Näkemiin Reggie!

Reggienator 2: Tuomion päivä

”My body is ready.”
”I’m here to kick ass and take names.”
“That’s why they call me The Reggienator.”
“You thought I came all the way up here, for only one announcement? Of course there’s more!”

Joku voisi luulla, että nuo lentävät lauseet olisivat 80-luvulle kuuluvan toimintasankarin tai komediasarjan karrikoidun liikemiehen ylimielisiä lausahduksia, mutta ne ovatkin ihan oikean globaalin miljardiyrityksen avainhenkilön suusta. Nintendon jenkkijaoston johtaja Reginald Fils-Aimé (tuttavallisemmin pelkkä Reggie) on 2000-luvun alusta asti dominoinut pelialan PR-puolta jämptillä mutta rennolla ja maanläheisellä otteellaan. Käytännössä pitkänhuiskea newyorkilainen on toiminut Nintendon kasvoina länsimaissa. Eurooppalaisille mies on tullut tutuksi Nintendon legendaaristen E3-pressitilaisuuksien vetäjänä. Nyt nuo ajat ovat kuitenkin jäämässä taakse, kun Amerikan Nintendon johtohahmo jää 15. huhtikuuta ansaitulle eläkkeelle 58-vuotiaana.

Ihan tyhjän päälle ei Nintendo of America ole kuitenkaan jäämässä, sillä Reggien pestin perii firman markkinointiosaston johtaja Doug Bowser, joka on ainakin sukunimensä perusteella täydellinen valinta tehtävään. Reggien kakkosmiehenä pitkään toiminut entinen EA:n palkkalistalainen omaa likimain yhtä ison ”pelisilmän” kuin edeltäjänsäkin, joten pelaajien ei tarvitse murehtia solmioiden kiristelyä. Muistellaan kuitenkin hetki Reggien parhaita kameralle päätyneitä toilailuja.

Jokaisella legendalla on alkunsa, ja Reggien tapauksessa matka Nintendo-fanien sydämiin käynnistyi vuoden 2004 E3-pressitilaisuuden lavalla. Oheisella videolla nähtävä itsevarma henkselien paukuttelu on Reggietä parhaimmillaan. Kymmenen vuotta myöhemmin Nintendo hypetti E3-messuilla uutta Smash Bros. ‑peliä isolla volyymilla. Wii U:lle ja 3DS:lle ilmestynyt uutuuspeli sai messutykityksen lisäksi osakseen lähellä Los Angelesin tapahtumahallia järjestetyn turnauksen, jonka loppuseremoniat tuli herra johtaja hoitamaan tietysti itse. Tilaisuuden tallenteella yleisö mylvii jo ennen kuin juontaja Geoff Keighley ehtii kunnolla kuuluttaa lempeän jätin lavalle, eikä palkitsemispuheesta puutu itseironisia vitsejä ja machoilua. Lopun uhittelut Smash-pelaajille olisivat paisuneet lähes kenen tahansa muun sanomana nettikohuksi ja uhkailusyytteeksi, mutta Reggie saa osakseen vain naurua.

Reggie ja Keighley tulivat muutenkin hyvin toistensa kanssa toimeen. Yksi pelialan syvimmistä “bromanceista” oli miesten välinen romanttisen piikittelevä suhde. Jo edesmenneen Gametrailersin aikoina ukkojen haastattelut etenivät lähinnä kuittailun ja imelän nuoleskelun parissa. Kaverimainen kemia näkyi, ja se teki haastatteluista aina huvittavia merkkitapauksia. Parhaiten ystävyys ilmenee muutaman vuoden takaisesta videosta, jossa Reggie pääsee esittelemään Switch-uutuuskonsolin Arms-tappelupeliä Geoffille.

Reggie ei koskaan pelännyt laittaa itseään likoon lavalla tai haastattelutilanteessa, mutta miehen tähdittämät käsikirjoitetut sketsit ovat ehkä sitä Internetin kirkkainta kultaa. Vuoden 2014 Reggie-robotti oli kesän puhutuin ilmiö, mutta seuraavana vuonna vedettiin homma entistä enemmän lekkeriksi, kun Reggie haistatti pitkät, erosi johtajan paikalta ja alkoi treenaamaan henkiin kerätettyjä Nintendo World Championships ‑kilvoitteluja varten.

Reggien uran kovimmat valtavirtahetket olivat vierailut tekonaurun kuninkaan, Jimmy Fallonin keskusteluohjelmassa. Yksi esiintyminen ajoittui aikaan ennen Switchin julkaisua, jolloin konsolista oltiin nähty vain yksi virallinen julkistustraileri, joten minuutit televisiossa olivat uutuskonsolille elintärkeitä. Reggie ei luonnollisesti hermoillut vaan varasti totuttuun tapaan show’n, saaden jopa Fallonin kaltaisen hapentuhlaajan vaikuttamaan edes hetken ajan siedettävältä.

Kuka sanoo, että Reggie loisti vain PR-jargonissa ja bisnespuolella? Mies pääsi kertaalleen toimimaan mainosspiikkerinä, kun Nintendo mainosti uutta Animal Crossing ‑peliä. Video on peliesittelyksi pitkä kuin nälkävuosi, eikä Animal Crossing ole oikein sellainen peli, josta saisi kovinkaan jännää esittelyä aikaiseksi, mutta Reggien silkkinen ääni ja vitsit pitävät katsojan varpaillaan.

Reggie muistetaan rentona heppuna, mutta silloin kun piti puhua vakavia, oli mies aina uskottava. Nintendon uuteen menestykseen johdattanut Satoru Iwata menehtyi äkillisesti vuonna 2015, ja peliala muisti edesmennyttä pelialan ikonia kaikin mahdollisin tavoin. Reggie pääsi myös pitämään koskettavan puheen menehtyneelle ystävälleen vuoden 2015 Game Awardseissa. Vaikka amerikkalaisen duunariperheen kasvatti synnytti meemejä nettiin enemmän kuin moni uskoisi, arvostivat pelialan työntekijät ja pelaajat myös hänen vakavaa puoltansa ja intohimoisesti tehtyä työtä peliteollisuuden parhaaksi.

Leppoisia eläkepäiviä Reggie! Muista pitää kehosi valmiina jatkossakin.

Julkaistu alun perin Pelaajaboardcastin sivustolla.