Kuka mukaan seuraavaan Smashiin?

Kannattaa odottaa odottamatonta

Nintendo paljasti hiljattain Smash Bros. ‑sarjan saapuvan odotetusti Switchille, ja vieläpä tämän vuoden puolella. Ei ole kuitenkaan tiedossa, onko kyseessä jo valmiiksi huikean sisältörikkaan Super Smash Bros. for Wii U:n paranneltu versio vai kenties täysin uusi peli. Ensimmäisen trailerin perusteella on joka tapauksessa varmaa, että pelissä nähdään uusia hahmoja, joista esiteltiin ensimmäisenä Splatoonin Inkling-kalmarit, joita moni toivoi jo edelliseen peliin. Uusien tulokkaiden arvuuttelu tulee käymään kuumana varmasti pelin julkaisuun asti, joten Fintendon asiantuntija on listannut insinöörin logiikalla 10 todennäköisintä Nintendon omaan talliin kuuluvaa lisäystä sekä potentiaalisimmat ehdokkaat muilta studioilta. Valinnoissa on painotettu erityisesti pelihahmon ajankohtaisuutta, taisteluteknistä kiinnostavuutta, kaupallista merkitystä ja faniklubin kokoa.

Nintendo-hahmot

Spring Man tai joku muu Arms-hahmo
Arms (2017)

Splatoonin menestyksen myötä Inklingin saapuminen seuraavaan Smash-peliin oli käytännössä sataprosenttisen varmaa, eikä Arms-edustajan mukaan ottaminen myöskään yllättäisi. Nintendo panosti hurjasti yli miljoona kappaletta myyneeseen Switch-peliin, ja vaikka Arms ei ole enää saamassa uusia sisältöpäivityksiä, jatkuvat sen verkossa ja paikallisesti järjestettävät turnaukset tänäkin vuonna. Todennäköisimmät Arms-nyrkkipukarit ovat pelin kannessa ja markkinointimateriaaleissa patsastelevat Spring Man ja Ribbon Girl. Voisi ehdokaslistaan lisätä myös nettisuosikki Twintellen nimen. Arms-hahmon siirtäminen taistelupelistä toiseen pitäisi onnistua vaivatta. Pitkän ulottuvuuden nyrkkeilijä/grappler on sellainen hahmo, joka Smash Brosin monipuolisesta kaartista puuttuu. Rush-hyökkäys sopisi täydellisesti hahmon Final Smashiksi, eikä hahmokohtaisten erikoiskykyjen, kuten Spring Manin heikossa hapessa saaman voimaboostin tai Ribbon Girlin ekstrahyppyjen toteuttamisessa ole ongelmia.

Rex
Xenoblade Chronicles 2 (2017)

Xenoblade-sarjaa edustaa Smashissa jo ykkösosan Shulk-protagonisti, joka saa erittäin todennäköisesti seuraa miljoonamyyntejä hätyyttelevän jatko-osan Rex-sankarista. Rex ei taistelisi yksin, vaan miekaniskuja tehostaisivat hahmon omasta pelistä tutut Bladet. Näen niin selvästi tulisieluisen Pyran kanssa loihditut liekkimyrskyt, ja todennäköisesti vaihto onnistuu kesken taistelun Aegiksen toiseen puoliskoon eli Mythraan. Rexin mahdollisuuksia parantaa myös se, että Smashin isä Masahiro Sakurai on kertonut nauttineensa suuresti pelistä joululomallaan.

Paper Mario
Paper Mario ‑sarja (2000–2016)

Paperinen Mario sai varmasti runsaasti ääniä jo Smash 4:n DLC-hahmoja etsineessä Smash Ballot ‑faniäänestyksessä. Vaikka tuoreimmat Paper Mario ‑pelit eivät olekaan valtavia kehuja kriitikoilta saaneet, on pitkäikäinen pelisarja silti voimissaan, enkä ihmettelisi yhtään, jos uusi osa tai Wii U:n Color Splashin Switch-käännös julkistettaisiin jo seuraavilla E3-messuilla. Kaksiulotteinen Paper Mario olisi Mr. Game & Watchin kaltainen hassu ilmestys 3D-hahmojen rinnalla. Liikkeitä litteälle putkimiehelle keksisi vaikka millä mitalla. Hahmo voisi turvautua puiseen luottovasaraan ja tarroihin tai muuttuisi tarpeen tullen vaikkapa paperilennokiksi. Paper Mario ‑teemainen kenttä nähtiin jo Smash Brosin 3DS-versiossa.

Celica tai FE Switchin päähenkilö
Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia, Fire Emblem Heroes, Fire Emblem Warriors (2017)

Fire Emblemillä kulkee niin lujaa, että sarja huomioitiin jo Smash 4:ssä kuudella eri hahmolla. Tämän jälkeen 3DS-pelaajia hemmoteltiin Fire Emblemin kakkososan remakella, mobiililaitteille julkaistiin huikean suosittu Heroes ja Switchille Warriors-toimintapeli. Rosterissa olisi tilaa erityisesti keihään tai kirveen kanssa viuhuvalle soturille, mutta valitettavasti Ephraim ja Hector eivät ole tällä hetkellä kovin ajankohtaisia hahmoja. Fire Emblem Fatesin tanssija-Azurassa olisi potentiaalia, mutta Fates sai edustajan jo edellisille turpakäräjille, sillä Nintendo osoitti pelisilmää valitsemalla yhdeksi DLC-hahmoksi Corrinin, jonka tähdittämää peliä ei oltu vielä edes julkaistu lännessä. Sama temppu toistuu luultavasti Switchillä, sillä uusi Fire Emblem ‑peli on luvattu konsolille jo täksi vuodeksi.

Peräti kolmessa viimeaikaisessa pelissä esiintynyt punapäinen Celica olisi paras valinta Robinin korvaajaksi, sillä kumpikin hahmo hallitsee miekat ja taikuuden. Naisien lukumäärä Smashin taistelijagalleriassa on tällä hetkellä aika pieni.

Decidueye tai jokin seuraavan sukupolven pokémon
Pokémon Sun & Moon (2015), Ultra Sun & Moon (2017), Pokkén Tournament DX (2017)

Smash Bros. ‑kastiin on perinteisesti lisätty vähintään yksi uusi pokémon. Brawlissa se oli Lucario ja Smash 4:ssä Greninja. Tavallisesti valinta on osunut sellaiseen hahmoon, joka on merkittävässä roolissa muissa Pokémon-peleissä, markkinointimateriaaleissa tai animaatiosarjassa, unohtamatta tietenkään soveltuvuutta Final Destinationille. Decidueye lisättiin jo Pokkén Tournamentin Switch-versioon. Hahmolla on suhteellisen suuri kannattajakerho netissä, eikä jousipyssyä Smashissa käytä toistaiseksi kuin Link ja Zelda Final Smashissaan. Lisäksi Decidueyen puolesta puhuu starter-status ja ruohotyyppi. Edellisessä Smashissa aloituspokémonien trio oli vaillinainen.

Dillon
Dillon’s-sarja (2012–2018)

Suuri yleisö tuntee Dillonin luultavasti paremmin Smash Bros. Wii U:n ja 3DS:n Assist Trophysta kuoriutuneena tekoälyn ohjaamana apulaisena. Punaisen armadillon tähdittämiä toimintaa ja tornipuolustusta yhdisteleviä pelejä on kuitenkin julkaistu 3DS:lle jo kaksi kappaletta. Kolmas osa Dillon’s Dead Heat Breakers julkaistaan tänä keväänä, joten Nintendo voi hyvinkin tuoda hahmon Smashiin markkinointimielessä. Huiviin ja länkkärihattuun sonnustautunut Dillon on myös visuaalisesti kiinnostava ilmestys, joka käyttäisi taistelukentillä pitkiä kynsiään ja sinkoilisi ympäriinsä pallona kuin eräs sininen eläinkunnan ystävä.

Esineestä pelattavaksi hahmoksi on ylennetty aiemmin muun muassa Punch Outin Little Mac.

Chibi-Robo
Chibi-Robo-sarja (2005–2015)

Sympaattisen Chibi-Robon taival alkoi jo GameCubella, ja robotti palasi parrasvaloihin muutama vuosi sitten 3DS:n Chibi-Robo! Zip Lash ‑tasoloikkaseikkailulla, josta vastasi myös Dillonin taustalla oleva Nintendo-studio Vanpool. Chibi-Robo ei ole kiinnostavuudeltaan aivan listan kärkipäässä, eikä edellinen peli juuri menestystä kerännyt, mutta pienen kokoskaalauksen jälkeen peltimies voisi olla valmis ottamaan matsia. Zip Lashissa hahmo heilutteli roikkuvaa latausjohtoaan kuin sähköistä ruoskaa ja kytkeytyi erilaisiin liikkuviin härveleihin. Onko Chibi-Robo tarpeeksi merkittävä pelattavaksi hahmoksi, vai olisiko paikka Assist Trophyna ensin sopivampi?

Captain Toad
Captain Toad: Treasure Tracker (2014–2018)

Toadia on toivottu mukaan Smashiin ainakin Melee-ajoista lähtien, mutta toistaiseksi sienipää on ollut vain osa prinsessa Peachin liikerepertuaaria. Hahmolla on todellakin historiaa aivan NES:n Super Mario Brosista alkaen, mutta ainakaan omasta mielestäni Toadissa ei ole ollut tarpeeksi monipuolisuutta iskuja ajatellen. Captain Toad on ollut kolmiulotteisten Mario-seikkailujen vakiovieras jo vuosien ajan, ja julkaisipa Nintendo Wii U:lle hahmon nimeä kantaneen pelinkin. Sittemmin Captain Toad: Treasure Trackerin on ilmoitettu ilmestyvän myös 3DS:lle ja Switchille tänä kesänä.

Mainosmielessä Toad-prikaatin komentaja olisi looginen valinta Nintendolta, mutta miten on liikkeiden laita? Toad viskelisi ainakin vihanneksia, mutta Treasure Trackerissa kapteeni kantaa kokonaan hyppimisen estävää raskasta reppua. Tämä tekee hahmosta myös kiehtovan Smash Brosia ajatellen. Captain Toadilla olisi selkeä heikkous, joten minua kiinnostaisi nähdä, miten Sakurain tiimi huomioisi tämän. Ennen kuin joku syyttää minua hulluksi, niin muistakaa toki, että Sakurai on onnistunut aiemmin tekemään Wii Fit Trainerista, Pac-Manista ja Duck Hunt ‑duostakin pelikelpoisen.

Ice Climbers
Ice Climber (1985), Super Smash Bros. Melee (2001), Super Smash Bros. Brawl (2008)

Kahdesta hahmosta koostuva Ice Climbers jätettiin Smash 4:stä pois, sillä Sakurain mukaan 3DS:n tekniset rajoitukset estivät jääkiipeilijöiden uniikin taistelutyylin toteuttamisen kunnolla. Hahmo ei ollut prioriteettilistassa muutenkaan korkealla, sillä uutta Ice Climber ‑peliä ei olla nähty sitten… noh, ensimmäisen. Nintendolla on kuitenkin aikomuksena tuoda NES-pelejä Switchille tämän vuoden puolella, joten loppusyksylle sopisi ilmoitus myös Ice Climbersin paluusta astetta tehokkaamman konsolin Smashiin. Tuskinpa Duck Hunt, R.O.B. ja Mr. Game & Watch ovat myöskään katoamassa mihinkään.

Ridley
Metroid-sarja (1986–2017)

Pysähdytään hetkeksi miettimään, miten Nintendo voisi panna Smash Bros. Wii U:n ja 3DS:n laajasta tappelijavalikoimasta yhtään paremmaksi. Miten olisi kaikkien aikojen toivotuimman hahmon lisääminen rosteriin? Rehellisesti sanoen, mikä muu hahmo räjäyttäisi internetin ja aiheuttaisi yhtä paljon keskustelua kuin vanha Metroid-konna Ridley?

Metroid-sarja on edelleen aliedustettuna Smashissa, eikä peleissä ole myöskään kovin montaa superraskasta tai pahaa hahmoa. Ridley-cameo löytyy lähes jokaisesta Metroid-pelistä, ja Prime 4:n julkaisu lähestyy. Avaruuspiraattien johtajalla on lentokyky, porahäntä, tulipallot ja vaikka mitä muita ikonisia liikkeitä. Sakurai on yrittänyt etsiä ratkaisua tyydyttää Ridley-fanien toiveet, mutta toistaiseksi legendaarinen lohikäärme on nähty Smash-peleissä vain pomovastuksena lähdemateriaalia kunnioittaen. Modaajat ovat kuitenkin esitelleet YouTube-videoilla loistavasti Smash-maailmaan sopivia Ridley-viritelmiään.

”Ridley on liian iso!”
Jonkun hahmon on oltava isoin.
Ja kilpailullisesti huonoin.

Kuka mukaan seuraavaan Smashiin?

3rd party ‑hahmot

Solid Snaken ja Cloud Strifen jälkeen Smashiin voidaan nostaa lähes minkä tahansa studion hahmo. Sonicin, Mega Manin, Pac-Manin, Ryun ja Bayonetan voisi kuvitella pysyvän mukana myös seuraavassa osassa, mutta Snaken toivotulle paluulle on yksi iso arvaamaton este nimeltä Konami. Haluttuja yllätysvierailijoiden paikkoja on tarjolla vain muutama kappale, mutta kovia ehdokkaita on useampi.

Solaire tai joku muu Dark Souls ‑hahmo
Dark Souls (2011–2018)

Tässäpä nimi, joka ei varmasti kerännyt kovin montaa ääntä parin vuoden takaisessa Smash Ballotissa. Internetin rakastama, Aurinkoa palvova Solaire on noussut toivelistojen kärkeen vasta tänä vuonna. Syynä tähän on tietysti toukokuussa ilmestyvä Dark Souls Remasteredin Switch-versio ja kaikkien himoitsema Solaire-amiibo. Dark Soulsin huomioiminen Smashissa innostaisi monia sarjaan tutustumattomia hankkimaan Switchin. Nintendolla on tunnetusti hyvät välit Dark Soulsin julkaisijaan Bandai Namcoon, joka osallistui myös Smash Bros. Wii U:n ja 3DS:n kehittämiseen.

Dark Soulsissa on lukuisia erilaisia aseita, joten Sakurai voisi tehdä Solairesta juuri niin raskaan tai nopean hahmon kuin haluaisi. Ehdokkaaksi voisi nostaa esimerkiksi myös ritari Artoriasin.

Crash Bandicoot
Crash-sarja (1996–2018)

Erityisesti Suomessa PlayStationin maskotiksi mielletyn Crashin vierailulle Smash-pelissä oltaisiin naurettu vielä muutama vuosi sitten, vaikka hahmon debyyttiä Nintendo-mäiskinnässä onkin toivottu. Pussihukalla on muutaman pelin mittainen ohut Nintendo-linkki GameCubella ja Game Boy Advancella sekä myöhemmin vielä Wiillä ja DS:llä, mutta näistä julkaisuista on kulunut jo yli 10 vuotta. Usean vuoden hiljaiselon jälkeen Crash tuotiin takaisin onnistuneesti kolmen ensimmäisen PS1-pelin N. Sane Trilogy ‑remakella. Crashin oikeudet nykyisin omistava Activision on tuomassa trilogian yllättäen myös Switchille tänä kesänä.

Crash ja Mario painimassa. Lähes yhtä älyvapaa ajatus kuin Sonic ja Mario samassa pelissä.

Shovel Knight
Shovel Knight (2014–2018)

Länsimaissa voimakkaasti jo Smash 4:ään kampanjoitu Shovel Knight on edelleen vahva kandidaatti. Ongelmana on vain indiesankarin heikko tunnettuus Japanissa. Mikään muu Smash-hahmo ei käytä pääasiallisena aseenaan lapiota, joten sinänsä ritari olisi tarpeeksi erikoinen kaveri. Amiibollekin soisi lisää käyttöä.

Amaterasu
Ōkami (2006), Ōkami HD (2018)

Myös Capcomilla ja Nintendolla on erinomaiset suhteet toisiinsa. Ōkamin Amaterasu ei ole ehkä kaikista toivotuimpien vieraiden kärjessä, mutta nelijalkaisia otuksia vipeltää taistelukentillä aika vähän. Susijumalaa arvostaisivat varmasti myös Twilight Princessin Wolf Link ‑fanit. Ylistetty zeldamainen Ōkami on jälleen tapetilla HD-version Switch-porttauksen myötä, joten maalaukselliselle taistelijalle voisi olla tilausta.

Phoenix Wright
Ace Attorney ‑sarja (2001–2017)

Asianajajakin osaa tarvittaessa tapella, sen Capcom todisti jo aiemmin Marvel vs. Capcom 3 ‑mättöpelissään. Phoenix Wright on Amaterasun ohella Capcomin Smash-listassa seuraavana Ryun ja Mega Manin jälkeen. Herra Wrightin etuna on pitkä historia Nintendon käsikonsoleilla. Ässäjuristia ei tosin valittu Wii U:n ja 3DS:n kavalkadiin, olisiko nyt yhtään parempi hetki?


Professor Layton

Professor Layton ‑sarja (2007–2017)

Laytonilla on Phoenix Wrightin tavoin takanaan taivalta käsikonsoleilla. Kohtasivatpa herramiehet yhteisessä pelissäkin jo kertaalleen. Mutta soveltuuko silinteripäinen herrasmies taistelupeliin?

Rabbids
Raving Rabbids (2006), Mario + Rabbids Kingdom Battle (2017)

Vastoin kaikkia odotuksia, Mario + Rabbids Kingdom Battle oli hyvä peli ja lisäksi myi yli miljoona kappaletta. Nintendon ja Ubisoftin yhteistyön voisi olettaa jatkuvan, joten Japanissa voitaisiin harkita liiton syventämistä avaamalla portti Kingdom Battlen Mario- tai Peach-asusteiselle jänölle. Pitkän kantaman kanuunoilla ampuvia häiriintyneitä kaneja olisi kiva opettaa Smash-universumin tavoille.

Parempi onni ensi kerralla

Mutta entä Mario RPG:n Geno? Star Foxin Krystal? Mach Rider? Golden Sunin Isaac? Prinsessa Daisy? Banjo-Kazooie? Dragon Ballin Goku? Paavo Pesusieni?

Genolle ja Krystalille keksisi kyllä liikkeitä, mutta kuinka relevantteja nämä hahmot ovat? Nähdäänkö heitä tulevissa peleissä? Miksei heitä lisätty aiempiin Smasheihin? Molempien viimeisistä seikkailuista on jo aikaa, eikä kumpikaan ole tarpeeksi retro tai suuren yleisön suosikki. Mach Rider kärsii samanlaisesta imagosta, enkä oikein tiedä, mitä moottoripyöräilijä toisi peliin, jota toinen kilpa-ajaja Captain Falcon ei jo tee. Isaacin perään haikailevat voivat jo haudata toiveensa, sillä kultapoju ei ollut mukana enää Wii U:llakaan Assist Trophyna eikä uusista Golden Sun ‑suunnitelmista ole kuulunut mitään lähes kymmeneen vuoteen. Ainoastaan Nintendo Directissä yllättäen paljastettava remake voisi muuttaa tilannetta.

Daisy pysyköön Peachin värivaihtoehtona äänekkäiden fanien rummutuksesta huolimatta. Uuden Mario-hahmon tulisi erottua edukseen vanhasta kastista, ja persoonaton Daisy ei sitä tee. Mario Kartin suosikkipojallani Waluigilla on mielestäni enemmän potentiaalia, mutta hujopille voisi antaa ensin isomman roolin jossain toisessa pelissä. Banjo ja Kazooie ‑parivaljakko Smashissa on monen pelaajan märkä päiväuni. Raren Banjo-pelit olivat kovaa kamaa vielä silloin 2000-luvun taitteessa, mutta nykyisin lisenssi on niin tiukasti Microsoftin hyppysissä, etten usko Nintendon johtoportaan päästävän kilpailevan alustan yksinoikeussankaria kylään. Microsoftille tämä tietenkin sopisi.

Lukuisista pyynnöistä huolimatta Sakurai ei ole lämmennyt sarjakuva- ja animaatioehdokkaille, joten Shrek ja supersaiyalaiset pysykööt lukkojen takana. Mies on maininnut haastatteluissa toivovansa hahmoilla olevan vahvaa pelihistoriaa ja mielellään vielä Nintendon alustoilla. Lisäksi kummankin osapuolen pitäisi tehdä työtä yhteisen edun eteen. Pandoran lippaan avainta ei ojenneta kenelle tahansa.

Mutta noudatetaanko seuraavassa Super Smash Brosissa muodikasta kausittaista taistelijoiden julkaisutapaa? Se onkin toinen tarina.