Nintendo Switchin parhaat ilmaiset pelit

TOP 10

Kaipaako Switch-päävalikkosi täytettä, mutta kukkaro ei salli uusien pelien ostamista? Onneksi konsolin eShopissa on saatavilla runsaasti myös demoja ja täysin ilmaiseksi aloitettavaa pelattavaa. Fintendon toimitus esittelee kymmenen suosittua free to play -julkaisua, unohtamatta tietenkään jokaisen pelin ansaintalogiikan avaamista. Kaikki pelit eivät ole battle royale -räiskintöjä, vaan tarjontaan kuuluu myös muun muassa taistelupelejä ja humoristisia rooliseikkailuja.

10

Fantasy Strike

Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch (Win, Mac, Linux, Mac, PS4, PS5)

Jos Street Fighterin, Tekkenin ja kumppaneiden EX-kombot, V-triggerit ja puoliympyräenergiapallot saavat pään pyörälle, kannattaa ehdottomasti ladata Fantasy Strike. Kehittäjiensä mukaan Fantasy Strike on ”enemmän taktinen kuin tekninen” taistelupeli. Tämä on myös totta, sillä nopean erän voi voittaa hahmosta riippuen vaikkapa kuuden iskun sarjalla tai parilla ladatulla erikoispotkulla. Ruutu ei täyty efekteistä, vaan erikoisliikkeet on jopa värikoodattu ja elämäpalkki pilkottu palasiin, jotta voittoon tarvittavien lyöntien määrä olisi varmasti aina selvillä. Hahmot lajiteltu joko lähi- tai kaukotaistelijoihin, heittomestareihin ja esimerkiksi uhkapelimekaniikkaa tai magiaa käyttäviin villeihin kortteihin.

Kohtalaisen antelias ilmaisversio päästää pelaamaan harjoittelutilaa ja nettipeliä kaikilla 12:lla taistelijalla. Pelkästään Switch-yleisön kesken peliseuraa voi olla hankalaa löytää, mutta peli toimii verkossa onneksi ristiin myös muiden alustojen kanssa. Muutaman kympin maksava Core-paketti avaa käyttöön offline-puolen Arcade-pelimuodon, Versus-kaksintaistelut ja power-upit sallivan pomotaistelutilan. Kalliimpi Collector’s Pack sisältää taas runsaasti kahjoja bonusasuja ja värivaihtoehtoja hahmoille.

Eihän Fantasy Strike mikään kaikkein pitkäikäisin tai hienoimman näköinen taistelupeli ole, mutta sen avulla voi ainakin selvittää, onko genre oma juttu.

9

Pokémon Unite

Ilmestynyt: 2021 | Alusta: Switch (Android, iOS)

League of Legendsille ja Dotalle kasuaalimpaa korviketta etsivien kannattaa katsoa Pokémon Uniten suuntaan. Vuonna 2021 ilmestynyt Pokémon Unite on edelleen yksi Switchin aktiivisimmista free to play -peleistä, sillä se jakaa samat verkkopalvelimet myöhemmin julkaistujen älypuhelinversioidensa kanssa. Mobiiliyhteensopivuudesta johtuen Switchilläkään ei tarvitse opetella montaa näppäinkomentoa ja erät ovat maksimissaan 10 minuutin kestoisia. Unitessa tavoitteena on löylyttää mahdollisimman paljon Pokémon-vastustajia ja viedä näiden pudottamia pisteitä maalikoreihin, joiden hallinnasta kilpailee symmetrisellä areenalla myös toinen ihmispelaajien muodostama tiimi. Joukkueeseen mahtuu pelimuodosta riippuen kolmesta viiteen jäsentä, ja jokainen pelaaja saa ohjata yhtä suosikki-Pokémonia. Pokémon-tyyppien vahvuuksien ja heikkouksien sijaan tässä pelissä on pohdittava sopivien hyökkääjien, puolustajien ja parantajien yhdistelmiä.

Rahaa pelissä voi käyttää monella tavalla: uusiin pelattaviin hahmoihin, oman avatarin ja Pokémonien asuihin sekä maksulliseen Premium Passiin, jonka taakse on lukittu osa muutaman kuukauden välein vaihtuvista kausipalkinnoista. Koska Uniteen on lisätty sen ensimmäisen vuoden aikana uusia pelihahmoja varsin tiuhaan tahtiin, joutuvat pelkästään ilmaiskolikoilla pelaavat rehkimään useita satoja tunteja pelkästään koko rosterin avatakseen. Pelissä menestymisen kannalta on kuitenkin järkevintä investoida Pokémoneille annettavien erilaisten esineiden päivittämiseen, koska muutaman prosentin nopeammin latautuva hyökkäys tai elämäpalkki tekee ihmeitä erityisesti kilpailullisemmissa pelitiloissa.

8

Super Kirby Clash

Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch

Super Kirby Clash on ilmaiseksi ladattavana pelinä mainio tapa tutustua Smash Bros. -peleistäkin tutun Kirbyn omaan pitkäikäiseen pelisarjaan, vaikka pelillä ei olekaan värikkään ulkoasun ohella paljoa yhteistä sankarin perinteisten tasoloikintojen kanssa. Kyseessä on nimittäin tehtäväpainotteinen 2D-pomotaistelupeli, joka tukee neljän pelaajan yhteistyömoninpeliä paikallisesti tai verkon välityksellä. Peliohjaimeksi riittää yksi Joy-Conin puolikas.

Super Kirby Clashissa on mahdollista hankkia pelinsisäistä valuuttaa oikealla rahalla. Valuuttaa ja vaihtokauppamateriaaleja saa palkinnoksi rehdisti pelaamallakin, mutta tällöin eteneminen on paljon hitaampaa, koska tehtäviä on aluksi avoinna vain rajallinen määrä, minkä lisäksi päivittäistä peliaikaa rajoitetaan hitaasti täyttyvällä energiamittarilla. Rajoituksista pääsee eroon maksamalla. Omalle Kirby-hahmolle voi ostaa myös uusia aseita ja taisteluominaisuuksia parantavia asusteita. Aseet mahdollistavat erilaisten roolien ottamisen taisteluissa. Silloin kun nuoriso haluaa hoitaa aktiivisemman rähisemisen miekoilla ja vasaroilla, voivat perheen vanhemmat pelaajat antaa taustatukea kauempaa taikasauvaa heiluttelevina velhoina tai parantajina. Mikäli simppeli taistelumekaniikka ei ala kyllästyttää liian aikaisin, riittää pelissä tekemistä yli 10 tunniksi.

7

Dauntless

Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch (Win, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)

Dauntless on Phoenix Labsin kehittämä online-toimintaroolipeli. Dauntless vertautuu Capcomin Monster Hunteriin muun muassa siten, että molemmissa peleissä keskitytään metsästämään suuria hirviöitä, joiden jäännöksistä sitten luodaan erilaisia päivitettäviä aseita ja panssareita. Dauntless on kuitenkin ilmainen, sarjakuvamaisempi, ja jonkin verran helpommin lähestyttävä niille pelaajille, jotka eivät ole vielä tutustuneet peligenreen. Erilaisia aseluokkia on Dauntlesissa vain seitsemän, eli vähemmän kuin tuoreemmissa Monster Huntereissa. Kummassakin pelissä petojahtiin voi lähteä joko yksin tai maksimissaan neljän pelaajan ryhmissä.

Dauntless tarjoaa pelaajille mahdollisuuden hankkia nopeammin ja enemmän vaihtuvia palkintoja ja uusia reseptejä antavia kausikortteja. Lisäksi omaa edistymistä voi nopeuttaa liittymällä jäseneksi Slayers Clubiin, jonka etuihin kuuluvat muun muassa paremmat kokemuspistekertoimet ja tuplana tienattavat rahapalkinnot viikko- ja päivittäishaasteista. Uusia hirviöitä peliin lisätään nykyään harvemmin, mutta uutta kosmeettista sisältöä ilmestyy lähes joka kuukausi. Dauntless tukee alustavapaata moninpeliä kaikkien konsoleiden ja PC:n kanssa.

6

Deltarune: Chapter 1 & 2

Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch (Win, Mac, PS4)

Deltarune on yksinpelattava roolipeli, jonka takana on suositun Undertale-pelin luoja Toby Fox. Vaikka pelistä on julkaistu vasta kaksi ensimmäistä osaa, on se saavuttanut suuren suosion Earthbound- ja Undertale-fanien keskuudessa. Listan muista peleistä poiketen Deltarune ei sisällä tällä hetkellä minkäänlaisia mikromaksuja, vaan se on suunniteltu sisäänheittointroksi episodittain julkaistavalle tarinalle. Jatkon tarkempi julkaisuaikataulu ja hinnoittelu taitaa olla kysymysmerkki myös Foxille.

Undertalen tavoin Deltarune on peli, jossa pelaaja voi valita oman polkunsa ja tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat tarinan etenemiseen ja dialogiin. Kaikkia konflikteja ei tarvitse ratkaista välttämättä tappelemalla, mikä lisää myös uudelleenpeluuarvoa vain muutaman tunnin kestäviin episodeihin. Itsetietoiset pomovastustajat saattavat muuttaa vuoropohjaisena alkavien taisteluiden sääntöjä kesken kaiken, eikä peli muistuta muutenkaan kaikkein tavallisinta roolipeliä. Strategian sijaan taisteluissa ratkaisee välillä myös rytmitaju ja tarkkaavaisuus. Foxin sävellyksetkin elävät omaa elämäänsä internetissä.

5

Fall Guys

Ilmestynyt: 2022 | Alusta: Switch (Win, PS4, Xbox One, Xbox Series X/S)

Takeshi’s Castle oli Suomenkin televisiossa pyörinyt japanilainen viihdeohjelma, jossa satapäiset kilpailijamassat juoksivat jonossa päin seiniä ja hölmöilivät itsensä jorpakkoon tasapainoilupuomien päältä. Jokaisella kierroksella eliminoitiin sopiva määrä hitaimpia tai itsensä alas esteradalta järjestäneitä pelaajia. Haasteiden vaikeutuminen loppua kohti tarkoitti myös sitä, että jakson jääminen ilman voittajaa oli lähes yhtä yleistä kuin jonkun selviäminen loppuun asti. Jostain syystä peliteollisuus keksi kopioida loistavan tv-formaatin vasta vuosia sarjan päättymisen jälkeen, eikä asialla ollut edes japanilainen pelifirma.

Fall Guys oli hitti jo ilmestyessään normaalihintaisena indiepelinä PC:lle. Ilmaiseksi se muuttui Switch-julkaisunsa yhteydessä kesällä 2022. Alustavapaan moninpelin ansiosta pelillä on yhä satojen tuhansien aktiivisten pelaajien käyttäjäkunta. Värikkään ulkoasunsa puolesta battle royale -peli soveltuu Switchille kuin nakutettu, vaikka konsolilla onkin välillä vaikeuksia piirtää ruudulle 60 kimpoilevaa papumiestä. Esteratojen ohella pelaajia voidaan pudottaa myös tiimipohjaisissa lipunryöstöissä ja pallopeleissä, ja kokonaisvoitoistakin voi kilpailla joukkueena.

Myös Fall Guysilla on oma maksullinen kausipassinsa, jonka tilaamalla pelaajat voivat avata kosmeettista lisäsisältöä sitä mukaa kun pelikokemusta kertyy pankkiin. Muiden julkaisijoiden kanssa tehtyjen yhteistyösopimusten myötä Fall Guys on saanut muun muassa Doom-, Halo– ja Street Fighter -aiheisia pukuja, joiden ylä- ja alaosia on mahdollisuus ostaa myös yksittäin pelin omasta kaupasta. Segan kanssa tehtyä kädenpuristusta seurasi jopa muutama Sonic-aiheinen minipeli.

4

Rocket League

Ilmestynyt: 2017 | Alusta: Switch (Win, Mac, Linux PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)

Rocket League on täydellinen perhepeli, jolla on myös syvällinen esports-puolensa. Pelin pääideana on iskeä rantapalloakin kevyempi pallo vastustajan maaliin kauko-ohjattavan auton fysiikoilla varustetun ajoneuvon avulla. Ohjaimen toisella liipaisimella kiihdytetään, ja toisella jarrutetaan tai peruutetaan. Toimintanäppäimien taakse on piilotettu ajamiseen liittyen vain driftaaminen sekä kamerakulman vaihto joko auton taakse tai kohti palloa. Perustoimintojen lisäksi autoilla voi myös hyppiä, ajella pitkin seiniä ja kaasuttaa suihkumoottorien avulla. Lukuisten päivitysten myötä myös jääkiekko- ja koristilat sekä esimerkiksi älyvapaat kaikki vastaan kaikki -pelit ovat nostaneet välillä suosiotaan.

Myös Rocket League on maksullisena aloittanut nettimoninpeli, joka hoitaa monetisaatiopuolen loottilaatikoiden hylkäämisen jälkeen kausipasseilla ja yksittäin ostettavilla autopaketeilla. Osa sisällöstä on sidottu juhlakausien tapahtumiin ja joka päivä päivittyvään kauppaan, jossa voi käyttää myös pelaamalla tienattuja krediittejä. Peliin on lisätty oikean maailman urheiluautojen ohella muun muassa Batmobilen, Ritari Ässän K.I.T.T.-menopelin ja Back to the Futuren DeLoreanin kaltaisia lisenssikaaroja. Rahalla ei kuitenkaan saa kilpailullisilta ominaisuuksiltaan muita parempia autoja.

3

Overwatch 2

Ilmestynyt: 2022 | Alusta: Switch (Win, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)

Ilmaispelattava Overwatch 2 otti ensimmäisen pelin paikan myös Switchillä kesällä 2022. Overwatch ja sen sisarpuoli Paladins ovat harvinaisen helposti lähestyttäviä fps-moninpelejä, sillä roolikeskeisyyden ja runsaslukuisen hahmogallerian ansiosta peleissä voi pärjätä myös omaamatta tarkka-ampujan refleksejä.

Uutta kakkosessa on peliformaatin muuttuminen 5 vs. 5 -muotoon yhden tankkiroolin pudotessa kummastakin joukkueesta. Etenkin muiden konsoliversioiden kanssa yhdessä räiskivien Switch-pelaajien kannalta muutos on erinomainen asia, sillä vähemmän luoteja ja lasersuojia tarkoittaa selkeämpää ja paremmin pyörivää peliä. Peli kannustaa nyt myös aggressiivisempaan pelaamiseen ainakin teoriassa. Activision-Blizzardilla on suunniteltu pitkään myös PvE-tarinatilaa, joten sisältöä on luvassa jossain vaiheessa myös vähemmän hampaat irvessä -meiningistä välittäville.

Ensimmäisen pelin ostaneiden progressio avattuine skineineen siirtyi automaattisesti kakkososaan, mutta uudet pelaajat joutuvat aloittamaan täysin nollasta Ranked-pelitilan ja hahmojen avaamisesta lähtien, ellei Visaa suostu vinguttamaan oikotien ja Battle Passin avaavan Watchpoint Packin hinnan verran. Yhtään pelitilaa, erikoistapahtumaa tai hahmoa ei ole onneksi lukittu pysyvästi maksumuurin taakse, mutta lähes kaikki kosmeettinen kiva vaatii kausikortin tai kolikoiden ostamista.

2

Fortnite

Ilmestynyt: 2018 | Alusta: Switch (Android, iOS, Win, Mac, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)

Fortniten julkaiseminen Switchille on ollut merkittävä osa Epic Gamesin maailmanvalloitusstrategiaa. Fortnite ei ollut ensimmäinen battle royale -videopeli, mutta siitä on silti tullut yksi mediamaailman suurimmista kulttuuri-ilmiöistä. Verkkopelattavassa moninpelissä on tarkoituksena olla viimeinen elossa oleva yksilö tai joukkue alati kutistuvalla pelialueella. Muiden pelaajien tai bottien eliminoimiseksi on käytettävä apuna kiväärejä, sinkoja, räjähteitä, ajoneuvoja ja kerätyistä materiaaleista rakennettavia suojia. Väkivalta ei ole kovin realistista, sillä aseena voi toimia myös imukuppeja ampuva pyssy ja diskokranaatti.

Pelaajat voivat ostaa vaihtuvia tehtäviä ja palkintoja tarjoavan Battle Passin tai V-Bucks-virtuaalivaluuttaa, jota voi käyttää uusien tanssien, asekuosien ja jopa muista peleistä peräisin olevien hahmojen hankkimiseen kaupasta. Nämä esineet eivät tarjoa mitään pelillistä etua, mutta niiden avulla pelaajat voivat muokata hahmojaan ja tuoda esiin yksilöllistä tyyliään. Pelin sisällä on järjestetty myös muun muassa virtuaalisia konsertteja ja crossover-tapahtumia Marvelin ja Star Warsin kanssa. Markkinoinnin ja brändiyhteistöiden onnistuminen on auttanut lisäämään pelin kiinnostusta ja tavoittavuutta entisestään.

1

Tetris 99

Ilmestynyt: 2019 | Alusta: Switch | Fintendo: 4/5

Jos olet elänyt ikäsi kiven alla, niin kerrottakoon, että pelinä Tetris on yksinkertainen mutta paljon taitoa vaativa. Ruudukon yläosasta tippuu yksi kerrallaan neljän palikan muodostamia tetrominoja, joita pystyy siirtämään sivusuunnassa sekä kiertämään myötä- ja vastapäivään. Tavoitteena on muodostaa ruudun alareunaan täysiä rivejä, jotka katoavat ja antavat normaalisti pelaajalle pisteitä. Tetris 99:n tapauksessa pisteitä ei tosin tule, sillä rivien tuhoaminen muuttuu toisia pelaajia vahingoittavaksi hyökkäykseksi eli siis palikkatornia korottaviksi lisäriveiksi.

Nintendo Switchin nettipalvelun tilaajille ilmaiseksi saatavilla olevassa pelissä taistellaan samaan aikaan 99:ää muuta pelaajaa vastaan. Pelihuoneen täyttymistä ei tarvitse odotella montaa sekuntia vuosia pelin julkaisun jälkeenkään. Välittömään menestykseen ei kannata kuitenkaan uskoa, sillä linjoilla on aina vähintään yksi Grandmaster-tason palikoiden pyörittäjä. Pelaajia kannustetaan palaamaan takaisin pelin pariin aika ajoin jaettavilla uusilla Nintendo-teemaisilla taustagrafiikoilla ja musiikeilla. Pelaajia veloitetaan erikseen ainoastaan kertaluontoisesti offline-moninpelin ja soolotilojen avaamisesta.