Arvostelussa The Escapists 2

Pakeneminen ei pääty koskaan

Eräänä päivänä löydät itsesi vankilasta. Tiilenpäiden lukeminen ei kuitenkaan maistu, joten päätät jatkaa rikollisuraasi pakenemalla ankeudesta. Suunnittelet pakoa useita päiviä jääden mahdollisesti muutaman kerran kiinni paon epäonnistuttua. Lopulta pääset kuitenkin vapauteen ja saat vetää keuhkot täyteen raikasta ilmaa. Sitä kestää kuitenkin vain hetken, sillä pian sama prosessi toistuu uudessa ympäristössä. Viila on syytä pitää takataskussa Team17:n ja Mouldy Toof Studiosin kehittämän The Escapists 2:n pakoskenaarioihin uppoutuessa.

The Escapistsin kutsuminen vankilapakosimulaattoriksi on karkeaa liioittelua, sillä kyseessä on leikkisä ja selvästi kieli poskessa tehty peli. Päämääränä on paeta vankilasta, minkä saavuttamiseksi on rakennettava työkaluja, noudatettava laitosten rutiineja ja lopulta suunniteltava sopiva pakoreitti. Pelissä ei ole varsinaista tarinaa, mutta onnistuneiden pakomatkojen jälkeen näytetään lyhyitä välivideoita. Vankien ja vartijoiden kommentit ja huudahdukset ovat usein vitsikkäitä, mikä tekee linnan tapahtumien seuraamisesta viihdyttävää. Jo ensimmäisen kentän jälkeen on kuitenkin selvää, ettei vankilasta pakeneminen suju aina kuin tanssi.

The Escapists 2:ssa on yhteensä kymmenen kenttää, joista suurin osa sijoittuu vankiloiden sisään ja loput ovat suoraviivaisempia vankikuljetuksia. Vankilat ovat laajoja hiekkalaatikoita, jotka tarjoavat paljon erilaisia aktiviteetteja. Putkien päivärutiinien noudattaminen on tärkeää ylimääräisen huomion välttämiseksi. Eri tyrmissä herätykset, vahvuuslaskennat, ruokailut ja kuntoilusessiot ovat eri aikoina. Mikäli vanki ei saavu sovittuina aikoina päivän toimiin, vartijoiden epäilyt heräävät ja pahimmassa tapauksessa turvatoimia korotetaan esimerkiksi lisäämällä virkavallan määrää tai vapauttamalla koirat. Pelin vankiloiden teemat vaihtelevat villistä lännestä sotilasleiriin, joten ne tuntuvat ja näyttävät hyvin erilaisilta.

Rutiinien suorittamisen ohella on ehdottoman tärkeää kerätä materiaaleja, työkaluja ja ruokaa ympäristöistä. Helpoin tapa on joko tonkia muiden häkkilintujen laatikostoja tai putsata muiden syntisten taskuja vankilakahakoiden jäljiltä. Rahaa voi tienata tekemällä vankien tarjoamia tehtäviä, ja sitä voi kuluttaa ostamalla välittäjien myymiä tavaroita. Materiaalien avulla voidaan rakentaa pakenemisen kannalta välttämättömiä esineitä, kuten lapioita ja hakkuja. Ruoka puolestaan palauttaa joko hahmon elämäpisteitä tai energiaa, jota kuluu aina työtä tehdessä. Keräilyn lisäksi päivittäiseen arkeen kuuluu hahmon voimakkuuden, kunnon ja älykkyyden kasvattaminen minipelejä pelaamalla. Voimakkuus lisää taisteluissa tehdyn vahingon määrää, kunto lisää liikkumisnopeutta ja vähentää esimerkiksi kaivamisessa kuluvaa energiaa ja älykkyyttä tarvitaan esineiden rakentamiseksi.

Jo pelkästään yhden seinän kaataminen tai kuopan kaivaminen vie paljon työkaluja ja energiaa, joten pakeneminen voi olla pahimmillaan hyvin hidasta. Kaikissa vankiloissa on useita pakenemistapoja, jotka vaihtelevat tunnelin kaivamisesta ilmastointiputkissa ryömimiseen tai verkkoaidan läpäisemisestä vesiskootterilla kaahaamiseen. Joissain kentissä pelin tempo voikin olla tuskastuttavan hidas, jolloin yhteen kenttään voi kulua useita tunteja. Näissä tehtävissä paon epäonnistuminen turhauttaa erityisen paljon, koska tällöin hallussa olevat laittomat esineet takavarikoidaan ja tehdyt vahingot korjataan. Harmillisesti pelissä ei ole mahdollisuutta ajan pikakelaukseen yöunia lukuun ottamatta.

Yksin pakeneminen voi olla hidasta ja haastavaa, mutta onneksi mukana on myös toimiva moninpeli. Kaverin kanssa vankilasta pakeneminen onnistuu niin samalla konsolilla paikallisesti kuin myös internetin välityksellä, minkä lisäksi Burrowsin ja Scofieldin veljeksiä voi leikkiä niin yhteistyönä kuin vastakkainkin. The Escapists 2 on ehdottomasti parhaimmillaan moninpelinä saman telkkarin ääreltä, sillä pakoreittien suunnittelu on hauskimmillaan kaverin kanssa, ja pelissä saa tällöin myös paljon enemmän aikaan. Ainoa huono puoli on selvästi yksinpeliä lähemmäs zoomattu näkymä, joka tekee alueilla navigoimisesta tarpeettoman hankalaa. Nettipeli toimii muuten ihan hyvin, mutta siinä suurimpana haasteena on kommunikointi. Pakoreitin suunnittelu yksinkertaisilla viesteillä on lähes mahdotonta, mikäli käytössä ei ole muita keskustelukanavia. Yhteys pelaa pääosin tökkimättä.

The Escapists 2:n ulkoasu on kelvollinen, mutta ei mitenkään tajunnanräjäyttävä. Peli hyödyntää sarjakuvamaista pikseligrafiikkaa, jolla voitetaan ainakin ykkösosa yksityiskohtien määrässä. Switch-version teknisessä toteutuksessa on kuitenkin puutteita. Peli kaatuili minulla useasti erityisesti tallennuksia ladattaessa ja tehtävien päättyessä. Lataustauot ovat yllättävän pitkiä pelin melko vaatimattomaan tyyliin nähden. Soundtrack koostuu hyvin istuvista, vaikkakin melko mitäänsanomattomista kappaleista. Kappaleet vaihtelevat vankilan teeman mukaan länkkärimusiikista hilpeään sotilasmarssiin.

Yhteenveto

Kymmenen kenttää useilla vaihtoehtoisilla pakotavoilla yhdessä moninpelin kanssa tarjoavat paljon jälleenpeluuarvoa. Materiaalien keräily ja toistuvien rutiinien noudattaminen voivat tehdä yksinpelistä välillä tylsän, mutta erilaisten pakokeinojen suunnittelu on palkitsevaa. Vaihtoehtoiset suoritustavat kiinnostavat monissa kentissä lisähaasteen ja erilaisten loppuanimaatioiden vuoksi. Verkon kautta päivittyvät huipputuloslistat laittavat vielä mestarikriminaalit järjestykseen. Harmillisesti Switch-version tekniset ongelmat latistavat hieman kokemusta konnana.

Hyvää:
– Paljon erilaisia lähestymistapoja pakenemiseen
– Monipuoliset kentät
– Erinomainen uudelleenpeluuarvo
– Pääsääntöisesti hyvin toimiva moninpeli
– Haastetta riittää

Huonoa:
– Kaatuilut ja hitaat lataustauot
– Rutiini voi olla itseään toistavaa
– Yksinpelinä usein melko hidastempoinen
– Ei mahdollisuutta ajan pikakelaamiseen

Pitkä ja haastava pakoreissu.

Kiitokset Team 17:lle arvostelukappaleesta.

The Escapists 2
Alusta:
Switch, (PC, PS4, Xbox One)
Ilmestynyt: 11.1.2018 (Switch)
Kehittäjä: Team 17, Mouldy Toof Studios
Julkaisija: Team 17