Arvostelussa Melatonin

Se paljastui minulle unessa

Nintendon pienempien sarjojen julkaisuja saa välillä odottaa ihan liian kauan, ja tuntuukin että jotkut teokset on unohdettu täysin. Advance Wars -uusioversioiden kokoelman julkaisu on venynyt hamaan ikuisuuteen, Golden Sunin kanssa on eletty täyttä hiljaiseloa DS:n jälkeen ja Rhythm Heaven -sarjan fanit odottavat ties kuinka monennetta vuotta uutta peliä. Onneksi monet indiekehittäjät ovat ottaneet missiokseen tuoda markkinoille vanhoista klassikoista inspiraationsa saaneita pelejä. Uusin näistä on Half Asleepin ovelasti nimetty Melatonin, jonka on tarkoitus olla lääke Rhythm Heavenin kaipuuseen. Onko kyseessä hyvä korvike vai voiko unia jatkaa rauhassa seuraavaa rytmipeliä odotellessa?

Melatoninin päähenkilö on pinkkiin huppariin pukeutunut pelihahmo, joka uneksii asunnossaan elämänsä tavoitteista ja haasteista. Jokaisena yönä pelaaja pääsee käsiksi neljään rytmipeliin, jotka liittyvät löyhästi toisiinsa teemojen kautta. Ensimmäisenä yönä uneksitaan muun muassa VR-teknologiasta, rahasta ja sosiaalisen median seuraajista. Yön päätteeksi pelaajaa haastetaan sekoittamalla viimeisimmät rytmipelit keskenään pelityylejä yhdisteleviksi kokonaisuuksiksi.

Erilaiset rytmipelit näyttävät alkuun yksinkertaisilta, mutta tavallisissakin versioissa kierrepalloja tulee nopeasti. Uutta peliä kokeiltaessa pelaajan on läpäistävä tutoriaali, joka opettaa rytmin metronomin ja ruudulla näkyvien ohjausopasteiden myötä. Varsinaisessa rytmipelissä nappuloita ei sitten näykään, vaan loppuun on selvittävä audiovisuaalisten vihjeiden avulla, ellei helpotuksia säädä itse päälle asetusvalikossa vierailemalla. Täydellisen tuloksen saamiseksi oikean ajoituksen kanssa on oltava todella tarkka, mutta sitäkin voi säätää helpommaksi saavutettavuusvalikosta.

Visuaalinen toteutus on onnistunut, ja minimalistinen tarinankerronta onnistuu antamaan pientä kontekstia rytmipeleille. Arkinen absurdius ei kuitenkaan erotu aivan värikkään sarjakuvamaisen Rhythm Heavenin lailla, ja useilla rytmipelifanien huomiosta kilpailevilla pirteämmillä projekteilla on tälläkin hetkellä käynnissä rahankeräyskampanjoita Kickstarterissa. Melatoninin unimaailmaan loistavasti sopivat napsuvat musiikkikappaleet ovat itsessään hyviä, ja etenkin äänivihjeet on ajoitettu hyvin. Rytmipeleille tuttuun tapaan viivettä voi kalibroida, mutta varsinkin kuulokkeiden kanssa peli toimii juuri niin kuin pitääkin.

Sisältöä ei ole liiaksi, sillä pelattavana on vain 16 erillistä rytmipeliä sekä näiden sekoituksia. Jokaisesta kappaleesta on tarjolla tutoriaalin lisäksi tavallinen ja haastava versio, mutta sisältöä on silti vain pariksi tunniksi. Pelissä on myös avattua materiaalia kierrättävä tasoeditori, mutta omia rytmitestejä ei voi jakaa mitenkään maailmalle. Tämä on suuri sääli, sillä kustomoidut kentät voisivat pidentää pelin käyttöikää enemmänkin. Tasojen luomiseen käytettävä työkalu on helppokäyttöinen, mutta rytmi-iskujen asettamisessa oikeaan kohtaan kuluu hieman aikaa.

Yhteenveto

Vajaat 15 euroa kustantava Melatonin on kelpo välipala rytmipelaajalle. Se tarjoilee lyhyen, yksinkertaisen ja toimivan pelikokemuksen, josta ei jää kuitenkaan erikoisempia muistikuvia. Uutta Rytmitaivasta kaipaavalle visuaalinen ilme ei ole ehkä tarpeeksi pirtsakka, mutta vaihtelevat rytmipelit ja niiden sekoitukset tarjoavat silti apua pahimpaan tuskaan. Pitkäikäisempää nakuteltavaa hamuavien kannattaa kääntää katse Cytus Alphan tai Voezin suuntaan.

Hyvää:
– Monipuoliset rytmipelit
– Tasoeditori…

Huonoa:
– …jonka antimia ei voi jakaa maailmalle

Kaukana painajaisesta.

Kiitokset Half Asleepille rvostelukappaleesta.

Melatonin
Alusta:
Switch, (Win, Mac)
Ilmestynyt: 15.12.2022
Kehittäjä: Half Asleep
Julkaisija: Half Asleep