Arvostelussa Three Fourths Home: Extended Edition

Elämän tiellä

Joillekin ihmisille opiskelija-aika voi olla elämän parasta ja railakkainta aikaa. Toisille tuo sama aika on epävarmuutta ja suuria elämänmuutoksia, taistelua oman paikkansa löytämiseksi. Three Fourths Home tarttuu jälkimmäisiin teemoihin ja kertoo lyhyen mutta elämältä maistuvan tarinan.

Peli kertoo parikymppisestä opiskelijaneito Kellystä, joka on muuttanut takaisin kotiinsa Nebraskaan jätettyään opiskelunsa Minnesotassa. Yliopistoelämä ei ole mennyt aivan putkeen, ja protagonisti lähteekin isovanhempiensa hökkelille ollakseen yksin. Myrsky on kuitenkin lähestymässä, ja Kelly lähtee ajamaan kotia kohti. Pian huolestuneet vanhemmat kilauttavat tyttärelleen, joiden välisen puhelun siivittämä ajomatka on täsmälleen läpipeluun mittainen. Three Fourths Home on oikeastaan enemmän interaktiivinen tarina kuin peli. Luurin toisessa päässä oleva perheenjäsen ohjailee keskustelua, ja pelaajan tehtäväksi jää eri dialogivalintojen valitseminen sekä auton pitäminen liikkeessä oikean liipaisimen painelulla. Pelaaja voi myös välkytellä auton valoja sekä räpläillä kasettisoitinta, eli monimutkaisia pelimekaniikkoja ei kannata odottaa.

Noin tunnin pituisen kotimatkan aikana jutellaan puhelimen välityksellä niin neidon vanhempien kuin pikkuveljenkin kanssa. Kellyn perheelläkään ei ole mennyt kovin vahvasti: tuntuu siltä, että jokaisella perheenjäsenellä on omat ongelmansa. Puhelinkeskustelun sävyyn ja tarinaan voi vaikuttaa erilaisilla dialogivalinnoilla. Pelaaja voi valita kahden tai kolmen vastausvaihtoehdon välillä, jotka muuttavat perheen tarinaa ja keskustelun sävyä. Melankolinen tarina tavallisista ihmisistä imaisee mukaansa, muttei kuitenkaan aiheuta samanlaista tunneryöppyä kuin esimerkiksi Dontnodin Life is Strange tai Night at the Woods. Lyhyen pelin voi pelata läpi uudelleen pari kertaa, jos pelaaja haluaa nähdä kaikki erilaiset tarinavaihtoehdot.

Audiovisuaalisesti peli on minimalistisen upea. Jatkuva sade, ukkonen ja mustavalkoinen väripaletti luovat tarinalle oman tunnelmansa. Auton kulkiessa eteenpäin sade yltyy, ja tienpiennarta koristavat lähinnä tuulimyllyt ja maissipellot. Varsinkin kuulokkeilla pelatessa on hienoa kuulla ukkosen ja sateen alta heikosti erottuva radio. Ohjaimien tärinämoottori toimii hyvin ukkostehosteena, ja Neutrino Effectsin musiikit pitävät yllä melankolista tunnelmaa.

Extended Edition sisältää päätarinan lisäksi epilogin, joka sijoittuu Kellyn muistoihin pari kuukautta ennen pelin tapahtumia opiskelukaupunki Minnesotassa. Noin puoli tuntia kestävä lisäepisodi tarjoaa hieman valotusta Kellyn lähtöön, mutta jää paljolti päätarinan varjoon. Läpäisyn jälkeen aukeaa myös ekstroja, joihin kuuluvat Kellyn valokuvaprojekti, protagonistin velipojan kirjoittamia tarinoita sekä radio, josta voi kuunnella pelin musiikkia. Vajaa kymmenen euroa tarjoaa siis sisältöä kaiken kaikkiaan muutamaksi tunniksi.

Yhteenveto

Three Fourths Home: Extended Edition on kaihoisa tarina elämisen vaikeuksista, jonka parissa viihtyy sen lyhyen keston ajan. Zach Stanfordin yhden miehen peli on tarinallisesti ja visuaalisesti kaunis, muttei räjäytä pankkia kummallakaan alueella. Neutrino Effectsin ääniraita tukee peliä mainiosti, ja Extended Editionin lisät pidentävät kokemusta hitusen. Vastaavaa omistautuneisuutta olisi mukava nähdä myös pidemmissä peleissä.

Hyvää:
– Audiovisuaalinen ilme
– Tarinankerronta

Huonoa:
– Lyhyt kesto
– Epilogin heikompi tarina

”Aja hiljaa, Kelly nyt vaan…”

Kiitokset Digeratille arvostelukappaleesta.

Three Fourths Home: Extended Edition
Alusta:
Switch, (PC, Linux, OS X, PS4, Vita, Xbox One)
Ilmestynyt: 10.5.2018 (Switch), 20.3.2015 (PC)
Kehittäjä: Bracket Games
Julkaisija: Digerati Distribution