Arvostelussa Everspace: Stellar Edition

Avaruudessa kukaan ei kuule riemunkiljahduksiasi

Avaruus on tyhjä, pimeä ja kylmä paikka, jossa ei luulisi olevan kovin paljoa jännittävää tutkittavaa tai tehtävää. Yhä useammat pelit ovat kuitenkin osoittaneet, että avaruusteemaiset pelit voivat toimia loistavasti oikeastaan genrestä riippumatta. Koska roguelite on nykyään jonkinlainen muotisana, oli vain ajan kysymys, milloin saataisiin joku yhdistämään avaruusaluksen puikoissa lentäminen sekä roguelitelle tyypilliset satunnaisgeneroidut maailmat ja jälleenpeluuarvoa pursuavan rakenteen. ROCKFISH Gamesin kehittämä Everspace tekee juurikin tämän, ja osoittaa jälleen kerran äärettömyyden olevan tutkimisen arvoinen.

Pintapuolisesti Everspace muistuttaa vahvasti aikaisemmin Nintendo Switchille julkaistua Manticore: Galaxy on Firea, jossa hyvin vastaavalla tavalla lennetään avaruusaluksella, räiskitään vihollishävittäjiä ja tutkitaan alueita. Vaikka ROCKFISHin taustalla häärääkin osa Galaxy on Fire ‑sarjan kehittäjistä, Manticoren ja Everspacen takana piilevät aivan eri studiot sekä heidän omat visionsa siitä, millainen avaruusräiskinnän kuuluisi olla.

3000-luvulle sijoittuvassa Everspacessa seurataan tiedemiehenä toimineen Adam Roslinin tarinaa. Adam johti ihmisten muodostaman yhdyskunnan kloonausohjelmaa, kunnes projekti lakkautettiin Okkar-muukalaisia vastaan käydyn sodan jälkeen. Eräänä päivänä Adam huomaa epäilyttävien toimiensa johdosta saaneensa annoksen myrkkyä kehoonsa, joten hän päättää jäädyttää itsensä kryonisesti ja tehdä itsestään lauman klooneja selviytyäkseen. Pelaaja hallitsee kyseisiä klooneja, joiden tavoitteena on taustojensa selvittäminen paeten samalla metsästäjiään. Tarinaa kerrotaan melko tyylikkäiden ja täysin ääninäytellyiden välivideoiden kautta, joten kertomusta seuraa oikein miellellään. On myös nostettava hattua sille, että maailmalle on onnistuttu kasaamaan oma historiansa muukalaislajeista sotiin ja intergalaktisiin organisaatioihin asti.

Everspacen maailma on jaettu seitsemään sektoriin, joista jokainen sisältää useamman kentän. Kentät muodostavat hieman Star Fox 64:n kenttävalikkoa muistuttavan verkon, jonka yksisuuntaisten haarojen välillä pelaaja voi valita. Everspace on kuitenkin nimensä mukaisesti lähes loputon, sillä sektorit ja niiden sisältämät kentät muuttuvat jokaisella läpipeluukerralla. Vaikka lähes jokainen kenttä onkin täynnä avaruusromua ja asteroideja, tekevät erilainen värimaailma, pilvet ja myrskyt niistä hyvin erituntuisia. Lisäksi vastaan voi tulla muita pilotteja, jotka tarjoavat sivutehtäviä ratkottavaksi palkintoja vastaan. Joskus voi joutua keräämään dataa omituisista otuksista tiedemiehelle, ja toisinaan tehtävänä voi olla vihollistukikohtaan tunkeutuminen. Kuoleman kohdatessa reissu alkaa alusta mutta uusien kenttien merkeissä.

Pelaajan kippairoima alus ei pysy muuttumattomana koko pelin ajan, sillä siihen saa niin pysyviä kuin myös yhden yrityksen verran voimassa olevia parannuksia. Vihollisaluksia tuhoamalla, ympäristöjä tutkimalla ja asteroideja räjäyttelemällä ansaitaan niin rahaa, materiaaleja kuin uusia aseitakin. Näistä materiaalit ja aseet pysyvät tallessa vain senhetkisen läpipeluun ajan. Materiaaleja tarvitaan niin aluksen paikkaamiseen kuin aseiden päivittämiseen, minkä lisäksi polttoainetta täytyy olla tarpeeksi sektorin kenttien päättämiseen ilman pelkoa madonreikien aiheuttamista vahingoista. Rahaa taas voi käyttää myös seuraavaan yritykseen valmistautumiseen ostamalla uusia aluksia tai valitsemalla erilaisia päivityksiä kattavasta valikoimasta, kuten rungon kestävyyden ja polttoainetankin kasvattamisesta tai skannerin päivittämisestä.

Etenkin isommat vihollislaivueet iskevät kuin tuhat Kuolemantähteä konsanaan, joten aluksen parantaminen on keskeinen osa kokemusta ja yksi pelin parhaiten toteutetuista osa-alueista. Käytettävien aseiden ja muiden varusteiden määrä voi vaihdella lentohärvelistä riippuen. Perustykkien lisäksi roistoja voi räiskiä ohjuksilla ja droneilla, joiden lisäksi käytettävissä on väliaikaisia boosteja tarjoavia esineitä. Pelaajan ottaessa vastaan vaurioita voi esimerkiksi hallittavuuteen liittyvissä osissa tai skannereissa ilmetä vikoja, jolloin vahingot oikeasti tuntuvat käytännössä. Metallipurkki pysyy normaalisti kiitettävän hyvin hallinnassa, ja ohjaus tuntuu napakalta ja luonnolliselta.

Avaruus on joskus kylmä ja pimeä, joskus taas lämmin ja kaunis, sillä Everspacen miljööt ovat värimaailmoiltaan miellyttäviä ja näyttävät varsin tyylikkäiltä. Eri alueiden asteroidit ja avaruusromut näyttävät toki hyvin samankaltaisilta, mutta erilaiset taustat ja efektit tarjoavat riittävästi vaihtelua. Kuva ei ole Switchillä yhtä terävää kuin muilla konsoleilla, eivätkä tekstuurit aina ole yksityiskohtaisimpia mahdollisia, mutta kokonaisuus miellyttää silti silmää. Ruudunpäivitys pysyy pääsääntöisesti kurissa tiukimmissakin lähitaisteluissa, joissa ohitse singahtavat lasersäteet ja räjähtelevät vihollisalukset antavat toiminnalle potkua. Lähes kolme tuntia musiikkia sisältävä soundtrack on myös erittäin monipuolinen, sillä se sisältää kaikenlaisia sointuja herkästä tunnelmoinnista tarttuvampaan rockiin.

Stellar Edition sisältää muilta alustoilta tutun Encounters-lisärin, joka lisää jo muutenkin kattavaan peliin uusia tehtäviä, aluksia ja muuta sisältöä. Yksittäinen onnistunut läpipeluu voi kestää reilun tunnin verran, mutta käytännössä Everspacen koko tarinan näkemiseen kannattaa varata ainakin kymmenisen tuntia aikaa jopa helpoimmilla vaikeusasteilla. Peli tarjoaa mukavasti haastetta, joten ensimmäiset yritykset jäävät nimenomaan yrityksiksi ilman toivoa lopun näkemisestä. Satunnaisuus luo valtavasti uudelleenpeluuarvoa, sillä eri aseita on hauska kokeilla ja peli tarjoaa hyvän valikoiman erilaisia tehtäviä suoritettavaksi. Kuten hyvässä roguelitessa kuuluukin, Everspacen suola on nimenomaan epäonnistumisista oppiminen ja oman varustuksen parantaminen tulevia yrityksiä ajatellen.

Yhteenveto

Everspace on avaruusräiskintä, jota genren ystävien ei kannata ohittaa. Roguelite-elementtien ja avaruusaluksella lentelyn yhdistelmä saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta se toimii yllättävän hyvin. Lähes jokainen läpipeluukerta esittelee jotain uutta, oli se sitten uusia tehtäviä, erilaisia aseyhdistelmiä tai uudenlaisia ympäristöjä. Maailman tarkkaan suunniteltu historia sekä hyvin suunnitellut tehtävät takaavat, ettei Everspace tunnu satunnaisuudestaan huolimatta liian keinotekoiselta. Pienet tekniset murheet eivät juuri latista kokemusta, sillä aluksen puikkoihin astuu mielellään yhä uudelleen.

Hyvää:
– Rutkasti jälleenpeluuarvoa
– Aluksen kehittäminen
– Vauhdikas ja haastava toiminta

Huonoa:
– Pientä teknistä moitittavaa
– Samat asteroidit ja avaruusromut näkyvät monissa kentissä

Rogue One, mutta ei se elokuva.

Kiitokset Plan of Attackille arvostelukappaleesta.

Everspace: Stellar Edition
Alusta:
Switch, (Playstation 4, Xbox One, PC)
Ilmestynyt: 11.12.2018 (Switch)
Kehittäjä: ROCKFISH Games
Julkaisija: ROCKFISH Games