Arvostelussa Trials Rising

Haasteet nousevat uusiin korkeuksiin

En ole koskaan ollut moottoripyöräurheilun suurin kuluttaja, mutta trial-kuskien suoritukset haastavilla temppuradoilla ovat aina olleet vaikuttavia taidonnäytteitä. Suomalaisen RedLynxin kehittämä Trials-sarja tuo nämä radat digitaaliseen muotoon. Sarja ei ole kuitenkaan koskaan ollut kilpa-ajoa sieltä perinteisimmästä päästä, sillä sen parissa keskitytään osoittamaan moottoripyörän hallintataitoja mitä erikoisimmilla esteradoilla. Mutta onko Nintendo Switch toimiva alusta tarkkuutta vaativalle Trials Risingille?

Varsinaista Trials Risingissa ei ole, mutta sellaista en jäänyt edes kaipaamaan. Pelissä tavoitteena on yksinkertaisesti tulla parhaaksi Trials-kuskiksi sekä edetä yhä haastavammille kilparadoille, jotka on sijoitettu ympäri maailmaa. On nostettava hattua sille, kuinka paljon vaihtelua kenttiin on onnistuttu luomaan, vaikka niissä ei tällä kertaa juuri fantasiaelementtejä olekaan. Useimmat radat sijoittuvat oikeisiin matkakohteisiin, sillä temppuilemaan pääsee niin Egyptin pyramideja, Grand Canyonin kielekkeitä, Hollywoodin elokuvalavasteita, Eiffel-tornin rakenteita kuin jopa Suomen hyppyrimäkiä pitkin. Kentät sisältävät runsaasti uniikkeja esteitä ja piirteitä, joten ne eivät tunnu pelkästään toistensa kopioilta erilaisella ulkoasulla. Keskittyminen itse kenttiin ja pelattavuuteen tarinan sijasta oli oikea valinta, sillä maisemien tiheä vaihtumistahti pitää tiukasti otteessaan.

Esteradoilla huristellaan suoraviivaisesti vasemmalta oikealle, mutta maaliin ei selviä välttämättä pelkästään kaasua pohjaan painamalla. Fysiikanmallinnus on erittäin isossa roolissa pelissä, sillä pyörä noudattaa luonnonlakeja uskollisesti, mutta pähkähullut hypyt sekä muut temput ovat mahdollisia. Kaasun ja jarrun taitava käyttö on etenkin loppupään kentissä välttämätöntä, kuten ovat myös oikea hyppytekniikka sekä hallittu laskeutuminen. Ajotuntuma on suorastaan loistava, ja pyörä käyttäytyy hyvin luonnollisella tavalla. Haastetta peli todellakin myös tarjoaa, vaikka alussa meno onkin melko anteeksiantavaista.

Vaikka alku onkin Trials Risingissa yhtä juhlaa, alkaa meno hiljentyä kiertueen edetessä. Uusien tehtävien avaaminen vaatii eräänlaisten stadionturnauksien suorittamista, jotka puolestaan pitää avata keräämällä riittävästi kokemuspisteiden myötä tienattavia tasoja. Helpoin tapa tähän on käydä läpi ympäri Tellusta ripoteltuja sopimuksia, jotka vaativat esimerkiksi volttien tekemistä, jonkin vastuksen voittamista tai tietyn matkan keulimista. Toisinaan turnauksien tasokatto on niin korkea, että niitä varten pitää ajaa samoja ratoja yhä uudelleen. Tämä hidastaa menoa liiaksikin ja saattaa turhauttaa ratojen tullessa tutuiksi. Tasojen nousun yhteydessä avautuvat osat, tarrat sekä varusteet antavat lisäksi mahdollisuuden pyörän ja hahmon kustomointiin. Pelissä on maksullisia loottilaatikoita, mutta niitä ei ole suurta tarvetta ostaa.

Yksinpeli on vain osa Trials Risingin tarjoamaa kokemusta, sillä myös moninpelipuoli on vahvasti edustettuna. Kisaamaan pääsee niin paikallisesti kuin netinkin välityksellä, tosin hieman erilaisissa merkeissä. Verkossa pääsee hurjastelemaan muita pelaajia vastaan yksinpelikampanjastakin tutuilla radoilla, mutta paikallisessa moninpelissä taitojen mittaaminen onnistuu vain melko yksinkertaisilla stadioneilla. Omia tilastojaan voi lisäksi verrata muiden pelaajien suorituksiin netin kautta päivittyvillä huipputuloslistoilla. Nettipeli toimi kokeiluni aikana hyvin, eikä paikallisessakaan moninpelissä ollut isompia puutteita supistettua ratavalikoimaa ja ajoittaisia suorituskykyongelmia lukuun ottamatta. Mukana on myös mahdollisuus ajaa perinteisiä ratoja kahden pelaajan yhdessä ohjastamalla tandempyörällä, joten pelattavaa on myös kaaosta kaipaaville.

Risingin Switch-versioon on harmillisesti eksynyt muutama puute. Näistä ehkä ilmeisin on ulkoasun kokema kolaus verrattuna muihin konsoliversioihin. En sanoisi peliä missään nimessä rumaksi, mutta kuva voisi olla terävämpää, etenkin ottaen huomioon ruudunpäivitystä koskevat kompromissit. Kenttien suunnittelu paikkaa kuitenkin ongelmaa, sillä maailmankolkat ovat ihan näyttäviä ja kaikessa järjettömyydessään ikimuistoisia. Taustalla pärisevä rock-, rap- ja metallimusiikki monelta tunnetulta bändiltä puolestaan istuu pelin toimintaan kuin nyrkki naamaan, vaikka hieman omaperäisempikin musiikkiraita olisi kelvannut.

Pelattavuuden puolesta suorituskykyäkin merkittävämpi puute Switch-versiossa on kuitenkin analogiliipaisimien poissaolo, joka estää kaasun voimakkuuden hienosäädön. Siitä voi kuitenkin syyttää pelkästään Nintendoa itseään ja heidän valintojaan ohjaimien suhteen. Kehittäjä on tehnyt kaiken voitavansa, sillä tarkempi kiihdytys ja jarrutus onnistuvat niin oikealla analogitatilla kuin myös kaivamalla GameCube-ohjaimet adaptereineen esiin.

Yhteenveto

Trials Rising on kokonaisuutena erittäin onnistunut osa sarjaa. Ratavalikoima on niin määrällisesti kuin laadullisesti vaikuttava, ja ajotuntuma on kohdallaan. Rising on pelinä erittäin koukuttava, mutta loppua kohti samoja ratoja pitää tahkota yhä enemmän, mikä voi turhauttaa etenemisen jurratessa paikoillaan. Puutteistaan huolimatta Rising jättää hyvän maun suuhun, kunhan hermot pysyvät viileinä haastavien ratojen pistäessä hanttiin. Matka ei onneksi vielä pääty tähän, sillä kehittäjä on lisäksi luvannut Season Passin mukana tulevan lisää ratoja, jotka pitävät toivottavasti tason yhtä korkealla.

Hyvää:
– Ajotuntuma
– Kenttien tarjoama vaihtelu
– Sisällön valtava määrä
– Moninpelituki

Huonoa:
– Ohjauksen ja teknisen toteutuksen puutteet
– Myöhempien tasojen avaaminen voi olla oikea työmaa

Kaadu, nouse ylös, toista.

Kiitokset Ubisoftille arvostelukappaleesta.

Trials Rising
Alusta: Switch, (PS4, Xbox One, Win)
Ilmestynyt: 26.2.2019
Kehittäjä: RedLynx, Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft