Arvostelussa Another Code: Recollection
Muistojen virtaa, lapsuuden sadut
The Last of Us -sarjan pelien uudelleenjulkaisut PS5-konsolille ovat keränneet osakseen ihmetystä: tarvitseeko täyteen hintaan myytävää kosmetiikkapäivitystä kukaan, kun vanha versiokin on hyvin saatavilla? Onneksi uudelleenjulkaisuiden saralla näkyy välillä yllättäviä ja vähemmän tunnettujakin nimiä, kuten Nintendo DS:n kulttipeli Another Code: Two Memoriesin sekä sen Wii-jatko-osa Another Code R: Journey into Lost Memoriesin yhteen paketoiva Another Code: Recollection, jota kukaan ei osannut odottaa ennen sen julkistusta Nintendo Directissä. Alkuperäinen kehitystiimi hajosi jo vuosia sitten, joten kokoelmasta vastaavalla Arc System Worksilla oli lupa laittaa pensseli heilumaan.
Another Coden päähenkilönä toimii Ashley Mizuki Robins, joka lähtee tapaamaan vuosien yhteyskatkoksen jälkeen isäänsä salaperäiselle Blood Edwardin saarelle. Ashley on pikkulapsesta asti asunut tätinsä Jessican luona, sillä hänen vanhempansa katosivat epämääräisissä olosuhteissa. Yksitoista vuotta katoamisen jälkeen Ashley saa isältään paketin, joka sisältää mystisen DAS-laitteen ja kutsun saapua Blood Edwardille. Ashleyn menneisyyden lisäksi saarella on omat salaisuutensa selvitettäväksi, joihin liittyy myös päähahmon seuraan lyöttäytyvä muistinmenetyksestä kärsivä kummitus. Blood Edwardin seikkailujen jälkeen hypätään pari vuotta eteenpäin, sillä pelisarjan jälkimmäisessä osassa tutkitaan Juliet-järveä, jolla Ashley oli vieraillut äitinsä kanssa ennen tämän katoamista.
Another Code -kaksikko on muutettu yhdistetty uusioversiossa yhdeksi kokonaisuudeksi. Pelien vaihtuminen noteerataan lähinnä jaksolaskurin kierroksen vaihtumisella ja inventaarion nollauksella. Hyvin erilaisille konsoleille kehitetyt alkuperäisteokset on yhtenäistetty niin pelattavuudeltaan kuin graafiselta ilmeeltään, ja työn jälki on onnistunutta. Kuvakulmien vaihdokset, gimmick-muutokset ja uudet valokuvareunukset dialogipalkkeihin on toteutettu oivasti. Uusittu graafinen tyyli näyttää mainiolta, mutta välivideoiden hahmoanimaatioissa on paikoitellen hienoista kankeutta. Latausajat ovat maltillisia, ja pientä ruudunpäivityksen laskua näkyy siellä täällä, mutta pääosin seikkailu kulkee todella sulavasti. Ääniraidasta ei jäänyt kauheasti mieleeni musiikin osalta, mutta ääninäyttely on kautta linjan mainiota.
Pelattavuutta koskevat uudistukset ovat varsin merkittäviä, sillä DS-pelin ylhäältä kuvattu seikkailu point-and-click-osuuksineen ja Wii-osaan sidottu 2,5D-tyyli on vaihdettu kolmannen persoonan liikkumiseen, joka tuo mieleen hieman Telltalen viimeaikaiset pelit. Ympäristöjä tutkiessa kamera zoomaa lähemmäs, ja pulmatilanteissa kontrollit vaihtuvat tilanteeseen sopiviksi. Pulmat eivät ole ylitsepääsemättömän vaikeita, ja liikeohjausta käytetään säästeliäästi mutta toimivasti. Muutama kosketusnäytöstä riippuvainen DS-pulma on karsittu, mutta tämä on täysin ymmärrettävää isoa ruutua suosivien Switch-pelaajien mukavuus huomioiden.
DS- ja Wii-peleissä oli mukana myös tiukka kertaus tapahtumista lukujen välissä, mistä on pyritty eroon pelitahdin sujuvoittamiseksi. Pienen sisällöllisen tiivistämisen johdosta myös pelitunteja kertyy Recollectionin parissa itse asiassa alkuperäisiä vähemmän, mutta reilut 10 tuntia on silti ihan riittävä pituus pelille. Fanien mielipiteet leikkauksista ja alkuperäisen juonen sorkkimisesta ovat olleet kuitenkin vaihtelevia. Etenkin kakkososan tarinaan on tehty useita isoja muutoksia. Itse olin ennen tätä kokoelmaa pelannut ainoastaan Two Memoriesin, joten en osaa kommentoida Journey into Lost Memoriesin muutoksia tarkemmin, mutta rytmityksen ja toiminnan osalta DS-seikkailu on onnistuttu modernisoimaan hyvin.
Tarina on silti Recollectionin kantava voima. Ashley kehittyy hahmona seikkailujensa aikana, ja isot tarinakaaret menneisyydestä, muistoista ja tieteestä kantavat pitkälle. Rikkinäinen perhe ja ongelmien tarkastelu sivuhahmojen kautta uusista näkökulmista tukee Ashleyn kasvua, ja Robinsien monikerroksinen tarina pitää otteessaan loppuun saakka. Two Memories -puolisko toimii itsenäisenä teoksena paremmin, ja Journey into Lost Memories kärsii hieman rytmitysongelmista ja polveilevista sivujuonista. Yhtenäisenä kokonaisuutena Recollection on kuitenkin hieman enemmän kuin osiensa summa, ja tässä muodossa se on loistava tapa uppoutua matkalle muistoihin.
Yhteenveto
Another Code: Recollection tekee kahdesta yhtä ja tarjoilee pelikansalle vaikeasti saatavilla olleen tarinan yhtenäisenä pakettina. Ashleyn seikkailu on kokemisen arvoinen, mutta vajaan 60 euron hintalappu on hieman liian korkea reilun 10 tunnin kesto huomioiden. Hienoisista rytmitysongelmista huolimatta olen tyytyväinen, että pääsin kokemaan Robinsin perheen saagan päätöksen, jota en luultavasti ilman uudelleenjulkaisua olisi päässyt näkemään. Amerikan serkuille Recollection on vielä eksoottisempi tapaus, sillä siellä Wii-kakkososaa ei koskaan julkaistu.
Hyvää:
– Uudistettu ja yhtenäistetty pelattavuus
– Mainio tarina…
Huonoa:
– …joka kärsii välillä rytmitysongelmista.
– Hahmojen kankeus välivideoissa
”Muistoissa vain…”
Kiitokset Bergsalalle arvostelukappaleesta.
Another Code: Recollection
Alusta: Switch
Ilmestynyt: 19.2.2024
Kehittäjä: Arc System Works
Julkaisija: Nintendo