Kirbyn sivuduunit

Spin-offeja laidasta laitaan

Kirby ei ole tähdittänyt pelkästään tasoloikkia, vaan hahmon CV on pullollaan erityyppisiä pelejä. Erikoisemmat kokeilut eivät välttämättä menesty aina kaupallisesti tai sujahtavat helposti tutkan ohi. Tutustutaan tarkemmin muutamaan tapaukseen Nintendon käsikonsoleilla, joita ei mainittu PBC:n Kirby-viikon podcasteissa.

Johtuneeko sitten Nintendon halusta pomputella Kirbyä genrestä toiseen, vai onko kyse vain hotkimiseen erikoistuneen sankarin fyysisestä olemuksesta, että Kirby muuntautuu useissa sivuprojekteissaan paikasta toiseen sinkoilevaksi palloksi. Kirby’s Block Ball (Game Boy, 1995) on yksi näistä lukuisista pallopeleistä. Nimen perusteella peliä voisi luulla elämäsimulaattoriksi, jossa Kirby menee ulos viettämään iltaa ja estelemään kavereitaan vikitteleviä kundeja. Oikeasti peli on täysi Breakout-klooni (tai koska ollaan Game Boylla, niin puhutaan Allewaysta), johon on lisätty sentään edes pientä omaperäisyyttä monipuolisten tasojen ja tietty eeppisen Kirby-juonen muodossa. Harmiton ja väritön (See what I did there?) tapaus kaiken kaikkiaan, mutta parin euron hintaan kokeilemisen arvoinen. Helpoimmin pelin löytää 3DS:n eShopista.

Pallomainen Kirby vieri liikkeentunnistuksen ihmeelliseen maailmaan 2000-luvun alkupuolella. Heilumista ja vispaamista pystyi harrastamaan jo ennen Wiin tuloa, sillä viimeisiä henkäyksiä puhkuneelle Game Boy Colorille ilmestyi innovaatioihme, jota ei täällä vanhalla mantereella edes jostain syystä kaupoissa nähty.

Kirby: Tilt ’n’ Tumblessa (Game Boy Color, 2001) pelaaja ei ohjasta pallona ruudulla lyllertävää pinkkiä sankaria suinkaan perinteisin keinoin ristiohjaimella, vaan käsikonsolia kallistelemalla. Pelin kasettimoduuliin asennetun gyroskooppisirun myötä peli tunnistaa kallistelut neljään pääilmansuuntaan kuin myös rivakan nykäisyn, jolla pinkki ahmatti saadaan pelissä hyppäämään. Jokainen voi vain mielessään kuvitella, kuinka ”mainiosti” kyseinen innovaatio noina aikoina toimi, mutta kokeilu siivitti tietä tulevien ohjaimien lisäksi lähes yhtä harvinaisille Yoshin ja Warion GBA-kekkereille. Hämmentävästi peli toimii myös GameCuben Game Boy Player ‑lisälaitteella, josta on tyylinäyte oheisella videolla.

3DS:lle julkaistiin perinteisten Kirby-tasoloikkien laatukäyrän kärkipäästä löytyvät Triple Deluxe ja Planet Robobot, jotka sisälsivät myös pieniä minipelejä. Näistä minipeleistä osa päätyi päivitettyinä versioina 3DS:n latauspalveluun rahastamaan uudel… tai ilahduttamaan pelaajia, jotka eivät jostain syystä jo Triple Deluxessa tai Planet Robobotissa nähtyyn lisäsisältöön koskeneet.

Kirby Fighters Deluxe (3DS, 2014) on aikoinaan pelaajia SNES:n Kirby Super Starissa ihastuttaneen mätkintäminipelin hieman laajennettu versio. Kirby on tutustunut painimiseen myös isäukkonsa Super Smash Bros. ‑peleissä, joihin verrattuna sankarin omista peleistä löytyvät mäiskintämoodit ovat aika heppoisia, mutta silti värikästä ja kivaa pelattavaa.

Dedede’s Drum Dash Deluxe (3DS, 2014) on eräänlainen rytmipeli, jossa pelaajan tehtävänä on painella nappeja ja ohjastaa rumpujen päällä pomppivaa Kirbyn suosikkinemesistä eteenpäin. Drum Dash Deluxessa ei ole oikeastaan mitään maata mullistavaa, joten tämän pelin ostamisen sijaan investoi mieluummin muutama lisäeuro enemmän vastinetta rahoille tarjoavaan Triple Deluxeen.

Team Kirby Clash Deluxe (3DS, 2017) on puolestaan pomotaisteluita tarjoava moninpelattava Kirby-kokemus, joka heittää pinkin pallukan toiminta-RPG:n ihmeelliseen maailmaan. Älä kuitenkaan odota mitään Dark Soulsia tai Monster Hunteria, sillä tämä 2D-kuvakulmasta kuvattu värikäs toimintasähellys edustaa genreä hyvin löyhästi ja tekee senkin vain tuomalla kehiin numeraalisia arvoja aseille ja hyökkäyksille sekä hyödyntämällä Kirby-vihollisilta imaistuja kykyjä hahmoluokkien muodossa. Pelin voi ladata ilmaiseksi 3DS:n eShopista, mutta se löytyy myös Planet Robobotin sisuksista.

Pääsarjan loikinnat perustuvat kaikki kaksiulotteiseen perinteeseen, mutta miltä kuulostaisi vanhojen Zelda-pelien kaltainen yläperspektiivistä kuvattu Kirby-seikkailu? Kirby’s Blowout Blast (3DS, 2017) ei ehkä ihan ole mikään lintukuvakulmasta kuvattu epookki, mutta ihan mukava välipala, jossa pelaaja auttaa Kirbyä tekemään sitä, mistä hahmo parhaiten tunnetaan. Imukyky on jälleen koetuksella, mutta erikoisvoimia ei tällä kertaa kopioida lainkaan. Karkeasti kuvailtuna Kirby pystyy imemään sisuksiinsa nyt monta vihollista kerrallaan, ja mitä enemmän mörköjä on sullottuna suuhun, sitä isompi panos ammutaan suusta, kun hahmo lopulta juhannusta viettäneen teinin lailla syöksee vatsassa olevat asiat pihalle.

Blowout Blast on ehdottomasti näistä Kirbyn 3DS:lle latausmuodoissa julkaistuista, pienemmän profiilin sivuosista se paras, joten jos hahmon touhut kiinnostavat ja taskussa on muutama ylimääräinen euro, niin ei muuta kuin vaaleanpunaista tehoimuria lataukseen.

Kirby-viikon teemaan sopiva blogi on tullut päätökseensä. Kuten teemaviikon jaksoista ja tästä tekstistä hyvin käy ilmi, on Kirby ehtinyt vaiherikkaan historiansa aikana vaikka millaisiin erilaisiin kommelluksiin mitä eriskummallisimmissa muodoissa. Vaikka spin-offit eivät aina onnistuisikaan, niin tasoloikat tarjoavat kuitenkin osasta toiseen tuttua ja turvallista laatua.

Kirby: Triple Deluxe
Alusta:
3DS
Ilmestynyt: 16.5.2014
Kehittäjä: HAL Laboratory
Julkaisija: Nintendo

Julkaistu aiemmin Pelaajaboardcastin sivustolla.

Kirby: Planet Robobot
Alusta:
3DS
Ilmestynyt: 10.6.2016
Kehittäjä: HAL Laboratory
Julkaisija: Nintendo