Arvostelussa Puyo Puyo Tetris 2S

Toinen kerta toden sanoo?

Mitä olisi uusi Nintendo-konsoli ilman uutta versiota Tetriksestä? Nintendon jokainen konsoli on saanut vähintään yhden uuden käännöksen tai muunlaisen variantin kaikkien tuntemasta pulmapelistä aina Game Boysta alkaen. Kymmenisen vuotta sitten Segalla päätettiin yhdistellä Tetrikseen mukaan yhtiön omaa Puyo Puyo -sarjaa, ja liiton seurauksena syntyi Puyo Puyo Tetris, joka menestyi niin hyvin ykkös-Switchillä, että jatko-osan saapuminen oli vain ajan kysymys. Puyo Puyo Tetris 2 julkaistiin Switchille jo 2020 pienemmin fanfaarein, mutta peli saa nyt uuden mahdollisuuden Nintendon uunituoreella Switch 2:lla. Onko päivitettyyn versioon tuotu mukaan riittävästi uutta, jotta 40 euron hintalappu on oikeutettu?

Alkuperäinen Puyo Puyo Tetris 2 sisälsi jonkin verran uutta sisältöä ensimmäiseen peliin verrattuna. Tarina on kokonaan uusi ja ihan yhtä viihdyttävän hölmö kuin ensimmäisessä osassa. Pelitiloista uutena mukana on Skill Battle, jossa tavallisia Tetris- ja Puyo Puyo -otteluita mutkistetaan erilaisilla kyvyillä, joilla voi tehdä vastustajan elämästä vaikeampaa. Skill Battle on myös melko keskeinen osa tarinatilaa, jossa hahmot kykyineen kehittyvät vähitellen voimakkaammiksi. Skill Battlet ovat varmasti mieleen etenkin ensimmäistä kertaa Tetriksen tai Puyo Puyon pariin hyppääville pelaajille, mutta omaan makuuni palikoiden ja palluroiden pyörittelyä sotketaan kaaoksella ja tuurielementeillä hieman liikaa.

Onneksi mukana ovat kaikki ensimmäisenkin Puyo Puyo Tetriksen tilat, kuten Swap, jossa vaihdellaan Tetriksen ja Puyo Puyon välillä suunnilleen puolen minuutin välein. Yksinpelitiloja on myös kattava valikoima ja hyvä niin, sillä mitä olisi Tetris ilman Marathonia, Sprinttiä tai Ultraa? Muista pelitiloista erityisesti Big Bang tarjoaa hyvää sorminäppäryys- ja reaktiotreeniä, mutta pidemmän päälle parhaalta maistuvat perinteisimmät pelimuodot, ilman ylimääräisiä kikkailuja. Uudet pelaajat on huomioitu kattavilla tutoriaaleilla, jotka esittelevät niin perusteita kuin edistyneitä tekniikoita, kuten aina yhtä tärkeitä T-spinejä tai Puyo Puyojen asettelua portaisiin.

Switch 2 -version uudistukset ovat melko maltillisia. Peliä voi pelata halutessaan uusien Joy-Conien hiiriohjauksella, mutta se on mielestäni aivan hirveä tapa pelata. Vaikka hiiri mahdollistaa periaatteessa todella tarkan ja nopean ohjauksen, on perinteisesti nappuloihin luottavassa Tetriksessä ja Puyo Puyossa vaikutus päinvastainen. Kakkospelaaja voi myös siirrellä Joy-Conin kursorilla ruudulle haamupalikoita ja antaa näin vinkkejä hyvistä siirroista, mutta en usko useimpien hyötyvän ”avusta” erityisemmin.

2S tukee Switch 2:lla myös konsolin USB-C-porttiin kytkettäviä kameroita, jos oman pärstän haluaa näkyvän pelikentän takana moninpeliä pelatessa. Tätä en kuitenkaan itse testannut, kun en yhteensopivaa kameraa omista. Grafiikka on uudella raudalla tietysti myös hieman tarkempaa kuin ensimmäisellä Switchillä, mutta tämän tyylisessä pelissä se ei paljoa paina.

Puyo Puyo Tetris 2S ei tue alustojen välistä moninpeliä, ei edes alkuperäisen Switchin ”ässättömän” version kanssa. Tämän päätöksen vaikutukset näkyivät jo julkaisuviikolla verkkopalvelimilla, jotka autioituvat varmasti kokonaan alta aikayksikön. Rehti ratkaisu ongelmaan olisi tarjota edes edullisempaa Switch 2 -päivityspakettia vanhan pelin jo kertaalleen ostaneille, koska täyden hinnan maksaminen toistamiseen tuskin houkuttelee näin pienillä muutoksilla. Mutta silloin kun peliseuraa löytyy, toimii nettipeli pääsääntöisesti ihan hyvin. Tosin hidastelua ilmenee etenkin silloin, kun vastustaja on toisella puolella maapalloa. Pelimuodot ovat vanhat tutut: kasuaalimpi Free Play sekä kilpailullisempi League Battle, jossa omat pisteet joko nousevat tai laskevat menestyksen mukaan. Liigamatsit ovat aina 1v1-formaatissa, Free Playn pelaaminen onnistuu neljän hengen voimin.

Positiivisena yllätyksenä tulee tuki Switch 2:n GameShare-toiminnolle. Tämä tarkoittaa sitä, että peliä voi striimata paikallisesti sekä ykkös- että kakkos-Switchille, mutta netin välityksellä pelkästään Switch 2 -konsoleille. Kaverin ei näin ollen tarvitse omistaa peliä itse osallistuakseen moninpeliin. Netin kautta pelatessa riittää, että molemmilla pelaajilla on voimassa oleva Switch Online tilaus ja yhteinen GameChat-huone pystyssä, minkä jälkeen GameSharen voi laittaa päälle 2S:n asetusten kautta. Viivettä on luonnollisesti jonkin verran ja kuvanlaatukin kärsii, mutta tämä on joka tapauksessa todella kuluttajaystävällinen ominaisuus ja oiva laastari paikkaamaan muuten niin hiljaista verkkopuolta. GameSharen kautta pelattavissa ovat samat pelimuodot kuin tavallisessa verkkopelissä tai jaetulla ruudulla.

Yhteenveto

Puyo Puyo Tetris 2S on hieman kiusallinen tapaus arvostella. Se on loistavan pelin paranneltu versio, mutta 40 euron julkaisuksi mukana on niin vähän uutta sisältöä tai uudistuksia, että niin Puyo Puyo Tetris 2:n omistajien kuin muidenkin kannattaa odottaa suosiolla alennusmyyntejä. Jos verkkopuoli ei piristy, kannattaa 2S hankkia vain silloin, jos sitä on aikomus pelata yksinpelinä tai paikallisena moninpelinä. GameSharen ansiosta pulmapelimestaruuden ratkominen on ainakin vähän helpompaa perhe- ja kaveripiirin kesken.

Hyvää:
– Loistava tapa pelata niin Puyo Puyoa kuin Tetristä
– Monipuolinen valikoima pelitiloja
– GameShare toimii paremmin kuin voisi odottaa

Huonoa:
– Vähän uudistuksia alkuperäiseen nähden
– Hiiriohjaus on tässä pelissä ihan turha kikka
– Nettipeli oli jo julkaisussa aika kuollut

Mainio peli, vaatimaton päivitys.

Kiitokset Cosmocoverille arvostelukappaleesta.

Puyo Puyo Tetris 2S
Alusta:
Switch 2 (PPT2: Switch, Win, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)
Ilmestynyt: 5.6.2025 (Switch 2), 8.12.2020 (Switch)
Kehittäjä: Sega
Julkaisija: Sega
PEGI-ikäsuositus: 3