toinenkaan paketti koostu kovin muistettavasta tavarasta. Erilaista pelattavaa on sentään tarjolla laajemmasta skaalasta sen ainaisen avaruusräiskyttelyn sijaan.

Contran kanssa run & gun -genren patriarkkoihin lukeutuva GunForce (1991) löytyy paketista niin kolikkopeliversiona kuin kotikonsoleille ilmestyneenä SNES-käännöksenäkin. Kupletin juju on juosta aseet laulaen ruudulla vasemmalta oikealle, ja tietysti ampua kaikkea kohti tulevaa. Arcade-GunForce on erittäin pätevä peli genressään, vaikkakin myöhempien aikojen sukulaispelien esittelemät innovaatiot esimerkiksi ase- ja ammuskelumekaniikkojen saralla loistavatkin siinä poissaolollaan.

Irem ei kehittänyt itse pelin kotikonsoliversiota, vaan tämä tehtävä annettiin Bits Studiosille, jonka osaamattomista käsistä lähti aikoinaan maailmalle aikakauden kauheimpia SNES-pelejä. GunForcen SNES-porttaus on yksi sulka lisää kyseisen studion likaiseen hattuun, joten näistä kahdesta vaihtoehdosta kannattaa peluuseen ottaa ehdottomasti alkuperäisversio. Joskus on epäreilua vertailla kolikkopeli- ja kotikonsoliversioita keskenään, mutta tässä tapauksessa konsolikäännöstä varten on tehty niin suuria leikkauksia visuaalisella puolella, että nopeasti katsottuna sitä voisi luulla täysin eri peliksi. Onnettomaksi yltyvä nykiminen ja hidastelu eivät myöskään tee SNES-versiolle kunniaa.

GunForce II (1994) on Irem Collection Vol. 2:n ehdoton helmi. Jos jatko-osan tehtävä on tehdä ensimmäisen osan asiat paremmin, isommin ja äänekkäämmin, on GunForce II malliesimerkki tästä. Ruudulla on niin paljon räjähdyksiä, ammuksia, vihollisia ja pelastettavia bikinibeibejä, että heikompia hirvittää ja hyvien run & gun-pelien ystäviä hykerryttää. Pelin asesysteemiä on väännetty siihen kuuluisaan yhteentoista, ja nyt pelaajalle annetaan mahdollisuus leikkiä kahdella aseella samaan aikaan. Pyssyihin saa valita vielä power-upeilla eri tulitusmuodot, jotka tuovat myös pienen taktisen elementin piristämään päälle hakkaavien vihollispataljoonien kaitsemista. GunForce II on teemoiltaan hyvin lähellä Metal Slug -pelejä, ja ei ole suinkaan sattumaa, että tekijätiimi siirtyikin tämän pelin julkaisun jälkeen kehittämään SNK:lle tätä loisteliasta pelisarjaa.

Kaukaiseen vuoteen 2004 sijoittuva Air Duel (1990) on GunForce II:n tapaan täysin uusi kokemus oman kodin viihdejärjestelmiensä eteen jumittuneille länkkäreille, sillä ainoastaan kolikkopelihalleihin jäänyt peli ei myöskään poistunut koskaan Japanista. Lohdutuksen sanana Air Duel ei kuitenkaan ole mikään suuri menetetty sukupolvikokemus, vaan jälleen yksi perustason vertikaalista avaruusammuntaa seitsemän lyhyehkön kentän verran tarjoava rykäisy, ja siinä se. Kontrollit toimivat kuten shmup-pelien vähittäisvaatimuksena on, mutta esimerkiksi uudet musiikit ja aseet unohtuvat jo siinä vaiheessa, kun vuorossa on seuraava kenttä. Shmup-kehittäjä ei haluaisi koskaan peliään kutsuttavan unettavaksi, mutta Air Duel on pyhässä keskinkertaisuudessaan juuri sellainen tapaus. Toisistaan hieman eroavat alukset, kuten suoraan tulittava hävittäjä ja ”viuhkamaisesti” ampuva kopteri sentään tuovat vähän jotain pelaajan hereillä pitävää toimintaa.

Hyvien tapojen mukaisesti kokoelman peleihin on lisätty online-pistetilastot sekä pelaamista helpottava takaisinkelausominaisuus. Aputoimintoa käyttämällä jokainen peli on pelattu läpi yhdellä istumalla, joten sen käyttöä kannattaa harkita kahdesti sen mukaan, kuinka monta euroa pelikolmikkoon laittoi ja paljonko rahoille haluaa vastinetta pelitunneissa mitattuna.

Yhteenveto

Irem Collection Volume 2 on oiva paketti niille pelihistorioitsijoille, jotka haluavat hankkia omakseen pitkäikäisen pelitalon harvinaisempaa tuotantoa. Ainoastaan kokoelmien kautta konsoleille saatavilla oleva GunForce II on laadullisestikin varsin mairea peli, mutta kovinkaan monen illan hupia ei tältäkään kolmen pelin paketilta kannata odottaa. Voi kunpa näihin pienempien japanilaispelitalojen retrokokoelmiin saisi yhtä paljon lisäherkkuja kuin esimerkiksi Capcomin tappelupelikokoelmissa on totuttu näkemään.

Hyvää:
– GunForce II on merkkitapaus
– Mukana ei ole yhtään umpisurkeaa peliä…

Huonoa:
– …mutta ei mitään mestariteoksiakaan.
– Lisäsälän puute

Tälle kokoelmalle ei tarvitse antaa remmiä.

Kiitokset PR Houndille arvostelukappaleesta.

Irem Collection Volume 2
Alusta: Switch, (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)
Ilmestynyt: 14.11.2024
Kehittäjä: KRITZELKRATZ 3000, Irem
Julkaisija: ININ Games