Arvostelussa Little Battlers eXperience

Yksinäinen peltirumpu lastenhuoneen komerossa

Muun muassa Professor Layton- ja Inazuma Eleven -sarjoista tunnetun Level 5:n tuorein 3DS-julkaisu Little Battlers eXperience perustuu samannimiseen japanilaisanimaatioon. Vuoteen 2050 sijoittuvassa tarinassa Van Yamano on tavallinen yläastetta käyvä tokiolaisteini, jonka isä katosi kahdeksan vuotta sitten mystisesti kesken bisnesmatkan. Vanin isukki ei kuitenkaan ole mikään tavallinen salkkumies, vaan nuorison keskuudessa äärimmäisen suosittujen LBX-lelurobottien keksijä. Monien mutkien jälkeen Van saa käsiinsä tuntemattoman AX-00-nimisen LBX-prototyypin, jolla vaikuttaa olevan jonkinlainen yhteys kadonneeseen isään.

Vania kiinnostaa LBX:n salaisuuden selvittämisen lisäksi lelun suoriutuminen robottien välisissä taisteluissa. Vaarallisiksi moitittujen LBX:ien toimintaa rajoitetaan yhteisillä pelisäännöillä, kauko-ohjaimilla ja pahvista taitetuilla areenoilla. Otteluita käydään muiden LBX-omistajien kanssa kaduilla, koulujen käytävillä ja turnauspaikoilla, mutta pelaajalle tulevat tutuksi myös alamaailman ja slummien astetta hurjemmat tyylit. Rikollisia sekä muita onnenonkijoita kiinnostaa erityisesti juuri Vanin omistaman taskurobotin hyödyntäminen myös taisteluiden ulkopuolella, joten eipä aikaakaan kun Van ja muut paikallisen yläasteen oppilaat ajautuvat keskelle konnien ja suurkorporaatioiden välistä valtapeliä.

Reaaliaikaisille robottikäräjille osallistuu kerralla yksi tai useampi soturi. Pelit päättyvät yksinkertaisesti joko vastustajan tai oman masiinan energiapalkin tyhjentymiseen tarpeeksi monta kertaa. Robotit takovat toisiaan erilaisilla aseilla kirveistä kivääreihin ja lisäksi ne voivat kantaa esimerkiksi kilpiä sekä ensiapupakkauksia. Hyökkäysnappeja on käytännössä vain yksi, jota näpäyttämällä tehdään kevyt isku ja pohjassa pitämällä raskas. Yksinkertaista liikkumista maustetaan vielä latautuvilla erikoiskyvyillä, lopetusliikkeillä sekä lyhyillä lentopyrähdyksillä.

LBX:ien hienous on se, että aseiden lisäksi myös konehuoneen sisältöön ja robotin ulkokuoreen voi vaikuttaa. Erilaisia tarvikekaupasta tai kapseliautomaateista hankittavia mikropiirejä, paristoja, kypäriä, torsoja, käsivarsia ja muita vaihdeltavia osia on kymmeniä erilaisia. Jokainen osa vaikuttaa robotin käytössä oleviin kykyihin, voimaan, painoon ja käytettäviin aseisiin. Täydellisen kokoonpanon luominen on todella monimutkaista eikä edes onnistu välittömästi johtuen parhaimpien osien hintavuudesta. Käytännössä juonen voi läpäistä pelkästään ilmaiseksi tarjottavilla osilla, joten erilaisten yhdistelmien mahdollistamiin ominaisuuksiin ei ole pakko tutustua..

Taisteluissa osilla ja erikoisliikkeillä ei ole lopulta edes paljoa merkitystä, sillä matsit ovat vaihtelevista säännöistä huolimatta helppoja ja ohi yleensä alle minuutissa. Helläkätinen tekoäly jumittaa välillä esteissä ja astetta vaikeampien pomojenkin heikkoudet selviävät lähes poikkeuksetta ensimmäisellä yrittämällä. Voitot palkitaan kokemuspisteillä ja uusilla varusteilla. Pelien lyhyt kesto ei sinänsä haittaa, mutta toiminta käy valitettavan äkkiä ikävystyttäväksi. Kaikki ongelmat ratkaistaan roboteilla ja pahimmillaan peltiä joutuu pieksemään useita kertoja muutaman minuutin sisällä, sillä kaikkia haastajia ei voi ohittaa. Muita ihmispelaajia vastaan mitteleminen onnistuu ainoastaan paikallisesti. Verkkomoninpelin puute harmittaa, sillä se olisi sopinut Little Battlers eXperienceen täydellisesti.

Silloin kun ei leikitä leluilla, ohjastetaan Vanin jengiä asfalttiviidakossa tai katsellaan välivideoita. Seuraava kohde löytyy aina 3DS:n alanäytöllä näkyvän kartan avulla. Suunnistaminenkin alkaa ajan myötä turhauttaa, sillä välillä ylimääräistä kävelyä pakotetaan harrastamaan pelkästään parin dialogipätkän tai tallennuspisteellä piipahtamisen vuoksi. Pituutta episodeihin jaetulla pelillä on muutenkin reilusti yli 10 tunnin verran. Level 5 olisi voinut käyttää enemmän mielikuvitusta myös krediittikassaa kerryttävien sivutehtävien luomisessa, sillä ne koostuvat pääasiassa tavallisten taistelujen lisäksi oikean henkilön tai esineen etsimisestä ympäristöstä.

Suoraan animaatiosarjasta napatut videoklipit ovat Little Battlers eXperiencen parasta antia. Piirtojälki on mallikasta, eikä englanninkielisessä dubbauksessa ole valittamista. Välillä jopa unohtaa pelaavansa peliä sen sijaan, että katsoisi lauantaiaamun piirrettyä. Valitettavasti välianimaatioihinkin liittyy pieni ongelma. Keskustelut on yleensä mahdollista skipata, mutta törmäsin muutamaan pomotaisteluun, joissa kuoleman jälkeen on pakko katsoa matsia edeltänyt viiden minuutin pohjustus uudelleen. Juonellisesti LBX on verrattavissa lähes mihin tahansa lasten ja nuorten animeen, mutta muutamat herkulliset käänteet ja yritysten sekä salaseurojen poliittisten motiivien lyhyt sivuaminen lisäävät pelin kiinnostavuutta.

Yhteenveto

Little Battlers eXperiencestä ei ole Level 5:n uudeksi klassikkopeliksi. Tulevaisuusteema toimii, mutta tyhjänpäiväinen tallustelu ja ainoastaan vähän muuttuvat taistelut eivät tee oikeutta lähdemateriaalille. Oman robotin kustomointi on pohjimmiltaan kiinnostavaa, mutta siitä saatavat hyödyt voisivat olla isompia. Transformersin tai Custom Robo -sarjan ystäville LBX:t voivat tarjota kivaa viihdettä.

Hyvää:
– Välianimaatiot
– Paljon kerättäviä osia

Huonoa:
– Yksitoikkoinen pelimekaniikka
– Ei nettipeliä
– Jatkuva suunnistaminen

Oman LBX:n rakentaminen on Level 5:n robottiroolipelin syvällisin osuus, mutta varsinainen toiminta pitkästyttää.

Arvostelu julkaisu alun perin IGN Suomessa.

Little Battlers eXperience
Alusta:
3DS
Ilmestynyt: 4.9.2015
Kehittäjä: Level 5
Julkaisija: Nintendo