Arvostelussa Reigns: Kings and Queens

Koti, kirkko ja isänmaa

Kautta aikojen kansat ovat riidelleet monista asioista, mutta yhdestä asiasta ollaan aina samaa mieltä: vallanpitäjät eivät hoida työtään hyvin. Kuninkaat ovat ahneita ja itsekkäitä eivätkä välitä kansasta tai uskonnosta… listaa voisi jatkaa loputtomiin. Onko valtakunnan kasassa pitäminen kuitenkaan niin helppoa? Switch-kansalla on nyt mahdollisuus kokeilla hallitsemista, kun mobiilihitti Reigns ja sen jatko-osa Reigns: Her Majesty paketoidaan yhteen pakettiin Kings and Queens ‑nimen alle.

Reigns on ulkoasultaan todella yksinkertainen, mutta niin on peruspelimekaniikkakin: pelaaja tekee valtakuntaan liittyviä valintoja pyyhkäisemällä ruudulle ilmestyviä kortteja oikealle tai vasemmalle. Switch-versiossa kosketusnäytön ohella ohjaimina toimivat tietysti myös Joy-Conit, joiden avulla peliä on mahdollista pelata myös yhteistyössä kaverin kanssa. Päätökset laskevat ja nostavat yhtä tai useampaa neljästä pääarvosta, joita ovat uskonto, kansa, asevoimat ja varallisuus. Jos jokin arvo nousee liian korkeaksi tai loppuu kokonaan, on monarkin tarina päätöksessään. Onneksi seuraava hallitsija on aina valmis tarttumaan vallan kahvaan ja jatkamaan valtakunnan kasvattamista. Kuolema ei siis ole kaiken loppu, vaan vallanpitäjien vaihtuminen on osa luonnollista kiertokulkua.

Alkuperäinen Reigns on pelinä oikein onnistunut. Pelaajan tehtävänä on ohjailla kuninkaan tekemiä valintoja armeijan koulimisesta verotukseen ja avoimista pidoista ristiretkiin. Vuosien vieriessä hoviin saapuu uusia hahmoja maagista salamurhaajaan, ja pitempään taustalla jatkuva pääjuoni tarjoaa syvällisyyttä hieman toistuviin keskusteluihin. Matkan aikana on mahdollista ansaita pieniä helpotuksia, kuten kyky nähdä arvojen muutos numeroina tai varastorakennuksen tuoma mahdollisuus selvitä kansalaisten mellakoista. Parhaan ”lopun” saaminen edellyttää melko kryptisen pulman ratkaisua, mutta aikaa sen saavuttamiseen on riittävästi. Pelin heikkous piilee siinä, että tietyn ajan jälkeen miltei kaikki tapahtumat ja erilaiset kuolinsyyt on nähty, jolloin peli voi alkaa toistaa itseään. Ajantappopelinä Reigns on kuitenkin mainio.

Her Majesty on omalta osaltaan monipuolisempi mutta kuitenkin kaksikon heikompi puolisko. Jatko-osan pelihahmona toimii kuningattarien ketju, ja naisen asema hovissa tarkoittaa hieman erilaisia päätöksiä, vaikka pääarvot ovatkin samat kuin esikoispelissä. Uusina mekaniikkoina peliin on tuotu horoskooppijärjestelmä ja esinevalikko. Horoskoopit vaikuttavat tiettyjen tapahtumien aktivointiin, ja oikean merkin saaminen oikeaan aikaan voikin olla työn ja tuskan takana. Ratkaisun on ilmeisesti toivottu pidentävän pelin ikää, mutta siinä on menty metsään oikein urakalla. Esinevalikko on hieman toimivampi mekaniikka, vaikka tavaroiden oikea-aikaisen käytön ymmärtäminen vaatiikin opettelua. Her Majestyn pääjuoni on entistä syheröisempi ja edeltäjäänsä huomattavasti heikkotasoisempi, dialogin ja pulmien noustessa jopa kosmisen hämärälle tasolle. Peruspelattavuus on laajennuksessa kuitenkin edelleen kunnossa.

Yhteenveto

Reigns: Kings and Queens tuo pidetyt mobiilipelit Switchille kompaktina pakettina. Mainetta on ehkä hieman liioiteltu, sillä paikoin pelit toistavat itseään ja toisaalta liiallinen kryptisyys syö peli-iloa. Kepeinä pikkupeleinä Reignsejä voi kuitenkin suositella hyvällä omatunnolla, kunhan niiltä ei odota mittavaa kestoa. Humoristiset kuolintavat ja omituiset keskustelut tuovat hymyn huulille, kun sukupolvi toisensa jälkeen astuu ajasta ikuisuuteen. Tekijät puuhaavat tällä hetkellä pelille jatkoa Game of Thrones ‑lisenssillä.

Hyvää:
– Hyvä huumori
– Yksinkertainen ja toimiva pelattavuus…

Huonoa:
– …joka alkaa toistaa itseään.
– Liian kryptiset pulmat

Valtaistuinpeli on rankkaa touhua.

Kiitokset Indigo Pearlille arvostelukappaleesta.

Reigns: Kings and Queens
Alusta:
Switch, (Android, iOS, Mac, PC)
Ilmestynyt: 20.9.2018 (Switch)
Kehittäjä: Nerial
Julkaisija: Devolver Digital