Arvostelussa Fire Emblem Heroes
Kentät kutsuvat sankareita
Nintendo on kokeillut onneaan mobiilimarkkinoilla jo muutaman kerran. Strategiana on selvästi esitellä pelisarjoja uudelle yleisölle, josta toivotaan löytyvän potentiaalisia konsoleiden ostajia. Kaikkien tuntemat Pokémonit toteuttivat jo suunnitelmaa menestyksekkäästi, ja nyt samaa yritetään Fire Emblemillä, jonka tunnettavuus ei ole aivan taskuhirviöiden tai punalätsäisen putkimiehen tasolla. Fire Emblem Heroes on ladattavissa Android- ja iOS-laitteille ilmaiseksi. Peli sisältää kuitenkin vapaaehtoisia mikromaksuja, joiden avulla voidaan helpottaa pelissä etenemistä. Pelaajalle annetaan käyttöön aluksi kourallinen sankareita, joista kaksi on Heroesia varten luotuja uusia päähenkilöitä. Muut pelattavat hahmot ovat tuttuja sarjan muista peleistä. Joukkoihin voi kuitenkin hankkia uusia jäseniä muutamin eri tavoin.
Heroes sisältää tarinatilan, jossa seurataan pelaajan taistelutovereiden edustaman Askranin ja prinsessa Veronican johtaman Emblian imperiumin välienselvittelyä. Kampanja on jaettu muutaman tehtävän mittaisiin episodeihin, joita julkaistaan lisää suunnilleen kuukauden välein. Tehtävien yhteydessä näytetään lyhyitä keskustelupätkiä, joissa ei esiinny kovin syvällisiä lohkaisuja. Tarina on pikemminkin vain syy esitellä eri pelien sankareita ja maailmoja, joihin Heroesin pienet 6 × 8 ruudun kartatkin pohjautuvat.
Tarkoituksena on tyhjentää pelikenttä kaikista tekoälyn ohjastamista vihollisista, joita voi olla kolme tai useampi. Pelaajan oma armeija on rajoitettu aina neljään henkilöön, ja joukot liikkuvat tuttuun Fire Emblem -tapaan vuorotellen. Raskaat panssariyksiköt etenevät vain yhden ruudun kerrallaan, kun taas ratsujoukot liikkuvat peräti kolme ruutua, mutta pysähtyvät metsikön tullessa vastaan. Asetyypit noudattavat sarjalle ominaista kivi-paperi-sakset-triangelia, jonka perusteella määritellään heikkoudet ja vahvuudet. Luokille on myös annettu selkeyttävä värikoodi. Yksittäisten taisteluiden lopputulos on myös etukäteen laskettavissa, sillä Heroesissa ei ole mukana hutilyöntien ja kriittisten osumien kaltaisia tuurielementtejä.
Episodien tai vaihtuvien haasteiden suorittamisesta palkitaan taikakuulilla, höyhenillä ja timanteilla. Päivityksillä peliin on lisätty myös miettimistä vaativat Hero Battlet, joita suorittamalla käyttöön avautuu tehtävien pomohahmoja. Kuulien hamstraaminen on oikeastaan Heroesin suurin koukku, ja niitä voi myös ostaa oikealla rahalla. Kuulia käytetään uusintayritysten lunastamiseen ja uusien taistelijoiden arpomiseen. Aivan kaikki historialliset kasvot eivät ole Heroesissa mukana, mutta vanhempien pelien faneja ilahduttavat varmasti nykyaikaan päivitetyt hahmopotretit. Lottokoneiden teemahahmot vaihtuvat ajoittain, mutta hyvien yksiköiden tai suosikkisankareiden pyöräyttämisen todennäköisyys on aina todella pieni, vaikka prosenttilukuun lisätäänkin desimaaleja viiden hahmon välein. Ilmaiset kristallipallot tuhlautuvat nopeasti heikkoihin duplikaatteihin.
Jalokiviä käytetään hahmojen kokemuspisteiden pikaiseen kerryttämiseen, ja höyhenillä nostetaan tähdillä merkittyä potentiaalia. Tähdet avaavat käyttöön voimakkaampia aseita ja parempia erikoiskykyjä. Osa liikkeistä parantaa yksinkertaisesti lyöntivoimaa tai puolustusta, mutta joukossa on lisäksi teleportaation ja ketjuhyökkäysten kaltaisempia erikoisuuksia.
Kykyjä voi myös siirtää ylimääräiltä yksiköiltä toisille. Tässä piilee Heroesin syvällisin ja samalla rikkinäisin osuus. Takumin, Hectorin ja Ryoman kaltaiset hahmot ovat jo luonnostaan uskomattoman voimakkaita vastaiskutekniikoineen, mutta periyttämisen avulla on mahdollista luoda vaikkapa lähes kuolematon tankki ja neljä kertaa ampuva tappava jousimies. Osa kyvyistä auttaa myös koko tiimiä. Supersotilaita tarvitaan etenkin maksimitason vihollisten ja Arena-pelitilassa esiintyvien muiden pelaajien luomusten päihittämiseksi. Luomisprosessi voi vain viedä useita päiviä valtavien kokemuspistevaatimusten vuoksi.
Yhteenveto
Fire Emblemin ominaispiirteet ovat älylaitteille kutistetussa Heroesissa mukana, vaikka pelimekaniikkaa onkin hieman yksinkertaisettu. Kaikki toimii kuitenkin paremmin kuin ensin olettaisi. Parhaat korkean tason tehtävät haastavat sopivasti aivoja, vaikka joukossa on myös läpijuoksukarttoja ja puolimahdottomia koitoksia, joista pääsee yli käytännössä vain maksamalla. Viikoittaiset päivitykset ja säännöllisesti jaettava ilmainen sälä ovat hyviä keinoja ylläpitämään kiinnostusta.
Hyvää:
– Fanipalvelua parhaimmillaan
– Hahmojen taitojen kehitys
– Säännölliset päivitykset
Huonoa:
– Hyvien yksiköiden saaminen tuuripeliä
– Hahmojen epätasapainoisuus
Julkaisun jälkeen
Heroesille julkaistaan edelleen päivityksiä, uusia hahmoja, tehtäviä ja jopa pelimuotoja melkein joka viikko. Pelihahmojen välinen tasapaino on kehittynyt, sillä uusien sankareiden mukana on esitelty uusia kykyjä, joiden avulla on helppoa kehittää vastataktiikoita metapelin suosituimmille kokoonpanoille. Lisäksi sankareista on mahdollista muodostaa parivaljakoita, jotka boostaavat vierekkäin aseteltuna toistensa ominaisuuksia taistelukentällä. Varsinaisia statseihin koskeneita tasapainopäivityksiä ei ole kuitenkaan julkaistu.
Kiitosta ansaitsee myös ilmaispelaajien elämän helpottaminen. Tarinatilan tehtäviä on mahdollista suorittaa uudelleen putkessa Chain Challenge- ja Squad Assault -pelimuodoissa, joista on mahdollista tienata lisää kuulia ja sulkia. Pari kertaa kuukaudessa järjestettävä Tempest Trials on oiva lisäys peliin. Tempest Trials -pistepottia kerryttämällä on mahdollista avata vain kyseisen pelimuodon kautta aukeavia voimakkaita hahmoja, timantteja, kuulia ja muita sälää. Lisäksi Trialsin teemasoturien kokemus kasvaa tapahtuman aikana nopeammin. Summon-lotossa neljän tähden hahmoista tehtiin yleisempiä vaihtamalla prosenttiluvut päittäin kolmen tähden taistelijoiden kanssa. Uusien bannereiden ensimmäiset hahmot ovat nyt myös täysin ilmaisia. Toisaalta uusien hahmojen myötä ylimääräiset kuulat kuluvat yhä useammalla varastotilan laajentamiseen.
Näiden päivitysten myötä päädyin nostamaan pelin yleisarvosanaa puolikkaalla neljään tähteen.
2.10.2017
Ilmaispelattava Fire Emblem voi tulla kalliiksi, mikäli siinä aikoo pärjätä.
Fire Emblem Heroes
Alusta: Android, (iOS)
Ilmestynyt: 2.2.2017
Kehittäjä: Intelligent Systems
Julkaisija: Nintendo