Suomalaiset Nintendo-pelit
Sinivalkoiset konsolisodan veteraanit
Suomessa kehitettyjen Nintendo-alustoille julkaistujen pelien lista ei ole kovin pitkä. Jos jätetään kotikutoiset kasetit ja modit pois laskuista, niin ensimmäiset täysin suomalaiset Official Nintendo Seal of Quality -leiman saaneet teokset löytyvät todennäköisesti Wiin kirjastosta. Rovaniemeläisen Lapland Studion Pikmin-henkinen mangustipeli Lead the Meerkats ilmestyi ladattavaksi Wii Shop Channelin WiiWare-osioon kesällä 2010. Perässä seurasi silloisen oululaisen Gamelotin eli nykyisen Gamelion Studiosin Furry Legends (myöhemmin myös DSiWare), jossa pomputeltiin pyöreää karvaturria ympäri tasoloikkakenttiä. WiiWare muistetaan legendaarisen pienestä 40 megatavun kokorajoituksesta, joka vaikutti suoraan indietuotosten laatuun. Kumpaakaan Suomi-peliä ei muistella kovinkaan häikäisevänä tapauksena, eivätkä Nintendon tallennustilaratkaisut kannustaneet erityisemmin lataamaan pelejä. Lappilaisyhtiö ajautui pian pelin julkaisun jälkeen selvitystilaan, mutta Gamelion julkaisee edelleen aktiivisesti mobiilipelejä. Wiin kauppapaikka suljetaan vuoden 2019 tammikuussa, joten nämä suomalaiset pioneerit ehtii vielä napata talteen.
WiiWaressa ei kuitenkaan ilmestynyt pelkkää tauhkaa. RedLynx julkaisi 2011 kaksiulotteisen MotoHeroz-rallipelin, jota pidetään yhtenä WiiWaren helmistä. Pelissä ajeltiin erilaisia temppuratoja pitkin saman firman maineikkaiden Trials-pelien tyyliin, joskin sillä erotuksella, etteivät MotoHerozin kinkkisimmät haasteet ajaneet pelaajaa raivon partaalle. Trialsin tapaan myös MotoHeroz laittoi pelaajat kilpailemaan keskenään Time Trial -listojen ykköspaikoista. Moni muistelee lämmöllä etenkin turnajaismaista paikallista moninpeliä, jossa samalla radalla saattoi paahtaa yhtä aikaa maksimissaan neljä pelaajaa.
Rovio julkaisi kovimman Angry Birds -huuman jälkimainingeissa Wiille, Wii U:lle ja 3DS:lle Angry Birds Trilogyn ja Angry Birds Star Warsin yhteistyössä Housemarquen kanssa. Pelit toimivat hyvin myös Wii U:n ja 3DS:n resistiivisillä kosketusnäytöillä, vaikka Rovio saikin hieman kritiikkiä tyyriimpien porttausten julkaisusta puoli-ilmaisten mobiiliversioiden jälkeen.
Wii U:n kauppapaikalla onneaan kokeilivat myös helsinkiläiset Frogmind Games ja Frozenbyte. Frogmindin visuaalisesti kiinnostavassa Badlandissa sinkoiltiin pyöreiden otusten muodossa pitkin sivuttain rullaavia kenttiä ja ratkaistiin fysiikkapohjaisia puzzleja. Frozenbyte toi taas alustalle kaksi ensimmäistä Trine-pulmaloikintaa. Kummankin studion pelit olivat keränneet kehuja aiemmin muilla alustoilla, ja ne menestyivät Wii U:lla kelvollisesti ottaen huomioon konsolin vaatimattomat myyntimäärät ja lyhyen eliniän.
Switchistä on tulossa indiedevaajien uusi suosikkialusta, sillä ohjelmistoympäristö on aiempia Nintendo-laitteita kehittäjäystävällisempi, eikä eShopia ole ainakaan vielä kyllästetty sadoilla viikoittaisilla julkaisuilla, joten jokainen laadukas peli saa helposti huomiota. Kannettavuus on myös tärkeä myyntivaltti, jonka voimin muutamat pelit ovat myyneet Switchillä kymmenkertaisia määriä esimerkiksi Steam-versioihin verrattuna. Frozenbyte oli liikkeillä Wii U:n tapaan heti Switchin julkaisussa sarjakuvamaisen Has-Been Heroesin kanssa. Peli on sekoitus reaaliaikaista ja vuoropohjaista strategiaa roguelike-elementeillä. Näillä näppäimillä on ilmestymässä myös Nine Parchments. Kyseessä on Trine-universumiin sijoittuva yhteistyövetoinen roolipeli, jossa keskitytään vihollisten käristämiseen loitsuilla.
Helsinkiläinen Cornfox & Brothers on tuonut Switchille erittäin paljon The Legend of Zelda: Wind Wakerin kanssa samankaltaisuuksia sisältävän Oceanhorn: Monster of the Uncharted Seasin. Peli on myynyt kaikki julkaisualustat huomioiden jo kunnioitettavat miljoona kappaletta, eikä kyseessä ole suinkaan graafisesti tai sisällöllisesti hölmömpi tapaus. Zeldoista mallin ottaminen on jatkumassa myös tulevaisuudessa, sillä työn alla on jo astetta kunnianhimoisempi Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm, joka taas näyttää ottaneen vaikutteita Wiin Skyward Swordin ulkoasusta. Saa nähdä, menestyykö suomalainen ”3D-Zelda” vielä paremmin.
Toistaiseksi ahkerin suomalainen Nintendon tukija on kuitenkin tamperelainen 10tons, joka on kääntänyt Switchille pelejä kiihtyvällä tahdilla, eikä syyttä, sillä yhtiön mukaan pelit ovat kelvanneet Switch-yleisölle mainiosti. 10tonsin erikoisalaa ovat ylhäältä kuvatut kahden tikun räiskyttelyt, joihin kuuluvat muun muassa Neon Chrome, Crimsonland, Time Recoil ja JYDGE. Lisäksi Switchille on ilmestynyt muun muassa avaruusräiskintä Xenoraid sekä Spellspire– ja Sparkle 2 -älypelit. Oletettavasti Frozenbyte ja 10tons saavat Switchillä pian seuraa myös muista suomalaisista tekijöistä.
Annetaan itsenäisyyspäivän kunniaksi erikoismaininta vielä yhdelle epävirallisesti tänä vuonna julkaistulle NES-pelille. Perkele! Suomi 100 vuotta -pelissä päästään ottamaan osaa talvisotaan ja kansallisurheilu nakkikioskitappeluun, eikä saimaannorppien suojeluakaan ole unohdettu. Joten ei muuta kuin suklaakonvehdit poskeen ja muutama sinivalkoinen peli ostoskoriin Suomen 100-vuotispäivän kunniaksi.