Arvostelussa NUTS

Pähkinämetsän rauha

Aina välillä tulee vastaan pelejä, jotka ovat täysin erilaisia verrattuna kaikkeen mitä on entuudestaan pelannut. Omalaatuisesti nimetty Nuts on yksi näistä peleistä, sillä missä muussa pelissä tehtävänä on valvoa metsässä juoksentelevia oravia valvontakameroilla, samalla kun yrittää selvittää metsän yllä vellovaa mysteeriä? Mutta onko Nuts todellinen pähkinä purtavaksi, vai kannattaako pelin hinta sijoittaa ennemmin lähikaupan pähkinäosastolle?

Nuts sijoittuu Melmoth Forestiin, jonne pelaaja on palkattu tutkimaan paikallisen oravapopulaation käyttäytymistä. Oravat ovat ennalta arvattavia otuksia, sillä Melmothissa ne kulkevat joka yö täsmälleen samaa reittiä. Pelaajan tehtäväksi jää selvittää, minne ihmeeseen oravat kulkevat joka yö. Peli on jaettu kuuteen lukuun, jotka noudattavat pitkälti samaa kaavaa. Pelaajalle annetaan tietyn oravan lähtöpaikka, jonka jälkeen on ripustettava tehtävästä riippuen yhdestä kolmeen riistakameraa ympäri metsää. Kameroiden tallentamaa kuvamateriaalia käydään sitten läpi yö kerrallaan, kunnes oravan pesäpaikka löytyy. Jokainen oravasta napattu valokuva on myös askel kohti metsän suuremman mysteerin ratkaisua.

Ensimmäisen persoonan kuvakulmasta kuvattu Nuts on monella tapaa hyvin immersiivinen kokemus. Tehtävät sijoittuvat useimmiten Melmothin metsikön eri värisävyisille alueille, jotka vaihtelevat mäkisestä maastosta sumuiseen suohon. Pelaajan asuntovaunu toimii valvontaoperaation keskipisteenä, ja siellä on mahdollista vuorovaikuttaa niin tietokoneiden näyttöjen, valokuvatulostimen kuin faksinkin kanssa. Faksia käytetään tulostetun todistusaineiston lähettämiseen työnantajalle, jotta seuraava haaste avautuisi. Käyttöliittymä on suurimmaksi osaksi toteutettu mukana kannettavan muistion kautta, joten kokonaisuus tuntuu yhtenäiseltä ja hyvin intuitiiviselta käyttää.

Oravien valvontaan keskittyvä pelattavuus toimii hyvin, mutta lopulta pelaaminen on hyvin suoraviivaista. Vauhtiin pääsee melko nopeasti, jonka jälkeen pelaaminen on pitkälti saman algoritmin toistamista: siirrä kameraa eteenpäin, käännä seuraavaa kunnes sen näkymään tulee edellinen kamera, toista. Taustalla vellova mysteeri pitää onneksi otteessaan, sillä muuten Nuts kävisi nopeasti vanhaksi. Hieman vaihtelua muuten suoraviivaiseen pelattavuuteen tuovat tehtävät, joissa pakkaa on sekoittamassa ylimääräisiä kurreja, tai oravajahtiin joutuu poistumaan itse toimistosta kesken kaiken.

Siinä missä Nuts on konseptiltaan uniikki, niin on se lopulta myös hyvin lyhyt peli. Kuusi tehtävää läpäisee kolmessa tunnissa, mikä on sääli, sillä ideassa olisi ollut potentiaalia pidemmäksikin peliksi. Harmittavasti myöskään uudelleenpeluuarvoa ei ole kovin paljoa, sillä kertaalleen nähdyt reitit on vaikea unohtaa. Jonkinlaista satunnaisuutta sisältävä pelitila olisi tarpeen, vaikka toki käsin rakennetut reitit loistavatkin yllättävillä käänteillä ja käyvät tarinavetoisessa pelissä järkeen.

Nutsin jättämä ensivaikutelma on lupaava, sillä peli on ulkoisesti todella näyttävä. Värikäs tyyli on hyvin minimalistinen ja abstrakti, mutta metsänäkymät ovat joka tapauksessa näyttäviä. Siinä on jotain hyvin vaikuttavaa, kun näkee kameroiden näyttöihin piirtyvän metsämaiseman reaaliaikaisesti. Suorituskyky pysyy useimmiten tasaisena, mutta erityisesti suoalue on sellainen, joka laittaa Switchin koville. Äänimaailmaltaan Nuts tavoittelee hyvin tunnelmallista taustamelua, ja onnistuukin siinä hyvin. Vaikka Nuts ei yritäkään olla mikään kauhupeli, niin mystinen ja paikoitellen levottomuutta herättävä tunnelma pitää mielenkiinnon yllä. Omalla tavallaan peli tuokin mieleen Firewatchin kaltaiset kävelysimulaattorit, vaikka sen tarina ei etenekään ihan niin pitkälle kuin olisin toivonut.

Yhteenveto

Nuts on hyvin mielenkiintoinen peli. Valvontakameroihin keskittyviä pelejä on toki muitakin, kuten Star Fox Guard tai Five Nights at Freddys -sarja, mutta Nuts on joka tapauksessa virkistävän omalaatuinen peli. Oravien seuraaminen kameroilla on lopulta melko suoraviivaista puuhaa, mutta pakkaa sekoitetaan juuri riittävästi, jotta pelin jaksaa pelata kertaalleen läpi. Peli on kuitenkin toivottoman lyhyt etenkin 20 euron hintalappuunsa nähden, eikä se tarjoa oikeastaan mitään tekemistä sen jälkeen kun tehtävät on suoritettu. Nuts onkin lopulta peli, joka loistaa konseptiltaan, mutta joka tuntuu enemmän demolta kuin valmiilta tuotteelta.

Hyvää:
– Fiksu idea
– Näyttävä ulkoasu
– Kiehtova mysteeri

Huonoa:
– Lyhyt peli ilman jälleenpeluuarvoa
– Paikoittain huono suorituskyky

Luontokuvaajan suosikkipeli, joka ei ihan ole pyydettyjen oravannahkojen arvoinen.

Kiitokset Popagendalle arvostelukappaleesta.

Nuts
Alusta: Switch, (Win, Mac)
Ilmestynyt: 4.2.2021
Kehittäjä: Joon, Pol, Char, Almut & Torfi
Julkaisija: Noodlecake